Acronimul YPO poate nu spune multe unei mase mari de oameni. Dar, pentru unii dintre cei mai puternici executivi şi antreprenori din lume, el este sinonim cu leadershipul, cu învăţarea continuă şi, nu în ultimul rând, cu experienţele aparte trăite în diferite colţuri de mapamond. YPO vine de la Young Presidents’ Organization şi este o comunitate de peste 30.000 de CEOs din toată lumea, printre care se numără şi câteva zeci de executivi din România, precum Octavian Radu (fondatorul Diverta, Flaro şi Pink Post), Dragoş Petrescu (fondatorul şi preşedintele City Grill) şi Fady Chreih (CEO al Regina Maria). Prin ochii lor, am încercat să vedem ce înseamnă această organizaţie şi cum poate ea să schimbe oameni şi lumi.
Ture cu maşini de curse pe circuitul de Formula 1 din Bahrain; cină la muzeul Prado din Madrid, urmată de un tur privat în grupuri mici, prin muzeul pustiu, după ora închiderii; exerciţii de Tai Chi în Beijing, cu o campioană mondială sau o cină în deşert, lângă Marrakech, la care participanţii au mers pe jos, pe cele 1.000 de covoare întinse pe nisip. Acestea sunt doar patru dintre zecile de experienţe pe care Octavian Radu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, le-a trăit datorită faptului că este membru al YPO. Experienţele sunt multe, diferite şi, pentru cei mai mulţi oameni, sunt lucruri pe care le găseşti doar pe diferite bucket-list-uri cu lucruri de trăit ori încercat într-o viaţă.
Antreprenorul, care are acum în portofoliu mai multe businessuri, printre care producătorul de componente auto Flaro, firma de poştă Pink Post, hotelul Ioana din Sinaia, o plantaţie de afine şi Vinexpert, o companie de import şi distribuţie de vin, afirmă că toate acestea au fost posibile datorită YPO.
De altfel, Octavian Radu dedică un întreg capitol din cartea sau autobiografică „My Way“ acestei organizaţii.
„YPO (Young Presidents’ Organization) a fost înfiinţată acum circa 70 de ani în Statele Unite ale Americii de către antreprenorul Ray Hickok. După decesul tatălui său, el a ajuns, la doar 27 de ani, în vârful celei mai mari firme producătoare de curele şi bijuterii.“ Aşa începe Octavian Radu capitolul despre această organizaţie de leadership.
Ray Hickok a constatat foarte repede cât de singur e la vârf, a realizat că nu are cu cine să discute problemele specifice unui CEO şi a decis să creeze ceea ce ulterior a devenit YPO.
„Ray a contactat alţi 600 de antreprenori şi de CEOs, i-a confruntat cu această nevoie de comunicare şi soluţia găsită a fost să înfiinţeze YPO, o organizaţie formată din şefi de firme, o organizaţie care să faciliteze un dialog empatic între aceştia.“
Octavian Radu, fondatorul Diverta, Flaro şi Pink Post: „Firmele conduse de membrii YPO angajează peste 20 de milioane de oameni şi cumulează o cifră de afaceri de aproape 10 trilioane de dolari.“ „Programul este de regulă atât de intens, încât, reîntors în România, am nevoie de două-trei zile ca să-mi «revin» după efortul făcut în «concediul» organizat de YPO. Am participat şi eu la organizarea a două evenimente, la Bucureşti, în 2006, şi la Sibiu, în 2013.“ „YPO mi-a adus în viaţă ceva extrem de important, ceva care nu aş fi crezut că o să se mai întâmple: prieteni noi.“
Astăzi, YPO are peste 30.000 de membri din toată lumea, mai exact din vreo 130 de ţări. E vorba atât de antreprenori „pursânge“, cât şi de moştenitori ai businessurilor de familie şi de manageri de profesie.
„Firmele conduse de membrii YPO angajează peste 20 de milioane de oameni şi cumulează o cifră de afaceri de aproape 10 trilioane de dolari“, scrie Octavian Radu în cartea proprie. El este, de altfel, unul dintre cei care au pus bazele filialei din România a acestei organizaţii şi tot el a atras şi alţi membri.
„Despre YPO am aflat de la Octavian Radu, unul dintre membrii fondatori ai Chapterului din România, în anii 2010“, spune Dragoş Petrescu, fondatorul şi preşedintele grupului de restaurante City Grill, unul dintre cele mai importante nume de pe piaţa locală de profil. El adaugă că a aderat la YPO acum mai bine de 12 ani, din dorinţa de a se perfecţiona, de a deveni mai bun.
„Young President Organization este un ecosistem de educaţie şi inspiraţie bazat pe «learning by sharing experiences» (înveţi din faptul că împărtăşeşti experienţe – trad.).“
De altfel, pe site-ul YPO, în deschidere, apare următoarea sintagmă, menită să sumarizeze experienţa pe care o oferă organizaţia: „Suntem cea mai mare comunitate de leadership din lume în rândul executivilor de top, ne adunăm pentru a deveni lideri, dar şi oameni mai buni.“
Admiterea în YPO se face până la 45 de ani, de unde şi termenul de „young“ (tânăr – trad.) din denumire. Dar, odată intrat, poţi rămâne până la sfârşitul vieţii, explică Octavian Radu. Pentru a fi admis în YPO, pe lângă criteriul de vârstă, firma pe care un executiv ori antreprenor o conduce sau o deţine trebuie să îndeplinească un criteriu de cifră de afaceri de minimum 13 milioane de dolari pe an. Plus că trebuie să o conduci ca director general, CEO sau preşedinte al boardului.
„Motivul pentru care ne simţim atât de bine împreună este consecinţa unei selecţii dure: un membru existent trebuie să te propună şi să garanteze pentru moralitatea ta.“
Chiar şi cu această recomandare, dacă oricare dintre membrii existenţi ai chapter-ului tău (cum ar fi organizaţia din România) consideră că nu îndeplineşti condiţiile morale, procedura de admitere se complică şi de cele mai multe ori se termină cu respingerea. În România există mai mulţi membrii YPO, ce provin din domenii variate, de la audit şi consultanţă la sectorul bancar, şi de la industria alimentară la domeniul sănătăţii private. Unul dintre aceşti membri este Fady Chreih, CEO al Regina Maria. „Una dintre valorile mele cele mai puternice este «învăţarea continuă». Este ceea ce m-a atras şi la YPO, organizaţie din care fac parte din 2013“, spune el.
Resursele pe care YPO le pune la dispoziţia membrilor, experienţele inedite, precum şi această dorinţă de învăţare şi autodepăşire continuă, pe care o au toţi membrii, aceştia sunt toţi factori care l-au determinat pe executiv să i se alăture organizaţiei.
„Un alt lucru foarte important pentru mine este confidenţialitatea, care e respectată cu sfinţenie în această organizaţie. Este foarte important să ştii că te poţi deschide faţă de ceilalţi membri şi că le poţi împărtăşi experienţe şi emoţii, totul într-un mediu atât de sigur.“
Fady Chreih, CEO al Regina Maria: „Una dintre valorile mele cele mai puternice este «învăţarea continuă». Este ceea ce m-a atras şi la YPO, organizaţie din care fac parte din 2013.“ „Un alt lucru foarte important pentru mine este confidenţialitatea, care e respectată cu sfinţenie în această organizaţie. Este foarte important să ştii că te poţi deschide faţă de ceilalţi membri şi că le poţi împărtăşi experienţe şi emoţii, totul într-un mediu atât de sigur.“ „În YPO mă simt ca într-o familie, este cu adevărat o organizaţie valoroasă.“
Această atmosferă de încredere completă face ca orice proces de învăţare şi dezvoltare personală să fie foarte eficient şi de o valoare vizibilă imediat, adaugă Fady Chreih.
„În YPO mă simt ca într-o familie, este cu adevărat o organizaţie valoroasă.“
De aceeaşi părere este şi Dragoş Petrescu, care afirmă că toate evenimentele globale sau naţionale, cu teme pe toate cele trei arii posibile - personal, business sau family - au la bază conceptul „only in YPO“, adică sunt experienţe excepţionale, pe care în mod individual nu le poţi avea. „Sunt multe experienţe de menţionat, dar am să amintesc doar două dintre ele, şi anume săptămâna YPO London Business School, pentru studiile de caz antreprenoriale, şi YPO Magic of Russia, pentru experienţa de artă, talent (şcoala de balet Vaganova) şi istoria imperiului ţarist.“
Octavian Radu descrie şi el drept memorabilă o reprezentaţie privată de balet, în cerc restrâns, în sala mare a teatrului Bolshoi din Moscova. Tot pe listă el pune şi o cină cu un maharaja mare iubitor de Rolls Royce-uri. „Nici paharul de whisky nu şi-l ţinea singur, având nenumăraţi slujitori în jur, unul dintre aceştia ţinându-i paharul.“
Au mai fost o cină în Kyoto, unde membrii YPO au fost acompaniaţi de toate gheişele din oraş, însoţiţi fiind şi de o profesoară de la Berkeley, care şi-a petrecut un an printre ele, pentru a-şi da doctoratul, dar şi o vizită în celebrele barăci din DMZ (Demilitarized Zone) dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud şi un prânz cu singurii doi generali din DMZ, unul din Elveţia şi altul din Norvegia. „Generalul elveţian ne-a arătat singura armă existentă în DMZ: briceagul lui, din dotarea armatei elveţiene.“
Experienţele au fost mult mai multe însă. „M-am distrat, m-am simţit bine, dar cel mai important: am învăţat, am învăţat, am învăţat!“
Un argument important pentru a intra în YPO a fost pentru Octavian Radu faptul că în marea majoritate a evenimentelor sunt implicate şi soţiile, şi uneori chiar şi copiii.
Primul său contact cu YPO-ul a fost la începutul lui 2005, când conducerea Alpha Bank i-a invitat pe cei mai mari clienţi ai băncii de la momentul respectiv la Casa Oamenilor de Ştiinţă, la cină, ca să le prezinte „ce este YPO“. „Invitaseră doi membri YPO, unul din Grecia şi altul din Israel. Ambii ne-au povestit lucruri minunate despre YPO, drept urmare ni s-au risipit toate îndoielile cu care veniserăm la întâlnire, dacă or fi trimişi de CIA sau «cine îi plăteşte?».“ Cu aceeaşi pasiune cu care le-au vorbit atunci acei doi invitaţi despre YPO vorbeşte şi Octavian Radu acum despre experienţa sa în organizaţie. „Câţiva dintre cei prezenţi la acea cină am fost convinşi de prezentarea făcută şi am aplicat pentru admitere.“
În YPO se organizează evenimente atât la nivel mondial ori european, cât şi local.
„Ca parte a boardului YPO Romanian chapter, în calitate de learning officer, am organizat multe evenimente naţionale, la care au participat personalităţi remarcabile“, spune Dragoş Petrescu. În calitate de membru în boardul european, el a analizat performanţa chapterelor din Europa, pe diverse evenimente, „pentru că în YPO este important să descoperi excelenţa şi să o poţi împărtăşi.“
Următorul eveniment la care fondatorul City Grill va participa va fi, probabil, YPO IMD Geneva din toamnă.
Dragoş Petrescu, fondatorul şi preşedintele City Grill: „Despre YPO am aflat de la Octavian Radu, unul dintre membrii fondatori ai Chapterului din România, în anii 2010.“ „Ca parte a boardului YPO Romanian chapter, în calitate de learning officer, am organizat multe evenimente naţionale, la care au participat personalităţi remarcabile.“ „Toate evenimentele globale sau naţionale, cu teme pe toate cele trei arii posibile - personal, business sau family - au la bază conceptul „only in YPO“, adică sunt experienţe excepţionale, pe care în mod individual nu le poţi avea.“
În mod tipic, un eveniment al organizaţiei combină activitatea de turism cu dorinţa de învăţare şi cu contactele sociale autentice. O zi normală la un eveniment YPO începe dimineaţa, cu speakeri aduşi din toată lumea, continuă după-amiaza cu vizite la firme care au realizări ieşite din comun, iar seara se termină alături de membri locali, cu cina la ei acasă sau în locuri în care executivii şi antreprenorii nu ar avea acces ca simpli turişti, oricât de mulţi bani ar avea.
„Programul este de regulă atât de intens, încât, reîntors în România, am nevoie de două-trei zile ca să-mi «revin» după efortul făcut în «concediul» organizat de YPO. Am participat şi eu la organizarea a două evenimente, la Bucureşti, în 2006, şi la Sibiu, în 2013“, spune Octavian Radu.
În 2013, împreună cu soţia sa, antreprenorul a organizat un eveniment la Sibiu, la care a participat şi sora Regelui Gustav al Suediei, membră YPO Eurochapter. „Deschiderea evenimentului am făcut-o la Atrium Café în Piaţa Mică, în atmosfera creată de un pian, cu un speech emoţionant al Alexandrei Gătej, ex-CEO Unilever şi ex-consilier prezidenţial, şi cu mâncarea pregătită de un bucătar din Germania, Steffen von der Dunk“, rememorează Octavian Radu în autobiografia „My Way“. După o scurtă vizită la sediul primăriei din Piaţa Mare, membrii YPO au mers la fabrica Flaro deţi-nută chiar de antreprenor. „Pentru a-i introduce în atmosfera societăţii socialiste, le-am legat cravate de pionier la gât şi le-am prezentat un montaj de 15 minute din filmul «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» al lui Andrei Ujică.“ Apoi au mers la Muzeul Satului din Dumbravă, unde oaspeţii s-au plimbat cu trăsurile şi unde meşteri olari, fierari şi ţesătoare au făcut demonstraţii interactive. Au avut loc şi discursuri ale unor oameni de business sau din mediul politic.
„În a doua seară am reuşit să-i scot pe invitaţi din zona lor de confort, ducându-i la capătul satului Porumbacu de Sus, unde am vizitat casa unei familii de romi.“
Într-o casă pe care o proptiseră cu o prăjină ca să nu cadă pereţii deja înclinaţi trăiau vreo zece fete şi femei din patru generaţii pe o suprafaţă de maximum 20 de metri pătraţi. Erau doar fete şi femei, deoarece bărbaţii erau ori decedaţi, ori la puşcărie.
„Pentru a le arăta străinilor talentul înnăscut al romilor, l-am chemat pe Damian Drăghici să ne povestească viaţa lui: talent al naiului, bursă integrală la Berklee în Boston şi europarlamentar.“ Seara au încheiat-o tot în spiritul culturii romilor, la foc de tabără, cu un miniconcert al lui Damian Drăghici şi cu o trupă de dans de tradiţie romă. Iar finalul călătoriei a culminat cu un bal al vampirilor (referire la contele Dracula) la Palatul Brukenthal din Avrig, eveniment la care a participat şi magicianul Johannes.
„Mai mult decât tot ce am povestit până acum, YPO mi-a adus în viaţă ceva extrem de important, ceva care nu aş fi crezut că o să se mai întâmple: prieteni noi“, spune Octavian Radu. Observase pe la 40 de ani că rămăsese cu prietenii din liceu şi facultate, dar ca adult nu şi-a mai făcut prieteni „adevăraţi“.
„Poate din cinism, poate din lipsă de încredere, poate pentru că avem «de împărţit» bani şi cariere. Totul s-a schimbat după intrarea mea in YPO, pe majoritatea prietenilor mei de astăzi – din România şi aievea - i-am cunoscut aici“, conchide el.