Gastronomie

O odă închinată luxului modern suprem, TIMPUL: Casa METAXA, o companie fondată în 1888 de un antreprenor grec care şi-a dorit să îmblânzească o esenţă tare, a lansat o nouă băutură disponibilă în doar 1.000 de exemplare. Ce o face să fie specială?

21 feb 2022 216 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

 

AEN înseamnă etern, fiind cuvântul grecesc antic folosit pentru a simboliza ideea de totdeauna. Pornind de la semnificaţia acestui termen, casa METAXA – o companie elenă fondată în 1888 de un antreprenor care şi-a dorit să îmblânzească o esenţă tare – a creat o ediţie limitată sub umbrela AEN. Cea mai recentă lansare a brandului, METAXA AEN Three Generations reprezintă încununarea secolelor de experienţă şi cunoştinţe, rezultatul fiind o băutură de o profunzime rară şi de o fineţe aparte.

METAXA AEN Three Generations, cea mai recentă lansare din portofoliul casei METAXA, omagiază moştenirea, terroir-ul şi măiestria unui brand care a fost construit cu multă muncă pe parcursul a trei generaţii ale aceleiaşi familii. Familia METAXA.

Creată din amestecuri excepţionale, moştenite de la prima generaţie a familiei fondatoare, METAXA AEN Three Generations reprezintă o călătorie de descoperire, o experienţă senzorială amplă, magnifică, care e disponibilă odată cu fiecare pahar.

Realizată din vin Muscat de Samos şi din distilate de vin învechite, moştenite de-a lungul deceniilor, această nouă licoare este o odă închinată luxului modern suprem, timpul.

Este vorba despre timpul necesar pentru ca strugurii să crească, pentru ca maeştrii METAXA să-şi perfecţioneze meşteşugul, să înveţe de la cei de dinaintea lor şi pentru ca licoarea să se matureze şi să se împlinească în butoaie. Întregul proces reprezintă o artă care nu poate fi grăbită. Astfel, termenul AEN din denumire capătă şi mai mult sens.

De-a lungul a mai bine de 130 de ani de istorie, au existat trei ediţii speciale din seria AEN. Este vorba de METAXA AEN Cask No 1 - Spyros (o ediţie limitată de 1.888 de decantoare), METAXA AEN Cask No 2 - Despina (o ediţie limitată la 130 de decantoare) şi, acum, METAXA AEN Three Generations.

„METAXA AEN Three Generations reprezintă o expresie îndrăzneaţă a terroir-ului său – unic prin compoziţia sa, grecesc prin excelenţă, care surprinde secretele pământului şi transportă consumatorul prin feeria simţurilor, a descoperirii şi a călătoriei“, spune Constantinos Raptis, cel de-al cincilea maestru METAXA. Enolog şi chimist, el lucrează în companie de circa trei decenii şi de-a lungul carierei sale a creat reţete noi, elixiruri care mai de care mai aromate. Arsenalul său, ce stă ascuns în pivniţele METAXA, este impresionant: un adevărat labirint de butoaie inscripţionate cu cifre şi litere fără sens pentru toată lumea, mai puţin pentru el. Pentru Kostas (cum îl numesc colegii lui) ele reprezintă cheia unui cod secret pe care puţini l-au spart. Rolul său este să îmblânzească esenţele tari.

METAXA a fost fondată în 1888 de către Spyros Metaxa, care a imaginat şi creat o băutură unică, de culoarea ambrei, care îi poartă astăzi numele. Continuând în acelaşi spirit, generaţiile următoare s-au implicat la rândul lor în business. Elias METAXA, nepotul lui Spyros, şi-a adus amprenta asupra casei, contribuind cu o notă personală la procesul de creaţie şi distilare.

Încă de mic, el petrecea nenumărate ore alături de tatăl său, Andreas, în pivniţele METAXA, fascinat de complexitatea băuturii pe care o crease bunicul său. A studiat oenologia şi viticultura în Franţa şi a devenit un oenolog premiat. Apoi, el a fost timp de zeci de ani maestrul din spatele METAXA.

Constantinos Raptis, actualul maestru, l-a cunoscut pentru prima dată pe Elias când şi-a început ucenicia la casa METAXA. Circa 40 de ani mai târziu, cei doi şi-au pus laolaltă priceperea şi măiestria pentru a crea METAXA AEN Three Generations.

„Am creat METAXA AEN Three Generations graţie moştenirii lăsate de bunicul şi tatăl meu. Această băutură rară, excepţională, este cea mai autentică mărturie a măiestriei mele şi a moştenirii familiei şi de aceea am decis, împreună cu casa METAXA, ca acum să fie dezvăluită lumii“, spune Elias METAXA.

Lansată în 2021, noua ediţie METAXA AEN Three Generations este disponibilă într-un număr limitat de doar 1.000 de decantoare. Designul decantorului ce găzduieşte această licoare prezintă cercuri aurite stilizate ce sugerează ideea de eternitate. Reprezentate şi în designul stopper-ului, aceste cercuri reprezintă totodată cele trei generaţii ale familiei METAXA şi atributele de bază ale casei – moştenirea, terroir-ul şi măiestria.

Licoarea de culoarea mahonului, cu reflexe de bronz, dezvăluie arome de caprifoi, nucşoară şi trufe, un gust cu note de prune şi smochine uscate şi un final ce aminteşte de ciocolată şi scorţişoară. Rezultatul este o simfonie de arome şi un gust bogat şi echilibrat. Pentru a-i simţi toate subtilităţile, care nu sunt deloc puţine, METAXA AEN Three Generations poate fi cel mai bine savurat simplu.

Această ediţie limitată reprezintă vârful de gamă al casei METAXA, ale cărei băuturi cu gust fructat şi dulceag, dar intens, sunt făurite ca urmare a unui proces complex ce are trei ingrediente de bază – distilate fine de vin, vin aromat şi dulce de Muscat şi ierburi aromatice mediteraneene. Pentru ca mixul dintre ele să se transforme în băutura ce poartă brandul METAXA e nevoie de un strop de magie.

 

Elias METAXA, nepotul lui Spyros Metaxa, care a imaginat şi creat o băutură unică, de culoarea ambrei, care îi poartă astăzi numele: „Am creat METAXA AEN Three Generations graţie moştenirii lăsate de bunicul şi tatăl meu. Această băutură rară, excepţională, este cea mai autentică mărturie a măiestriei mele şi a moştenirii familiei, şi de aceea am decis, împreună cu casa METAXA, ca acum să fie dezvăluită lumii.“

 

Constantinos Raptis, cel de-al cincilea maestru METAXA: „METAXA AEN Three Generations reprezintă o expresie îndrăzneaţă a terroir-ului său – unic prin compoziţia sa, grecesc prin excelenţă, care surprinde secretele pământului şi transportă consumatorul prin feeria simţurilor, a descoperirii şi a călătoriei.“