„Onorabilele furnici au început cu muşuroiul“, scria Dostoievski în cartea Însemnări din subterană. Adelina Rusu, întoarsă de la studii de la Londra, a început de la un copac şi un mic iaz. Acum, după 14 ani, la Blăgeşti, localitate din judeţul Bacău, s-a conturat un resort de 130 de hectare care atrage turişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Care e povestea ARCA?
ARCA s-a construit singură. Sau aproape, povesteşte Adelina Rusu. La început, a fost un teren cumpărat pentru exploatarea de agregate minerale, pe marginea Bistriţei. O luncă pustie, cu un mic iaz şi o singură salcie. Iar din dorinţa de a nu lăsa locul în paragină, ea a făcut o fermă piscicolă. Apoi, a apărut ideea de a construi un spaţiu pentru grătar. Grătarul a devenit un restaurant cu specific pescăresc, iar localul a deschis drumul către un ecosistem de business construit în jurul apei, naturii şi ospitalităţii, proiect pe care nimeni nu şi-l imagina în urmă cu 14 ani.
„Lecţia cea mai preţioasă pe care natura ne-a dat-o de când am început această aventură este că îţi răspunde cu generozitate atunci când o tratezi cu respect şi grijă. La început, acest loc era doar o luncă pustie, cu un singur copac, un colţ de pământ care părea să fi pierdut lupta cu timpul. Însă, treptat, am redat natura înapoi locului, iar ea, ne-a răsplătit. Păsările, fluturii şi micile vieţuitoare au revenit, iar ecosistemul nostru a înflorit din nou“, spune Adelina Rusu, fondatoarea Conextrust, compania care deţine brandul ARCA.
Ea a crescut într-un mediu antreprenorial, unde a învăţat ce înseamnă munca, răbdarea şi viziunea pe termen lung. Tatăl ei i-a fost reper şi chiar inspiraţie pentru acest proiect. „Punctul de plecare a fost visul tatălui meu - acela de a avea o căsuţă lângă un iaz, unde să poată pescui şi să se adune, din când în când, cu toţi cei dragi. Acest vis personal a fost scânteia. Pe atunci, terenul era o zonă de exploatare de agregate minerale, aparent fără potenţial. Dar, în ochii noştri, era deja o promisiune“, îşi aminteşte ea.
Înainte de ARCA, a studiat la Londra, unde contactul cu alte culturi i-a deschis orizonturile. A învăţat să privească lucrurile în perspectivă, dar şi să aprecieze specificul fiecărui loc. După terminarea studiilor, a hotărât să revină în ţară, pentru că a simţit că are ce construi aici. Şi a ales Blăgeşti, o localitate din judeţul Bacău.
„Locul acesta are o energie aparte, pe care am simţit-o instinctiv, din prima clipă. Proiectul l-am văzut cu ochii minţii înainte de a exista cu adevărat. Totul a venit natural, a crescut organic, nimic forţat, nimic impus, aproape ca o poveste care se scrie singură.“
Adelina susţine că a atras-o şi potenţialul strategic al zonei, localitatea fiind poziţionată în Depresiunea Cracău–Bistriţa. Ideea de a fi antreprenor a „copt“ în ea încă de mică, crescând alături de părinţi care munceau constant şi construiau propriile proiecte. Astfel, a văzut cum o idee poate prinde viaţă în câteva luni sau ani şi a ştiut că şi proiectul său se va contura.
Primul lucru vizibil pe teren a fost „iazul lui Stelică“, cumpărat de la un localnic. Iazul a fost generos, iar producţia de păstrăv a depăşit nevoile familiei. Peştele nu putea fi însă calibrat uşor pentru comercializare, astfel că e folosit acum în restaurantul din complex. În acelaşi timp, iazul a fost extins la peste 22 de hectare de luciu de apă, iar aici cresc specii precum crapul, păstrăvul, sturionul şi lostriţa, o emblemă a apelor moldoveneşti. Pentru a asigura hrană acestor vieţuitoare, a fost construită şi o fabrică proprie de nutreţuri combinate.
În prezent, compania are o capacitate de producţie anuală de până la 300 de tone de păstrăv, 50 de tone de sturion şi 50 de tone de crap. Aproximativ 70% din producţia proprie, atât piscicolă, cât şi agricolă, susţin activităţile zilnice ale restaurantului Lotca by ARCA.
„Am ales deliberat să lucrăm cu densităţi mai reduse în bazine, astfel încât peştii să se dezvolte armonios, într-un mediu cât mai apropiat de habitatul lor natural. Nu folosim oxigen lichid industrial, ci mizăm pe soluţii tradiţionale - turbine şi recircularea naturală a apei prin sistemele noastre gravitaţionale.“
Pe măsură ce consumul de peşte din România a crescut, iar oamenii au devenit tot mai interesaţi de alimente sănătoase şi locale, antreprenoarea a conturat gama de produse premium „Delicatese by ARCA“. Ea povesteşte că accentul a fost pus pe dezvoltarea unui lanţ scurt de aprovizionare, pentru a livra „prospeţime în forma ei pură“: de la peşte la legume din solarii şi sere, precum şi la fructe de pădure - afine, zmeură, aronia, mure şi coarne - cultivate pe o suprafaţă de peste 10 hectare.
Cele mai apreciate preparate sunt cele care pun în valoare resursele locale, precum păstrăvul afumat la lojniţă, icrele proaspete şi zacusca de peşte, care combină sturion, păstrăv şi crap de Blăgeşti cu legume coapte lent pe foc de lemne.
„Astăzi, ARCA înseamnă 130 de hectare pe malul Bistriţei. Avem 45 de bazine piscicole şi cinci iazuri. În paralel, în ultimii 14 ani, am investit constant în cercetare în domeniul pisciculturii, dezvoltând inclusiv propria fabrică de furaje, un pas esenţial pentru controlul şi trasabilitatea întregului lanţ.“
În anul 2023, a fost lansată şi propria fabrică de procesare a peştelui ARCA România, o investiţie care completează lanţul de producţie. Acum, structura businessului se bazează pe trei piloni principali: piscicultură, ospitalitate şi evenimente.
Mai exact, ARCA a dezvoltat şi un resort - are o zonă de tiny houses şi apartamente, are terenuri de sport, un parc pentru copii şi rezervaţii cu cerbi şi căprioare. Apoi, grupul operează şi restaurantul cu delicatese pescăreşti, şi fabrica de procesare. De asemenea, pe parcursul celor 14 ani de activitate, au fost plantaţi peste 350.000 de copaci şi arbuşti, iar asta ca parte a unui demers de regenerare ecologică şi stabilizare a biodiversităţii locale.
„Pentru a continua în ritmul în care locul ne-a obişnuit şi pentru ca experienţa să fie completă, avem în derulare mai multe proiecte - construim o serie de sere, extindem capacitatea de producţie pentru alimentele procesate, dezvoltăm un hotel, dar şi un centru wellness, două restaurante şi câteva proiecte-surpriză, pentru a oferi copiilor mai multe activităţi în cadrul complexului“, spune Adelina Rusu. Ea menţionează că tot ce a făcut până acum este expresia unei viziuni pe termen lung şi în continuare se uită către viitor. Astfel, capacitatea de producţie a peştelui ar putea fi crescută prin integrarea unor sisteme moderne de recirculare şi filtrare, care să optimizeze utilizarea resurselor fără a compromite calitatea. „Pentru noi, grija faţă de natură nu este doar o etichetă, ci un mod firesc de a lucra şi de a trăi în armonie cu mediul înconjurător.“
În prezent, fabrica de procesare se află într-o etapă de dezvoltare accelerată, cu o investiţie de 5 milioane de euro, destinată creşterii capacităţii de producţie şi îmbunătăţirii proceselor interne, în concordanţă cu trendurile pieţei şi cu cerinţele consumatorilor din sectorul premium.“ De asemenea, resortul este aproape finalizat. Aproape 100 de oameni lucrează în restaurantul Lotca, în zona de cazare şi în zona activităţilor în aer liber. Deşi astăzi proiectul primeşte oaspeţi atât din România, cât şi din străinătate, fondatoarea spune că peste un deceniu el va ajunge la maturitate.
„Peste zece ani, vom trăi într-un ecosistem perfect integrat, unde toate elementele - apa, pământul, aerul şi oamenii - vor coexista în echilibru. Vântul nu va mai bate cu aceeaşi putere ca la început, când câmpul era gol şi pustiu.“
Acum, adierea vântului este domolită de natura care a înflorit în jur.
