Arts & Design

Ghildă contemporană sau care este povestea Mozea, atelier de mobilier din Cisnădioara, Sibiu: ”Vrem să creăm piese care să provoace reacţii de uimire şi să fie memorabile, dincolo de trenduri”

16 iul 2025 77 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Mozea, un atelier din Cisnădioara, Sibiu, este o apariţie relativ recentă în piaţa locală de design, dar deja are o identitate clară. ADN-ul din IT al fondatorilor se vede în supleţea liniilor, în curăţenia formelor, în timp ce meşteşugul respiră în selecţia materialelor şi în manualitatea proceselor. Mozea poartă în fibra sa ceva din vechile bresle faimoase din Sibiu, dar abordarea estetică promite viitorul.  

Businessul Mozea a fost înfiinţat în 2019, ca un atelier dedicat obiectelor realizate manual, însă doar trei ani mai târziu s-a transformat într-un brand românesc cu o identitate clară şi un portofoliu de mobilier de designer. 

„Atelierul a luat naştere din nevoia de a fugi de ecrane. Iar Ela, designerul nostru, care lucra în domeniul designului interior, se confrunta cu dificultăţi în găsirea atelierelor potrivite pentru proiectele ei“, povestesc fondatorii Mozea.

Primul pas concret a fost realizarea a patru mese de dining. Iar în 2022, odată cu lansarea brandului Mozea, a apărut şi primul scaun de dining, moment care a marcat extinderea portofoliului. În spatele Mozea se află un trio creativ format din Mihaela (Ela) Şimon, Andrei Şimon şi Adriel Drăgan.

„Ela aduce un background solid în design interior, având un master în domeniu, în timp ce Adriel are studii în modelare 3D la Madrid, iar Andrei, cu experienţă în branding, UX (user experience) şi marketing, a ales să se dedice acestui proiect după ce a renunţat la un master în marketing, considerând că are nevoie de o abordare mai practică şi creativă“, spun reprezentanţii Mozea. Potrivit acestora, Andrei şi Adriel au mai avut împreună startup-uri în IT, însă Mozea este primul proiect antreprenorial în zona designului şi a producţiei. „Prezenţa Elei este esenţială, fără un designer genial, nu am fi făcut acest pas“, subliniază echipa.

Mozea lucrează exclusiv cu materiale naturale: lemn masiv – nuc american, frasin, stejar, piatră naturală şi piele italiană, toate atent selecţionate pentru a sublinia caracterul unic al fiecărei piese. Producţia are loc în atelierul propriu din Cisnădioara, de lângă Sibiu, iar toate obiectele sunt realizate exclusiv la comandă.

Locul de creaţie îşi pune propria amprentă asupra proiectului, pentru că Sibiul este cunoscut pentru breslele sale, primele for­maţiuni de creatori şi „makeri“, aşa cum au evoluat aceste ghilde până azi.

Potrivit informaţiilor oficiale, primul document care menţionează existenţa unei bresle, breasla tăbăcarilor, datează din 1367. Iar primul statut cunoscut al breslelor, emis în 1376, menţionează existenţa a 19 bresle în care se practicau 25 de meserii.

Breslele au avut atât rol economic, cât şi social (întrajutorarea membrilor breslei şi a familiilor lor) şi militar, fiecare trebuind să păzească o anumită porţiune de zid, un turn sau un bastion. Astfel, multe turnuri au primit în timp numele breslei care îl avea în grijă.

Azi, breslele au devenit comunităţi creative, dar ceva din acea măiestrie s-a transmis din generaţie în generaţie, până la unii designeri contemporani, ca prin magie.

„Piesele Mozea sunt definite printr-un stil sculptural, având un aer uşor magic, care combină forme organice şi atemporale, ce aduc un sentiment de artă autentică în orice spaţiu. Fiecare obiect trebuie să aibă o personalitate distinctă şi să fie uşor de recunoscut. Vrem să creăm piese care să provoace reacţii de uimire şi să fie memorabile, dincolo de trenduri“, explică fondatorii.

Portofoliul include astăzi mese de dining, scaune, birouri şi măsuţe de cafea, iar piesele pot fi găsite în principal online, ele fiind disponibile pe site-ul propriu Mozea şi pe platformele interna­ţi­o­nale Archiproducts şi Architonic. Doritorii le pot descoperi şi, ocazional, la târguri offline de design.

„Ne propunem să păstrăm autenticitatea materialelor naturale şi să creăm forme memorabile, care să reziste testului timpului. Designul trebuie să fie atemporal, nu doar un răspuns la moda momentului.“

Pentru viitor, Mozea are planuri de creştere, dar echilibrate.

„Pe termen scurt, ne concentrăm atenţia pe optimizarea producţiei şi pe externalizarea unor elemente, păstrând totuşi colaborări locale, în jurul Sibiului. Dorim să îmbunătăţim procesul, de la fabricaţie până la prezentarea produselor şi colaborările cu designeri. Plănuim să extindem portofoliul atât în zona de interior, cât şi cu o colecţie nouă, dedicată mobilierului de exterior. Pe termen lung, ne dorim să fim recunoscuţi ca un brand internaţional consacrat, păstrând însă un volum de producţie relativ mic, pentru a menţine o calitate foarte ridicată şi în acelaşi timp oferind exclusivitate.“