Arts & Design

Cine sunt designerii autohtoni care încearcă să pună "made in Romania" pe corpuri de iluminat altfel?

22 oct 2024 111 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Lustrele, lampadarele şi veiozele sunt, fără doar şi poate, elemente de design care aduc un plus de valoare în orice locuinţă, mai ales că lumina este obligatorie atunci când vrei să ai o casă cu personalitate. În acest context, artizanii locali s-au gândit să creeze corpuri de iluminat distincte, originale şi s-au jucat cu lemnul, fierul şi iluziile optice pentru a veni în ajutorul celor care şi-au dorit ceva diferit în ceea ce priveşte designul casei lor. Cum văd ei integrarea acestor obiecte în peisaj şi cu ce idei noi vin în lumea efervescentă a designului de interior? Aflăm direct de la sursă.

„Cred că rolul corpurilor de iluminat este foarte divers, pentru că într-o încăpere, la modul ideal, ar trebui să avem mai multe feluri de lumină. Ar trebui să avem lumină de acent, ambientală şi lumină de tip task light“, consideră Catrinel Sabaciag, un designer care creează astăzi corpuri de iluminat şi, mai precis, aplice şi obiecte care multiplică lumina, fie ea naturală sau artificială.

Ea adaugă că esenţial este, de asemenea, ca luminile dintr-o încăpere să nu creeze efectul de glare. „E vorba de acel efect produs de surse de lumină puternice şi la vedere, care te orbeşte.“

Catrinel a studiat designul de produs la Universitatea din Edinburgh şi la Lund School of Design, iar apoi şi-a creat propriul studio, care îi poartă numele. Ea dezvăluie pentru După Afaceri Premium tipurile de lumină dintr-o locuinţă şi rolul lor.

„Avem corpurile de iluminat care sunt gândite către anumite task-uri. Spre exemplu, într-o încăpere poţi să ai pe noptieră corpuri de iluminat pentru citit. Trebuie să fie evident funcţionale şi să ofere o lumină optimă pentru citit, care să fie totodată direcţionată corect“, a continuat ea.

Mai departe, antreprenoarea spune că mai există şi corpurile decorative. În această categorie se încadrează şi produsele pe care le imaginează ea şi care au rolul de a crea o ambianţă plăcută, ambianţă care îţi deschide cumva o stare de linişte, o stare de contemplare şi îţi oferă acel sentiment de bine, de acasă.

„Consider că este foarte importantă lumina într-un spaţiu. Pe lângă partea de confort şi de bine, sănătatea noastră poate fi afectată de o iluminare deficitară“, spune fondatoarea Catrinel Studio.

La rândul ei, Diana Buga, fondatoarea atelierului Dia Buga Design, consideră că lumina este foarte importantă într-un spaţiu. Ea poate influenţa percepţia asupra spaţiului şi are, totodată, capacitatea de a modifică dispoziţia unei persoane.

„Am ales să mă joc cu spaţiul şi cu lumina, să descopăr noi forme de exprimare şi noi metode de a da spaţiului un aer unic şi o personalitate puternică. Cât despre lumina ambientală şi jocul de umbre rezultate la întâlnirea luminii cu materialele şi cu forma lămpilor, este ceva ce m-a fascinat mereu. Fac parte din toată povestea mea“, explică Diana Buga. Ea creează lampadare, lustre şi veioze, idee care i-a venit după ce a început să lucreze cu furnirul.

„Eu fiind din Reghin – supranumit şi «Oraşul Viorilor» – am ajuns în contact cu o fabrică de viori, care a fost foarte deschisă să mă ajute şi să mă susţină. Iar acolo a început adevărata provocare, am cunoscut furnirul. Ulterior, am experimentat cu multe materiale pe care le vedeam potrivite. Căutam în special materiale uşor de prelucrat manual“, a povestit ea.

Iar pe parcursul anilor, Diana a reuşit să contureze multiple colecţii de produse create din materiale diferite, cu tehnici de prelucrare diferite.

„Cred că asta este provocarea. E curiozitatea mea“, a punctat Diana Buga. De altfel, ea povesteşte că este fascinată de procesul de creaţie şi caută mereu modalităţi de exprimare prin care să îşi lase amprenta.

A finalizat cursurile la Universitatea de Artă şi Design, unde a făcut cunoştinţă cu multe materiale cu care a trebuit să experimenteze şi să facă diverse teme. Aşa au apărut primele idei.

„Povestea lămpilor a început cu o oportunitate pe care am acceptat-o dintr-o uşoară naivitate. S-a dovedit a fi o experienţă plăcută şi, în final, a rezultat un produs frumos, apreciat de multă lume. Aprecierea mi-a gâdilat o emoţie, iar acela a fost momentul când am spus că voi continua să fac asta indiferent ce apare pe parcurs.“

Dacă Diana Buga şi-a început periplul în domeniul pieselor de iluminat de la furnir, Sergiu Moldovan, fondatorul Pipelights, a studiat ingineria electrică, însă a fost întotdeauna atras de designul industrial şi de materialele specifice acestui stil, cum ar fi metalul şi betonul.

„Încă de la început am fost atras de stilul industrial. Am experimentat cu diferite forme şi concepte, dar lămpile în formă de omuleţi s-au dovedit a fi cele mai apreciate. Aşadar, acest stil a devenit elementul central al creaţiilor mele“, a povestit Sergiu Moldovan, care a început să facă lămpi în 2020, alături de tatăl său, care îl ajută şi astăzi.

Iniţial, a creat lămpi abstracte, dar a observat că omuleţii realizaţi din ţevi şi fittinguri au avut un mare succes, aşa că a decis să îşi concentreze atenţia mai mult pe ei.

„Inspiraţia mea vine din viaţa de zi cu zi şi vine de la oameni. De aceea, multe dintre lămpile mele reprezintă profesionişti din diverse domenii. Îmi place să surprind esenţa activităţilor şi pasiunilor prin designul acestor omuleţi“, a menţionat Sergiu.

El crede că piesele sale se potrivesc într-o varietate de spaţii, nu doar în cele amenajate în stil industrial. „Fie că vorbim de un living modern sau de un birou, lămpile adaugă un element de personalitate“, a punctat el.

Pe de altă parte, Catrinel Sabaciag afirmă că îşi adaptează stilul şi în funcţie de lucrări sau tematică, chiar dacă are la bază un stil pe care l-a dobândit în timp.

„În colecţia Onnda mă joc cu filtre optice, cu transparenţe, cu reflexii. Zona aceasta de optică şi fenomene vizuale mă intrigă, aici îmi găsesc cea mai mare inspiraţie. Am însă şi alte lucrări care nu se duc neapărat pe linia aceasta, deşi sunt tot corpuri de iluminat.“ Ea crede că cel mai important lucru la un asemenea produs îl reprezintă starea pe care ţi-o transmite. „În general, nu îmi place să mă limitez la un singur stil“, mai spune ea.

În plus, atunci când creează corpuri de iluminat, are diverse puncte de pornire sau surse de inspiraţie.

„Am unele creaţii la care încep cu un concept foarte solid. De exemplu, la corpul de iluminat Mira am pornit de la concepte din ştiinţă, conform cărora lucrurile se manifestă diferit atunci când sunt observate.“ De aceea, şi acest corp de iluminat reacţionează la prezenţa umană.

„La alte piese m-am inspirat din natură. Ultimul design pe care l-am făcut este inspirat cumva din zona vegetală. Lustra încorporează o formă care aminteşte de un pistil.“

Însă o inspiră şi să descopere efecte vizuale noi şi lucrează la iluzia optică cu diferite materiale mai neobişnuite, cu care să surprindă privitorul.

„Îmi place ca lumina să fie manipulată. Nu vreau doar să creez un abajur, ci chiar mă implic în felul în care lumina trece prin material şi creează efecte.“

Astfel, piesele ei se potrivesc într-o gamă destul de variată de interioare, cel mai bine în cele contemporan-moderne, dar şi în cele eclectice, pentru că le consideră a oferi o lumină de accent, decorativă.

„Ele merg foarte bine şi în interioarele minimaliste. Am avut totodată clienţi pentru care am încorporat piesele în interioare mai clasice. Depinde şi de care dintre dintre piese este vorba. Aş spune că la câte lucruri am realizat până acum, se poate găsi unul potrivit pentru aproape orice fel de interior“, a mai spus Catrinel Sabaciag.

Astfel, artizanii locali au reuşit să creeze corpuri de iluminat care nu sunt doar funcţionale, ci şi adevărate opere de artă. Este greu de ales dintre atâtea obiecte însă, după cum spune Diana Buga, dacă eşti o persoană care iubeşte spaţiul şi are dragoste pentru estetic, o lampă care oferă lumină ambientală este absolut necesară în proximitatea ta.

„Lumina ambientală te ajută să creezi acel moment de relaxare şi bucurie după o zi lungă. Momentul în care te bucuri de spaţiul tău intim, acasă.“


Catrinel Sabaciag, fondatoarea Catrinel Studio: „Îmi place ca lumina să fie manipulată. Nu vreau doar să creez un abajur, ci chiar mă implic în felul în care lumina trece prin material şi creează efecte“.

Diana Buga, fondatoarea atelierului Dia Buga Design: „Am ales să mă joc cu spaţiul şi cu lumina, să descopăr noi forme de exprimare şi noi metode de a da spaţiului un aer unic şi o personalitate puternică“.

Sergiu Moldovan, fondatorul Pipelights: „Inspiraţia mea vine din viaţa de zi cu zi şi vine de la oameni. Îmi place să surprind esenţa activităţilor şi pasiunilor prin designul acestor omuleţi“.