La prima vedere, micuţul oraş Zug (Elveţia) cu 26.000 de locuitori, cu păşunile, lacul, casele ordonate şi liniştea care probabil nu este niciodată tulburată, nu ar părea locul în care afaceri de miliarde de euro îşi au sediul.
Aici, impresia este că timpul stă în loc, iar locuitorii se ocupă mai debragă de agricultură, şi de creşterea animalelor, după cum ar putea sugera intrarea în oraş, unde vacile pasc liniştite, iar câmpurile sunt recent cultivate. Aceasta este însă numai una dintre feţele oraşului Zug, care parcă se încăpăţânează să nu le arate vizitatorilor cât de bogat este de fapt.
Realitatea este că venitul mediu pe cap de locuitor este de 80.000 de franci elveţieni pe an (aproximativ 63.000 de euro) după cum explică Matthias Michel, chairman of the government of the Canton of Zug.
Cantonul Zug, care include şi orăşelul cu acelaşi nume are 110.000 de locuitori, şi 30.000 de companii înregistrate, în fiecare an adăugându-se în medie 1.000 de noi nume.
Giganţi precum Glencore, unul dintre cei mai mari traderi de materii prime din lume, iar mai nou şi Actavis, companie de medicamente cu afaceri de 1,7 mld. euro anul trecut, au decis să-şi mute sediile operaţionale în această zonă.
Care este secretul Zug?"Acum 50 de ani, Zug a devenit atractiv prin intermediul legislaţiei din domeniul holdingului (care reglementează impozitarea pe câştigul firmei holding - n.red)", a mai spus Michel.
Dacă legislaţia din acest domeniu l-a făcut celebru, taxele scăzute şi rapiditatea cu care o companie se poate înregistrate au menţinut viu interesul miliardarilor pentru această zonă.
Nu e nevoia de mai mult de câteva zile (în cel mai pesimist scenariu o săptămână) pentru a înregistra o companie şi pentru ca aceasta să poată funcţiona normal. Recordul înregistrărilor a fost atins în urmă cu trei ani când 3.000 de firme s-au mutat în Zug.
Au existat şi plecări, dintre firmele care aveau activitate industrială şi doreau să se extindă, iar aici nu puteau cumpără suficient teren.Preţul unui metru pătrat de teren costă 2.000 de franci elveţieni (1.600 euro) pentru case şi de 600-700 de franci elveţieni (peste 500 de euro) pentru activitatea comercială, potrivit lui Guido Bulgheroni, din cadrul departamentului de afaceri economice al Cantonului Zug."Impozitul mediu pentru companii este de 16%" explică şi Michel.
Această valoare variază însă în funcţie de domeniul de activitate. Minimum este de 9-10% pentru o companie internaţională care vinde şi cumpără în străinătate (trader).
În Elveţia, fiecare canton îşi stabileşte propriul nivel de impozitare astfel că există diferenţe de la o zonă la alta. Media este de circa 21% potrivit datelor citate de Michel.
În cantonul Zug sunt înregistrate firme din domeniul farmaceutic, al dispozitivelor medicale, IT, traderi (în principal de resurse naturale), dar şi firme de servicii (ca de exemplu avocaţii). Cu toate acestea nu orice firmă îşi poate stabili sediul aici pentru că trebuie îndeplinite unele condiţii minime.
De exemplu, capitalul social trebuie să fie de peste 100.000 de franci (peste 80.000 de euro), unul dintre directori trebuie să locuiască în Elveţia, iar auditorii trebuie să fie localizaţi de asemenea în această ţară.
Cele mai multe dintre firmele înregistrate aici sunt din SUA, Germania dar şi din Italia sau ţările nordice. În ceea ce priveşte impozitul pe venit, acesta variază în funcţie de starea civilă şi de numărul de copii. Cei căsătoriţi cu mai mulţi copii au cel mai mic nivel de impozitare.