După Afaceri

Tehnologia care va permite şoferilor să prindă toate semafoarele pe culoarea verde

15 mar 2014 1985 afişări de Ştefan Stan
Din aceeaşi categorie

Producătorul german de maşini Audi a lansat anul acesta la expoziţia anuală de electronice CES o nouă tehnologie numită „recunoaşterea semafoarelor”, care permite şoferilor să meargă pe şosele exact cu viteza necesară pentru a prinde toate semafoarele verzi, scrie Motoramic.

Noua tehnologie funcţioneaeză pe baza sistemului de transmisie de date 4G, inclus în dotările noilor maşini Audi, care permite formarea unei conexiuni între reţeaua de semafoare şi automobil. Când maşina ajunge în apropierea unui semafor, computerul afişează viteza cu care şoferul trebuie să meargă pentru a ajunge la  culoarea verde, precum şi timpul până la schimbarea culorii.

Dezvoltatorii tehnologiei de la Audi consideră că noul sistem nu va economisi doar timp, ci şi combustibil, precum şi o scădere de 15% a emisiilor de dioxid de carbon.

Dacă o maşină aşteaptă la pe culoarea roşie, va primi prin computer timpul până când va putea circula, iar sistemul interacţionează cu funcţia de pornire – oprire a automobilului. Astfel, motorul maşinii reporneşte cu 5 secunde înainte de schimbarea culorii semaforului.

Testele au fost efectuate şi în Las Vegas, folosind 50 de semafoare, în Verona, folosind 60 de semafoare şi în Berlin, unde 25 de clienţi Audi evaluează sistemul cu 1.000 de semafoare. Un şofer din New York a reuşit, cu ajutorul noii tehnologii, să prindă 55 de semafoare consecutive pe culoarea verde.  

„Lansarea pe piaţă a noii tehnologii este un subiect intens de discuţie în Statele Unite. Sistemul este în totalitate funcţional”, a spus un reprezentat Audi.

Noua tehnologie Audi rămâne deocamdată un proiect, până când constructorului de automobile îi va fi permis de legislaţia guvernamentală să se conecteze la reţeaua de semafoare.