Cum arată un eveniment fără compromisuri? Scenario, o iniţiativă recentă în acest domeniu, încearcă să răspundă la întrebarea nerostită a clienţilor printr-un spaţiu de evenimente deschis în cartierul Floreasca, un „One Stop Shop“ pentru cei care vor mai mult decât un decor frumos. Fiecare detaliu contează, de la lumină şi sunet până la atmosferă şi mesaj. Nu eşti doar gazdă, eşti protagonistul propriei poveşti, într-o scenă regizată de profesionişti care transformă o idee într-o experienţă cinematografică de ţinut minte.
Într-o lume în care evenimentele par trase la indigo, Scenario vrea să spargă tiparele şi aduce pe scena bucureşteană un concept cinematografic de tipul „One Stop Shop“ pentru evenimente premium, după o investiţie de 400.000 de euro. Nu alergi după furnizori, bugete şi deadline-uri, ci intri în scenă, iar echipa de profesionişti scrie, produce şi regizează propriul tău film. Cu 13 ani de experienţă şi 3.000 de producţii la activ, antreprenorii din spatele Scenario vor să cucerească rapid publicul şi vizează peste 120 de evenimente exclusiviste în 2025, primul an de activitate pe piaţă al acestei iniţiative.
„Primul act din povestea Scenario nu poate fi scris doar pe hârtie. El trebuie trăit. Seara lansării (7 aprilie – n. red.) a fost una în care până şi Bucureştiul parcă a fost un actor plătit, având parte chiar şi de o ninsoare, care a contribuit perfect la tot storyline-ul evenimentului. Am înţeles, mai mult ca oricând, că spaţiul nostru de la etajul 17 al clădirii One Tower nu este doar un loc. Este o scenă. Iar oamenii care intră aici nu sunt doar invitaţi, sunt personaje principale într-un film conceput exclusiv pentru ei“, a spus Ricardo Pătran, managing partner al iniţiativei.
Echipa Scenario numără patru persoane cu experienţă vastă în domeniu. Ricardo Pătran a gestionat bugete de 20 de milioane de euro şi a generat vânzări de peste 100 de milioane de euro în mai bine de 800 de evenimente. Un alt membru este Alexandru Iancu, expert în music planning. Are 1.500 de evenimente la activ şi 50 de artişti în portofoliu, fiind premiat recent pentru cea mai bună scenotehnică. De asemenea, printre membrii se află şi Raluca Iancu, cu un MBA în industrii creative şi cu o experienţă de 13 ani în domeniu, timp în care a organizat peste 1.500 de evenimente. Lor li se alătură Andreea Pătran, cu expertiză în planning de evenimente – peste 300 organizate.
Astfel, portofoliul de clienţi al antreprenorilor cuprinde nume precum Paralela 45, Coral Travel, Returo, Edenred, Sanofi şi Autonom. Acum, echipa şi-a deschis propriul spaţiu de evenimente, în urma unei investiţii de circa 400.000 de euro, sumă ce a mers către amenajare şi lansarea oficială.
„Primul «scenariu» nu l-a scris niciunul dintre noi. L-a avut energia locului. Ne-a ales el pe noi. Când a fost să punem un nume pe foaie, într-o noapte, toţi patru am avut o discuţie şi, pe la 03:00 dimineaţa, ne-am pus de acord: trebuie să construim un sistem în care visurile devin producţii“, a menţionat Ricardo Pătran.
Acesta a explicat faptul că, venind din postura de furnizori, ei au observat cât de uşor se pierd clienţii între oferte, bugete, deadline-uri şi zeci de furnizori.
„Am înţeles că, de fapt, nimeni nu îşi doreşte să organizeze un eveniment, toţi vor doar să-l trăiască.“ Aşa a luat naştere Scenario, un loc unde ideile devin o experienţă livrată la cheie: design, decor, meniuri, entertainment, lumini, scenografie, tehnologie, totul integrat, ca într-un film regizat impecabil. „Fără stres. Fără bătăi de cap“, a subliniat el.
Clientul Scenario, spun reprezentanţii iniţiativei, nu caută un spaţiu, ci caută o poveste. Este vorba de antreprenorul, brandul sau cuplul care înţelege valoarea unei experienţe ca la carte. Apreciază designul, detaliile şi impactul vizual, dar mai ales emoţia care rămâne după ce evenimentul se încheie. „Piaţa s-a rafinat. Clienţii au călătorit, au văzut sau au fost la evenimente impresionante în afară şi nu mai acceptă soluţii mediocre. Cer personalizare, un design impecabil şi un storytelling autentic.“
Scenario vine cu zece teme predefinite, menite să sprijine clienţii în alegerea poveştii lor, a spus Alexandru Iancu.
Cea mai spectaculoasă este Skyline Affair, o temă care transformă tot spaţiul într-o petrecere suspendată între cer şi oraş. Cu multe lumini ambientale şi accente, ai senzaţia că eşti într-un penthouse dintr-un film tras în New York.
În doar câteva săptămâni de la preluarea spaţiului, Scenario a semnat deja contracte pentru 30 de evenimente, iar alte 150 de cereri sunt în aşteptare. Timpul de organizare variază între două şi opt săptămâni, în funcţie de complexitate, însă unele evenimente sunt rezervate şi cu 12–16 luni înainte. „În 2025, vizăm peste 120 de evenimente. Bugetul mediu se aşază între 25.000 şi 70.000 de euro, dar avem şi proiecte speciale care pot depăşi 100.000 de euro, când scenariul o cere“, a precizat Ricardo Pătran.
Visul reprezentanţilor Scenario este să transforme conceptul „Events as a Movie“ într-un lanţ de spaţii, dar momentan este doar o viziune pe termen lung. „Atunci când va avea sens, ne vom îndrepta atenţia şi în acea direcţie. Până atunci, scopul e să creăm aici experienţe care nu se uită niciodată.“
