Gastronomie

Unde se face Pâinea lui Dumnezeu în Bucureşti sau cum s-a născut o afacere din întâlnirea dintre doi oameni cu spirit antreprenorial şi un brutar iscusit?

07 apr 2023 2140 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Despre oamenii care dau pe-afară de mărinimie şi generozitate se spune că sunt „pâinea lui Dumnezeu“. Adică nimic nu poate să-i depăşească în bunătate. Cam aşa se întâmplă şi cu pâinea care se coace zilnic în brutăria de pe strada Gheorghe Ionescu Siseşti, la numărul 50, undeva în zona Băneasa din nordul Capitalei. Tocmai de aceea, această afacere născută din întâlnirea dintre doi oameni cu spirit antreprenorial şi un brutar iscusit a primit chiar acest nume: Pâinea lui Dumnezeu.

Proiectul a început să fie „plămădit“ şi să se lege natural în momentul în care Oana Mareş şi Dragoş Săbăreanu l-au cunoscut pe Bogdan Gabriel Patrichi, autorul celei numite astăzi „pâinea lui Dumnezeu“. Au gustat din produsele făcute de el şi au avut o revelaţie, că din asta se poate face un business.

„Pot spune că viaţa ne-a adus împreună, dat fiind că băieţii noştri sunt coechipieri la un club de fotbal“, povesteşte Oana Mareş.

Experienţa ei este în domeniul televiziunii, în vreme ce Dragoş Săbăreanu, soţul său, are background în design de interior, producţie de mobilier şi printare 3D la scară mare. Împreună, ei deţin trei companii din domenii care vin să completeze produsul principal al noului business.

„Când am gustat din pâinea făcută de Gabriel, am ştiut şi am simţit că avem produsul şi tot ce rămâne de făcut este să-l punem pe cel mai frumos «raft» din Bucureşti şi să avem banii pentru echiparea la cel mai bun standard al producţiei. Am reuşit. Brutăria noastră este un spaţiu unic, în acest moment, din toate punctele de vedere.“

Momentan, businessul este deţinut, în acte, doar de Oana Mareş, dar după amortizarea investiţiei iniţiale – care s-a ridicat la 100.000 de euro pentru utilaje şi ingrediente în acţionariat ar urma să se alăture şi Gabriel Patrichi, cel din mâinile căruia iese practic pâinea. Iar Oana estimează că oficializarea acestui parteneriat va avea loc într-un an de aici încolo.

„Planurile noastre sunt de dezvoltare. Pâinea rămâne produsul principal, de aceea am şi început doar cu ea.“ Vor să dezvolte zona de patiserie şi să atragă în spaţiul propriu alimente care însoţesc pâinea cel mai bine, produse alese pe sprânceană, care să fie la acelaşi nivel cu cel pe care îl au ei. „Avem în plan şi amenajarea terasei pentru servirea mic dejunului şi a brunch-ului.“

Cei care ajung la Pâinea lui Dumnezeu sunt, în primul rând, locuitorii din (relativa) apropiere, din Băneasa până în Bucureştii Noi şi chiar până în Mogoşoaia. Unii clienţi vin însă tocmai din Dorobanţi sau Primăverii, mai ales cei care sunt cunoscători şi consumatori de pâine aparte.

„Am legat prietenii cu cei din zonă, cu atât mai mult cu cât şi noi locuim aici, în spatele brutăriei, de doi ani“, spune Oana Mareş.

Preţurile de la Pâinea lui Dumnezeu variază între 6 lei şi 40 de lei în acest moment, cel mai scump produs fiind pâinea făcută în vas ceramic, o pâine „gustoasă şi elegantă“, care cântăreşte două kilograme şi care poate fi realizată din mai multe tipuri de făină. Primele pâini au fost coapte şi oferite ca „probă“ oamenilor din cartier în decembrie 2022, afacerea deschizându-şi uşile oficial în ianuarie 2023. Cum arată, în linii mari, procesul prin care ia naştere „pâinea lui Dumnezeu“?

„Aluatul se pregăteşte cu o zi înainte pentru fiecare specialitate. Se lasă în dospitor, la rece, şi se bagă în cuptor atunci când îi vine timpul.“

Mai precis, atunci când timpul de dospire din reţetă s-a scurs complet, aluatul intră în cuptor.

„Pe parcursul zilei, pâinile se arată una după alta, calde şi pufoase. Brutarul intră în zona de lucru începând cu ora 5 dimineaţa“, explică Oana Mareş.

Nimic nu este dificil atunci când iubeşti meseria, crede ea, nici măcar trezitul dimineaţa devreme. Momentul în care este „decretat“ faptul că pâinea este perfectă depinde de mai multe variabile, printre care aspectul, gustul şi aroma. Sigur că se întâmplă uneori ca aluatul „să nu fie ascultător, să se supere“, pâinea să nu crească, deşi reţeta a fost respectată. În brutărie, timpii sunt esenţiali, astfel că orice secundă contează în drumul către perfecţiune. Dacă pâinea nu iese aşa cum trebuie, nu este scoasă la vânzare. 

„Unele reţete sunt clasice, sunt folosite de multe brutării din Franţa şi chiar de la noi. Calculăm foarte meticulos cantităţile şi căutăm ca gustul să fie pe primul loc. Ajustăm ori de câte ori simţim, fără nici măcar o teamă.“

Unele reţete au fost personalizate, în brutăria Pâinea lui Dumnezeu folosindu-se ingredientele şi tehnicile care îi inspiră pe brutari, pe care ei le stăpânesc, care le plac, indiferent de partea de lume din care provine fiecare element. Unele reţete sunt specifice brutăriei germane, altele celei orientale, iar altele celei franţu­zeşti. Pentru fiecare se foloseşte făina de provenienţă potrivită.

„În acest moment, avem o capacitate de 400 de pâini pe zi şi ne-am propus să dublăm producţia până în aprilie 2023.“

De la deschiderea businessului şi până acum, provocări au fost multe, mărturiseşte Oana Mareş, povestea din spatele lansării fiind complexă. Însă, cum nu a fost chiar prima experienţă antreprenorială, a ştiut cum să meargă mai departe.

„Au venit către noi, parcă trimişi de undeva, oameni extraordinari care ne-au descurcat, care ne-au ajutat, care ne-au adus aici. Inclusiv oamenii care vor întregi în curând echipa sunt diferiţi, sunt calzi şi buni şi fiecare are o poveste impresionantă. Pâinea bună aduce în jurul ei oameni speciali“, conchide fondatoarea Pâinii lui Dumnezeu.