„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.
Unora, experienţa de viaţă le-a dat cele mai bune sfaturi. Alţii au fost mai norocoşi să primească poveţe de la cei din jur şi, cu înţelepciune, să ţină cont de ele în dezvoltarea propriilor cariere. Am întrebat cinci manageri şi antreprenori care au fost cele mai bune sfaturi de business pe care le-au primit şi în ce măsură le-au fost utile. Ponturile lor vin nu doar de la alţi oameni de afaceri, ci chiar din familie uneori. Poate vă sunt de folos.
Viorel Leca, directorul general al Gebrüder Weiss, unul dintre cei mai mari jucători ai pieţei locale de transport şi logistică:
„De-a lungul anilor, am primit numeroase sfaturi valoroase care m-au ajutat în diferite momente din carieră şi pe care le aplic în continuare. Însă, dacă ar fi să aleg unul, m-aş opri la sfatul primit de la Wolfgang Niessner, CEO Gebrüder Weiss în perioada 2005-2018, şi anume să nu-mi fie teamă de eşecuri, pentru că acestea reprezintă cele mai formatoare experienţe profesionale. Este un sfat esenţial, nu doar pentru viaţa profesională, pe care îl ofer, la rândul meu, celor din jur. Eşecul trebuie tratat ca pe o parte naturală a procesului de învăţare şi dezvoltare.“
Roxana Dan, fondatoarea brandului de bijuterii Lisa & Co:
„Sfaturile, în general, vin în viaţa noastră în momente de criză. Mie îmi place să mizez pe cele care vin în situaţii de linişte şi de pace, dar voi transmite câte unul din fiecare ipostază. Cred că cel mai important sfat pe care l-am primit a fost tocmai acela de a nu asculta prea multe sfaturi, ca să nu uit să fiu eu însămi, să fiu autentică. Este un sfat pe care l-am primit de la o bună prietenă, chiar atunci când nu căutam unul, dar era într-o duminică în care filozofam şi purtam discuţii pe tema aceasta. Eu ascult sfaturi şi de obicei fac fix opusul, pentru că eu fac lucrurile în felul meu. Nu e nimeni mai capabil să-ţi dea sfaturi în activitatea ta decât propria ta persoană. Răspunsul corect este mereu la tine, la cel care a construit businessul. Trebuie doar să-ţi acorzi timp şi să gândeşti la rece lucrurile. Poţi să asculţi în astfel de momente sfaturi pentru a te ajuta să ajungi la concluzii, în scopul de a verbaliza şi a problematiza subiectul.
Dacă mă raportez la momentele de criză, cel mai relevant mesaj l-am primit de la tatăl meu: «Pretenţiile prea mari fac să nu se mai întâmple lucrurile». Sunt o perfecţionistă înnăscută, dar am învăţat că în business trebuie să porneşti de undeva şi să îmbunătăţeşti mereu lucrurile, să te reinventezi în fiecare zi, să fii mai bun şi mai bun. Oamenii care aşteaptă ziua când va fi totul perfect 100% sunt nişte idealişti care nu vor putea face niciodată business.“
Mădălina Dădârlat, director general al afacerii Pălăria Dădârlat, responsabilă de un business de familie datând din 1896, care s-a transmis din generaţie în generaţie timp de 126 de ani:
„Primul sfat primit a fost unul nonverbal, preluat prin puterea exemplului. Am văzut atât de multă pasiune depusă de bunicul meu în confecţionarea pălăriilor, încât (am ajuns la concluzia că - n. red.) pasiunea e piatră de temelie atunci când hotărăşti ce curs vei avea din punct de vedere profesional. E important să mergi cu zâmbetul pe buze la birou.
Al doilea sfat pe care l-am primit, de data aceasta verbal de la tatăl meu, a fost despre reinvestirea profitului. În cazul nostru, reinvestirea lui în materie primă. Cu următoarele cuvinte simple şi foarte uşor de înţeles, sfatul lui a sunat cam aşa: «Pune la loc materialele pe care le-ai folosit sau, dacă ai posibilitatea, pune mai mult decât ai folosit, dintr-un motiv la fel de simplu: materia primă e generatoare de profit.» Nonverbal, tot de la tatăl meu am înţeles prin puterea exemplului că e important să fii perseverent şi implicat.
Iar cel mai important, dar de subliniat, un sfat pe care nu l-am primit, ci l-am simţit pe pielea mea, este că unele dintre cele mai grele businessuri sunt cele în familie. Avem o tradiţie de 126 de ani, lucru inedit, dar care atrage asupra sa foarte multe compromisuri. Aşa cum eşti iniţiat în
business încă de la o vârstă fragedă, care vine cu foarte multe beneficii şi uşurinţă pe termen lung, în partea opusă se află conflictele dintre generaţii, o relaţie dincolo de profesional, pe care vrei s-o menţii şi de aici extrem de multe provocări. Sfatul? Comunicaţi, luaţi pe rând tranziţia, stabiliţi care e scopul şi ce anume din viziunea voastră se potriveşte sau nu se potriveşte cu cea a partenerului şi fiţi perseverenţi în progres!“
Emil Munteanu, managing partner al furnizorului de servicii şi securitate IT Power Net Consulting şi proprietarul pensiunii Atra Doftana:
„Cel mai important sfat de business l-am primit de la mama mea, care, imediat după Revoluţie, într-un context tulbure şi fără vreo pregătire prealabilă, a devenit antreprenor. Sfatul ei a fost «să îndrăznesc să încerc, să risc şi să-mi asum» şi asta mi-a dat încrederea şi curajul de a fi un self-starter. Iniţiativa de a te lansa într-o afacere ţine foarte mult de viziune şi de încredere. Mai departe, cum dezvolţi afacerea respectivă ţine de mulţi alţi factori. Atât în compania PowerNet, cât şi în proiectul Atra Doftana, am îndrăznit să iniţiez o afacere alături de asociaţii mei, fără să avem foarte multe resurse proprii, câteodată apelând şi la fonduri europene. Ca exemplu, am riscat investind anul trecut, în plină criză pandemică ce a zguduit industria ospitalităţii, în extinderea capacităţii de servire şi cazare şi mi-am asumat o amortizare a investiţiilor într-un orizont de timp incert în contextul economic şi pandemic actual. Aplic aceste sfaturi în fiecare zi, în tot ce fac, şi le transfer mai departe, fără pretenţia unicităţii, ci mai degrabă a simplităţii, către echipa cu care lucrez şi către copiii mei.“
Adina Foldager, antreprenoare, proprietara magazinului cu produse pentru părinţi şi copii Adinish:
„În cariera mea, am avut oportunitatea de a cunoaşte şi a colabora cu o mulţime de antreprenori de succes. Observându-le activitatea şi comportamentul, m-am lăsat inspirată de anumite caracteristici cu care am considerat că rezonez. Am învăţat de la toţi că, atunci când vine vorba de cariera unui antreprenor, este un proces constant de învăţare, dezvoltare şi evoluţie. Toţi antreprenorii au ceva în comun – muncesc enorm, urmăresc recunoaştere, bani, putere, statut şi îşi investesc toată energia în ceea ce numesc ei succes. Până când ajung într-un moment în care realizează că mereu au amânat viaţa, că timpul şi energia încep să se termine. Sfatul cel mai important pe care l-am primit este să nu urmăresc doar destinaţia, ci să mă bucur de călătoria până acolo. Recunosc că, de cele mai multe ori, nu sunt capabilă să urmez acest sfat, că iar ajung să cred că, dacă pedalez mai tare, voi ajunge mai rapid la destinaţie. Acest sfat îmi este însă adânc întipărit, mi-l reamintesc, îmi propun să-l urmez şi nu-mi pierd speranţa că voi reuşi să-l îndeplinesc în totalitate.“