Gastronomie

Care sunt cele mai noi sortimente de îngheţată de pe plan local? Să fie cu parmezan sau cu vin roşu? Poate o cupă cu gust de trandafir iute sau, de ce nu, cu somon afumat?

25 oct 2024 88 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Îngheţata nu mai este de mult doar apanajul verii, fiind consumată cu la fel de mare plăcere şi în sezonul ploios, ceva mai răcoros. De la an la an, sortimentele din meniurilor gelateriilor se îmbogăţesc cu noi opţiuni, iar clienţii nu pot decât să se bucure când li se pun în faţă liste tot mai lungi de variante din care să aleagă. Să fie îngheţata cu parmezan sau cu vin roşu? Poate o cupă cu gust de trandafir iute sau, de ce nu, cu somon afumat?

„Anul acesta ne bucurăm să oferim sortimentele cu bucăţele de ciocolată - banane cu stracciatella sau mentă cu stracciatella. Am adăugat câteva sortimente fără zahăr, cum sunt sorbetto-urile de mango, de ciocolată şi gelato de iaurt cu ananas şi rozmarin“, spune Laura Anton, cofondatoarea Leggero dolci e gelato, numele uneia dintre cele mai savuroase escapade pentru amatorii de îngheţată.

Ea şi partenerul ei, Eugen, au început cu un spaţiu fizic, deschis pe şoseaua Vitan-Bârzeşti, deşi visul iniţial era să se ancoreze pe Calea Victoriei, kilometrul zero al gelateriilor. Şi-au dat însă seama că acolo costurile cu chiria sunt foarte mari, aşa că au ales să fie o mică gelaterie de cartier.

Pentru că le place joaca în laborator, au testat, de exemplu, îngheţata de orez cu lapte şi scorţişoară, despre care spun că a ieşit grozavă şi care i-a teleportat pe cei care au gustat-o direct în bucătăria bunicilor. Explorarea unei noi arome de îngheţată poate fi comparată cu experienţa plonjării în apă pentru prima dată. Ambele situaţii implică un amestec de curiozitate, anticipare şi o mică doză de incertitudine.

„Avem deja o suită de torturi pentru sezonul de toamnă, sunt foarte apreciate cele cu mousse de fistic şi zmeură, precum şi cele cu ciocolată, cum este cel cu amarene sau forêt noir.“

Alte sortimente testate sunt îngheţata de susan, îngheţata de alune cu caramel şi ciocolată cu lapte, kefir cu miere şi mix de nuci coapte, cheesecake cu variegato de zmeură. În plus, se pregătesc să intre în meniu mai multe sortimente de sorbetto şi îngheţate fără zahăr, pentru că mulţi clienţi îşi doresc astfel de opţiuni.

„Clienţii se uită la conţinutul produselor, solicită informaţii despre cantitatea de zahăr din din ele, sunt mai atenţi la ceea ce consumă. Iar acesta e o veste bună pentru noi, pentru că la Leggero dolci e gelato folosim ingrediente premium şi utilizăm zahărul cu moderaţie.“

În meniul gelateriei Velluto, sortimentul care a făcut furori anul acesta a fost sorbetul de rachiu de pere – o reţetă creată pentru restaurantul Casa Timiş din judeţul Prahova, al familiei Timiş, şi cel de ţuică de prune – reţetă special formulată pentru localul NOUA Bucătărie Estivală din Olimp, al chef-ului Alex Petricean.

Dintre noutăţile de la Velluto fac parte variantele cu ricotta şi smochine, sorbet-ul de vin alb sau roşu, specialităţile cu cremă de trufe, cu ciocolată de casă sau sorbet-ul cu gust de trandafir iute.

„Pentru sezonul de toamnă pregătim un nou model de gelato bar marca Velluto. De ani de zile îmbunătăţim constant partea de display şi de servire, «gelato barul» fiind cartea noastră de vizită“, spune Mihai Popoacă, unul dintre fondatorii Velluto, care nu are un spaţiu propriu de vânzare, modelul de business al companiei fiind să producă exclusiv pentru HoReCa. Astfel, vânzarea se face doar prin intermediul locaţiilor partenere.

Prin laboratorul Velluto din Voluntari au trecut, de-a lungul timpului, bucătari renumiţi pentru a-şi pune tacticile de gătire în aplicare. Împreună cu echipa gelateriei, au dezvoltat reţete variate de îngheţată, pe care le-au integrat apoi în meniuri aparţinând unor bucătării fel de fel: neoromânească, japoneză, libaneză, fine dining şi multe altele.

„Remarcăm o mult mai mare diversificare a clienţilor consumatori de îngheţată artizanală. Dacă în urmă cu câţiva ani îngheţata artizanală sau gelato reprezenta un produs nişat, prezent în câteva locaţii de top, astăzi, tot mai mulţi ajung să introducă în meniurile lor acest preparat, conştienţi fiind de cererea tot mai mare, dar şi de versatilitatea acestui desert. Lista noastră de reţete a ajuns să depăşească 60 de arome.“

În majoritatea restaurantelor despre care se spune că „se mănâncă bine“ se găseşte cel puţin un desert care include şi gelato. Cel mai spectaculos desert din acest an pentru Velluto este cel cel care poartă amprenta chef-ului Nico Lontras de la Casa Timiş, „Gustul pădurii“, un desert care îşi poartă degustătorii într-o incursiune prin întreaga pădure, care îmbină spectaculos îngheţata cu trufele. Nu este singura combinaţie atipică pe care au făcut-o cei de la Velluto.

„Avem bucuria să lucrăm cu cei mai renumiţi chefi din România, motiv pentru care am fost puşi deseori în situaţii dificile. Îmi amintesc de solicitarea neobişnuită a lui Adrian Hădean, care ne-a cerut o îngheţată de caramel cu gust afumat şi un sorbet de caise coapte.“

Printre cele mai cunoscute gelaterii din Bucureşti se numără şi Sweetology, un business fondat în urmă cu şase ani, care numără acum trei magazine. Dincolo de clasicele arome de ciocolată şi vanilie, Sweetology a creat, de-a lungul timpului, şi o serie de combinaţii speciale.

„Avem o aromă care ne poartă numele, cu grapefruit şi Aperol, mai puţin dulce, cu un gust acrişor-amărui, foarte refreshing pentru vară. Avem şi surpriza săptămânii, gusturi care se schimbă săptămânal – realizate din ingrediente de sezon, precum lavandă. De-a lungul timpului,

ne-am jucat cu tot felul de combinaţii şi arome – somon afumat, guacamole cu nachos, ardei copţi, morcovi, parmezan. Cam tot ce e comestibil şi are gust mai puternic poate fi transformat în îngheţată“, spune Ştefan Dumitru, cel care deţine astăzi businessul Sweetology.

Succesul acestor teste a constat mai degrabă în inedit, adaugă el, pentru că a adus surpriza pe chipurile clienţilor, care sunt invitaţi să guste orice aromă înainte de a cumpăra. Multora li se par interesante noutăţile, dar aleg să cumpere tot vanilie şi ciocolată.

„Avem şi câteva sortimente #notforkids, ca să ne adresăm clienţilor adulţi, şi aici includem îngheţatele cu alcool, cu condimente, cum ar fi mojito sau ciocolată cu piper.“

Ştefan Dumitru remarcă şi o aplecare din ce în ce mai mare către îngheţata vegană, dar şi către cea fără zahăr, mai ales în rândul părinţilor care vor să dea îngheţată copiilor.

Tot pe eticheta „fără zahăr“ au mizat şi fondatorii gelateriilor ViceCream, cu locaţii în Bucureşti şi Cluj-Napoca, dar într-un mod diferit.

„O noutate este pairing-ul de îngheţată cu o băutură locală fără zahăr, fabricată în Bucureşti. Ne place să susţinem brandurile locale, iar acest pairing este un exemplu perfect. Tendinţele se nasc în principal pe Social Media, unde ne promovăm produsele şi atragem clienţii în locaţiile noastre“, spune Alex Popescu, unul dintre fondatorii ViceCream, un business cu o experienţă de opt ani pe piaţă.

Anul acesta, în meniul lor au apărut două arome noi – tartă de vanilie cu caramel şi nuci pecan caramelizate şi iaurt cu mango şi fructul pasiunii, iar pentru toamnă artizanii lucrează la un gust inovator cu portocale roşii, crumble de lămâie şi rodie, folosind fructe bio, organice, presate la rece pentru a păstra cât mai multe fibre.

„De asemenea, pregătim câteva deserturi semifreddi şi un nou desert pe bază de îngheţată, pe care îl vom lansa în curând.“

Anul acesta, echipa ViceCream a experimentat mai multe produse complementare, precum milkshake-uri cu diferite combinaţii de îngheţată, inclusiv un milkshake vegan cu lapte de ovăz şi îngheţată de fructe. Gelateria a  introdus şi un nou desert, Vanilla Caramel Sensation, care constă într-un coşuleţ de cornet cu îngheţată de vanilie, topping de caramel sărat şi crumble de caramel.

Dincolo de tendinţe, inovaţii şi curiozităţi, rămân câteva sortimente care par să nu dispară niciodată din preferinţele consumatorilor. Îngheţata cu fistic de Bronte, cea cu caramel sărat, cu ciocolată, vanilie, caramel sărat cu ciocolată şi alune sau mango sunt, fără îndoială, best seller.

Cum este cel mai indicat să ne bucurăm de o îngheţată? Artizanii vin cu câteva recomandări.

„Consumaţi îngheţata într-un loc şi moment relaxante, la o plimbare sau după o cină delicioasă! Apoi contează compania, pentru că sharing is caring. :) Ia un prieten cu tine şi fă-i o bucurie cu o cupă de îngheţată! Iar îngheţata merită savurată încet, la fel ca timpul petrecut împreună“, spune Laura Anton de la Leggero dolci e gelato.

Încercarea unei noi îngheţate este ca o aruncare într-o apă necunoscută - ambele momente oferă ocazia de a ieşi din rutina zilnică şi de a descoperi ceva care poate aduce o satisfacţie profundă.

„Recomandarea noastră pentru clienţii de gelato este aceea de a experimenta cât mai multe reţete şi gusturi noi. Ce putem să vă asigurăm este că nu aţi descoperit încă «aroma dumneavoastră favorită». Totodată, ne îndrumăm clienţii să se bucure cât mai mult de gusturile specifice fiecărui sezon“, spune Mihai Popoacă de la Velluto.

Iar dacă nu aveţi chef să ieşiţi din casă, îngheţata poate fi foarte bine consumată acasă, pe canapea, în faţa unui film, din caserole termoizolante sau din pahare. Poftă să fie, că opţiuni există!