După Afaceri

TOP 5 cele mai scumpe iahturi din lume

22 iul 2014 35420 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Cele mai scumpe cinci iahturi de lux din lume valoarează aproape şapte miliarde de dolari, iar cel mai scump dintre ele valorează mai bine de jumătate din această sumă.

Cei mai bogaţi oameni din lume sunt cunoscuţi şi pentru preferinţele nobile în materie de petrecere a timpului liber, iar din acest motiv, mulţi dintre ei preferă luxul şi intimitatea oferită de propria ambarcaţiunede lux, în locul unei plaje fie şi aceasta una privată.

Dacă oamenii obişnuiţi de obicei aleg să meargă la mare în sezonul estival, dar pentru a asculta valurile fie trebuie să închirieze un iaht, fie să rămână la mal, alături de ceilalţi turişti, milionarii îşi permit să asculte liniştiţi aceleaşi valuri, dar mai departe de ţărmul zgomotos. Şi aşa cum mulţi oameni doresc un autoturism personal pentru a putea călători oricând doresc, fără a mai depinde de alţi factori, aşa şi cei bogaţi aleg să achiziţioneze propria ambarcaţiune. Dacă cele mai ieftine bărci pornesc de la mai puţin de 10.000 de euro, cele mai scumpe ajung la sute de milioane de dolari, iar cele cu adevărat excepţionale depăşesc pragul de un miliard de euro.

Cel mai scump iaht din lume nu este nici de departe cel mai mare, sau cel mai luxos, aşa cum era de aşteptat.

Dar cu toate acestea,  History Supreme este de departe cel mai scump iaht din lume, cu un preţ de 4,5 miliarde de dolari. Este atât de scump încât preţul său este de aproape două ori mai mare decât suma celorlalte patru cele mai scumpe iahturi din lume.

Cu toate acestea, nu este nici cel mai lung, nici cel mai înalt şi nici cel mai bine echipat. Dar este de departe cel mai extravagant. Proiectat de celebrul designer Stuart Hughes, iahtul cu o lungime de "numai" 30 de metri a fost realizat în trei ani. Secretul din spatele preţului exorbitant este reprezentat de simplul fapt că ambarcaţiunea este îmbrăcată în aur şi platină - mai exact 100 de tone - care acoperă puntea, ancora, zona unde se ia cina şi dormitoarele. Mai mult, la bord se află inclusiv o statuie realizată din osul unui dinozaur T-Rex, dar şi o sticlă pentru băuturi rafinate care include un diamant de 18,5 carate, catalogat a fi printre cele mai rare din lume. Oficial nu se cunoaşte numele proprietarului, însă neoficial acesta este Robert Kuok, un om de afaceri din Malaezia, locul unde a şi fost construit iahtul.

Ambarcaţiunea lui Roman Abramovici, iahtul Eclipse, este al doilea cel mai scump dar şi al doilea cel mai mare iaht din lume.

Cu o lungime de 171 de metri ambarcaţiunea dispune de 24 de apartamente, două piscine, cinematograf, salon şi restaurant. Ambarcaţiunea proiectată de Terence Disdale Designs a costat între 1,2 şi 1,5 miliarde de dolari, iar liniile sale au fost "inspirate" de celebrele cuirasate de război. Din acest motiv nava are şi două helipaduri, un submarin şi un sistem defensiv împotriva rachetelor. 

Iahtul Dubai este a treilea cel mai mare dar şi al treilea cel mai scump iaht din lume şi este deţinut de premierul Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Muhammad bin Rashid Makhtoum. Are numeroase apartamente VIP, şapte punţi, piscine, jacuzzi şi un helipad.

A Yacht - sau "Iahtul" este unul dintre proiectele de ambarcaţiuni coordonate de celebrul designer Philippe Starck alături de Martin Francis. Iahtul care a costat circa 320 de milioane de dolari a fost construit în Germania şi se află în proprietatea miliardarului rus Andrei Melinchenko

Al Said este iahtul de lux deţinut de Sultanul Qaboos din Oman. Are o lungime de 155 de metri şi a fost lansat la apă în 2006.

Cele mai scumpe cinci iahturi din lume aparţin celor din Orient, fie el Îndăpărtat cum este cel din Malaezia, sau mai apropiat, din Emirate sau Rusia. De asemenea, şi  americanii miliardari au astfel de ambarcaţiuni, dar nu la fel de costisitoare. The Rising Sun şi Octopus nu sunt nici cele mai mari, şi nici cele mai scumpe iahturi private, fiecare fiind evaluate la circa 200 de milioane de dolari, dar sunt celebre deoarece primul a fost în proprietatea lui Larry Ellison, fondatorul Oracle, iar al doilea, este deţinut de Paul Allen, cofondatorul Microsoft.