Arts & Design

Cum transformi trei luni de vară într-o vacanţă cât tot anul. Sfaturi de la cei mai buni designeri pentru o vară eternă la interior. Galerie FOTO

17 iul 2025 49 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Trei luni de vară se pot transforma într-o atmosferă de vacanţă constantă la interior. Şi chiar dacă propoziţia tocmai citită are un oarecare aer de clişeu, am adunat o serie de sfaturi de la designeri pentru a face împreună saltul de la colecţionari de obiecte la creatori de atmosfere.

„Ce emoţii ne încarcă atunci când privim marea? Ce ne inspiră şi de ce ne dorim ca acel sentiment creat să persiste? Marea evocă o stare profundă de linişte, de libertate şi echilibru. Ritmul valurilor şi nuanţele blânde ale peisajului marin ne induc sentimentul de relaxare şi cel de evadare din cotidian, creând acea atmosferă ce îmbină simplitatea cu rafinamentul natural, printre cele mai căutate elemente în contemporaneitatea noastră. Putem aduce aceeaşi stare la interior printr-o reinterpretare a decorului marin în spaţiul locuinţei, folosind anumite piese de design, dar şi decoruri ce creează acea oază de calm“, spun reprezentanţii Mobexpert, o companie vertical integrată, care porneşte cu designul şi proiectarea obiectelor de mobilier, trece cu acestea prin fabricare şi retail, până ajunge în spaţiul clientului final.

În această aventură de design, prin care vrem să captăm tot anul la interior sentimentul pe care ni-l aduc cele trei luni de vară, este important să pornim de la cromatică. Astfel, tonurile reci de bleumarin, albastru navy sau turcoaz pal trebuie echilibrate subtil de bejuri calde, de alb, crem şi gri deschis. „Această paletă inspirată din natură evocă cerul senin, nisipul fin şi valurile liniştite“, mai spun oficialii Mobexpert.

Iar de aici începe joaca.

Dacă vorbim de accesorii, sunt indicate tablourile cu teme marine, cu bărci, faruri, scoici, valuri sau peisaje oceanice stilizate, dar şi o selecţie de fotografii alb-negru poate contribui la sentimentul de calm, de atemporal.

Tapetul, într-o revenire în designul interior, îşi poate aduce contribuţia la atmosfera marină dacă sunt alese modele cu dungi orizontale bleumarin-alb sau cu suprafeţe texturate, cum ar fi un efect de iută, de lemn sau pânză marină. Totodată, jocul cu lumina este printre cele mai importante aspecte, de aceea selecţia draperilor, de exemplu, merită puţină atenţie.

„Este indicată alegerea unor materiale uşoare precum inul sau bumbacul, în tonuri de alb, crem ori albastru deschis“, adaugă reprezentanţii Mobexpert.

Lumina joacă ea însăşi un rol important. Sursele de lumină multiple şi difuze, cum ar fi lămpile cu abajururi din fibre naturale şi veiozele cu bază ceramică, creează o atmosferă ambientală caldă, ca un apus de soare ce se reflectă în apă, completează la rândul lor reprezentanţii retailerului de mobilă şi decoraţiuni The Home.

La nivel cromatic, părerile sunt unanime.

„Nuanţele deschise – alb, bej, nisipiu ori gri deschis – pot fi combinate cu accente de albastru marin sau turcoaz. Iar materiale precum lemnul, rafia, ceramica şi iuta contribuie la o senzaţie de calm şi simplitate.“ Aceste detalii nu doar că te transpun în vacanţă, dar aduc şi o autenticitate vizuală, afirmă designerii The Home.

Piesele de rezistenţă pot fi şi ele integrate în această logică.

„Alege o canapea pufoasă sau câteva fotolii confortabile, în nuanţe de albastru ori crem, lângă care poţi aşeza câteva perne moi.“ Pentru a completa decorul, adaugă o măsuţă de cafea din lemn deschis sau una cu un blat de sticlă, ce reflectă elegant lumina. Iar pentru un plus de naturaleţe, nu uita de scaunele din ratan ori răchită – ideale atât pentru interior, cât şi pentru exterior, continuă reprezentanţii The Home.

Potrivit sursei citate, indispensabile sunt şi covoarele din fibre naturale (iută, sisal, bumbac), în tonuri neutre sau cu accente subtile de albastru, care aduc o textură plăcută şi completează perfect atmosfera de relaxare. Acestea sunt versatile şi se potrivesc atât în living, cât şi pe terasă.

„Cu siguranţă, decoraţiunile de perete, suporturile de lumânări şi coşurile împletite din materiale naturale sunt esenţiale pentru a aduce un aer boem.“

Nu trebuie să lipsească nici vazele în nuanţe de turcoaz sau albastru ocean, ce pot fi umplute cu florile preferate. De asemenea, ghivecele ceramice, în culori pastelate, sunt perfecte pentru plantele verzi care pot să aducă un plus de vitalitate.

Iar dacă nu este intenţia voastră să vă decoraţi întreaga casă pornind de la mare şi de la peisajul marin, atunci senzaţia de vacanţă pe litoral poate fi recreată şi doar cu ocazia meselor, de exemplu.

„Cu doar câteva detalii, poţi transforma fiecare masă într-o mică vacanţă acasă. Cu o cană ceramică în tonuri marine sau cu farfurii pictate manual cu motive discrete de valuri în nuanţe de albastru şi alb, atmosfera vine natural. Şi, bine­înţeles, paharele şi carafele simple şi elegante sunt perfecte pentru o cină cu familia pe terasă“, mai spun reprezentanţii The Home.

Unele dintre cele mai remarcabile studii marine pe ceramică sunt realizate de studioul australian Casa Adams.

„Proiectele studioului sunt inspirate de biodiversitatea bogată a Australiei, cu scopul de a recrea uimirea şi curiozitatea resimţite de naturalişti în timpul Epocii Descoperirilor. Pe măsură ce clima se schimbă şi se pierde tot mai mult habitat natural, Araceli (Araceli Robledo Adams – fondatoarea studioului de arhitectură) speră ca lucrările sale să stârnească aceeaşi uimire şi bucurie, astfel încât să fim mai înclinaţi să preţuim şi să păstrăm ceea ce avem“, se arată pe site-ul Casa Adams.

Practic, important este să ieşim din clişee şi să optăm pentru piese care sunt creatoare de atmosfere şi de cunoaştere.

„Fiecare obiect e gândit să contribuie la o stare de calm şi relaxare. E ca şi cum ţi-ai aduce în casă hygge-ul nordic, dar cu un twist mediteranean. E o invitaţie să te deconectezi, să te bucuri de momentele mici şi să te relaxezi, chiar dacă eşti în mijlocul oraşului“, mai spun reprezentanţii The Home.

Dar mai este un lucru de care ar fi bine să nu uitaţi.

„Parfumurile de cameră cu arome citrice sau de sea salt amintesc de prospeţimea verilor şi amplifică senzaţia de atmosferă relaxantă şi atemporală, iar asta în orice anotimp.“

În final, inspiraţia marină coincide de fapt cu o lipsă de aglomerare a spaţiului şi poate de aceea este cu atât mai important să încercăm să recreăm această estetică la interior cât mai des posibil. E suficient zgomot afară.

„Piesele cu linii simple, în culori deschise, cu fronturi curate şi detalii subtile adaugă rafinament fără a încărca spaţiul. Stilul marin cere respiraţie şi simplitate, iar fiecare piesă trebuie să contribuie la senzaţia de calm şi armonie. Astfel, spaţiul devine nu doar un loc de locuit, ci o experienţă senzorială completă“, conchid reprezentanţii Mobexpert.