Promisiunile, nu puţine, făcute de-a lungul timpului privind apariţia unei case inteligente, în care sarcinile plictisitoare, obositoare sau dificile - sau o combinaţie între cele trei - să fie preluate de senzori şi echipamente care să funcţioneze împreună perfect, ca o orchestră, devin realitate, odată cu intrarea în scenă a dirijorului potrivit - inteligenţa artificială (AI). În această simfonie a confortului modern, omul este compozitor, scriind partitura detaliată pentru această orchestră domestică. Fiecare notă reprezintă o preferinţă personală, fiecare acord - o rutină zilnică, iar ritmul - pulsul vieţii de zi cu zi. Gata de reprezentaţie sunt, deja, electrocasnicele din gama premium a Samsung, iar gigantul sud-coreean are nu doar ambiţii şi mai mari pentru viito,r ci şi un plan cum să ajungă acolo.
Te-ai gândit cum ar fi să ai un asistent „invizibil” care să te ajute să îţi simplifici sarcinile de zi cu zi din momentul în care te dai jos din pat dimineaţa până seara când te culci? Să ai totul la îndemână doar prin simpla apăsare a unor butoane sau prin comandă vocală? Ca totul în casa ta să fie integrat astfel încât să îţi simplifice inclusiv sarcinile casnice precum spălatul rufelor, datul cu aspiratorul sau gătitul?
Odată cu dezvoltarea tehnologiei de inteligenţă artificială (AI) scenariile care păreau SF în urmă cu câţiva ani încep însă să devină realitate, iar casa inteligentă să prindă contur cu adevărat. De la scenarii precum deschiderea draperiilor şi, pentru cei care preferă încă acest lucru - intrarea în scenă a televizorului - odată cu sunetul de trezire al alarmei de dimineaţă, ajustarea luminii ambientale în funcţie de activitatea pe care o ai – te uiţi la un film, te joci pe calculator sau asculţi muzică, asistenţă AI atunci când pregăteşti masa şi până la activităţile de curăţenie în casă, totul devine posibil pe măsură ce tehnologia AI avansează şi se integrează în tot mai multe dispozitive folosite în viaţa de zi cu zi.
Producătorii de dispozitive electronice şi electrocasnice se pregătesc acum de un viitor în care AI-ul va juca un rol extrem de important, iar Samsung este unul dintre principalii jucători pe acest segment la nivel global. Cunoscut drept cel mai mare producător de smartphone-uri şi de televizoare, gigantul sud-coreean a făcut progrese solide şi pe segmentul de electrocasnice, unde prin gama sa premium Bespoke AI aduce un strop din magia inteligenţei artificiale în viaţa utilizatorilor săi.
„Pe gama noastră vastă de electrocasnice, avem continuu inovaţii legate atât de hardware, cât şi de software. Recent, am implementat inteligenţa artificială în produsele noastre electrocasnice pentru a face aparatele să îşi facă treaba mai bine şi pentru a reduce volumul de muncă pe care oamenii îl au şi pentru a le oferi o experienţă mai bună, mai uşoară”, a precizat Moohyung Lee, Executive Vice President, Head of Customer Experience Team, Samsung Electronics Digital Appliances Division.
Călătoria AI din casa smart începe când deschizi ochii de dimineaţă şi odată cu sunetul alarmei de trezire se culisează şi draperiile şi televizorul din faţa patului unde îţi apar cele mai importante informaţii legate de ziua care te aşteaptă - calendarul, vremea şi cele mai noi ştiri. Apoi AI-ul te însoţeşte aproape în fiecare cameră din casă pentru a te asista în rutina ta de zi cu zi.
În bucătărie poţi avea frigiderul Family Hub din gama Bespoke AI a gigantului sud-coreean, care este unul din aparatele electrocasnice în care Samsung a integrat tehnologia AI. Frigiderul, odată conectat la reţeaua WI-FI, devine cu adevărat smart: identifică alimentele depozitate în frigider atunci când sunt scanate cu ajutorul camerei video din interior. Astfel, ştii mereu care este data de expirare a produselor pe care le ai în frigider şi modulul AI te ajută inclusiv la partea de gătit cu recomandări de reţete exact pe baza ingredientelor pe care le ai deja în frigider. Practic, prin câteva click-uri pe ecranul de pe uşa frigiderului alegi reţeta potrivită şi poţi urma cu uşurinţă instrucţiunile pas cu pas.
În plus, dacă ai şi cuptorul smart Bespoke AI, poţi trimite reţeta către cuptor care îţi va sugera cele mai bune setări pentru preparatul tău. Frigiderul smart te ajută totodată să creezi şi listele de cumpărături direct de pe ecranul său şi poţi de asemenea să vezi de pe telefon ce ai în frigider atunci când eşti în magazin, dacă te conectezi în aplicaţia SmartThings, în care îţi poţi înregistra toate aparatele smart din casă.
„Situată în partea superioară a frigiderului, camera video recunoaşte alimentele care sunt introduse şi scoase din frigider. Şi pentru a face acest lucru posibil, am antrenat modelul nostru AI folosind milioane de imagini cu alimente. Şi cu această funcţie, putem crea lista cu alimentele stocate în interiorul frigiderului, iar prin serviciul numit Samsung Food putem recomanda reţete bazate pe lista de alimente creată prin utilizarea camerei”, a explicat el.
Dar funcţiile frigiderului smart Family Hub nu se opresc doar la partea de gătit şi liste de cumpărături. Frigiderul devine, după cum îi spune şi numele, un adevărat hub, de unde poţi gestiona o multitudine de activităţi - de la monitorizarea camerelor video de supraveghere, care pot fi în camera copilului sau la uşa de la intrare, până la preluarea apelurilor, trimiterea de mesaje, vizionarea conţinutului de pe telefon sau televizor prin funcţia „smart mirroring” în timp ce eşti în bucătărie, ascultarea muzicii preferate, verificarea calendarului, a prognozei meteo sau pur şi simplu crearea unor mesaje pentru membri familiei.
Tot pentru a-ţi simplifica munca din bucătărie, cuptorul smart din gama Bespoke AI te ajută să găteşti mai uşor, având la rândul ei o cameră video integrată, care prin funcţia Sense Inside recunoaşte 80 de feluri de mâncare şi ingrediente diferite astfel încât să optimizeze setările de gătit în funcţie de mâncarea pe care o prepari, recomandând modul de gătire, temperatura şi durata. Totodată, în aplicaţia SmartThings ai posibilitatea să vezi de pe telefon în ce stadiu se află mâncarea din cuptor. Designul este minimalist şi rafinat, uşa cuptorului neavând mâner, deschiderea fiind automată - prin apăsarea unui buton sau prin rostirea unei comenzi vocale.
După bucătăria smart, o altă zonă din casă unde AI-ul de poate ajuta este la spălatul, uscatul şi călcatul hainelor.
„Care este cea mai mare provocare atunci când spălăm rufe? Găsirea programului potrivit. Există atât de multe programe, încât nu ştim ce ar trebui să alegem, nu-i aşa? Maşina de spălat ar trebui să cureţe bine hainele, păstrând în acelaşi timp calitatea originală a ţesăturilor. Maşina de spălat Samsung Bespoke AI Laundry Combo All-in-One, care are integrată tehnologia AI, este echipată cu o serie de senzori care detectează diferitele condiţii de spălare, cum ar fi greutatea, cantitatea de rufe, tipurile de ţesături şi nivelul de murdărie şi chiar şi condiţiile meteorologice”, a punctat Moohyung Lee. În plus, Bespoke AI Laundry Combo All-in-One are şi uscător integrat, aşa că poţi scoate hainele direct gata de purtare sau pentru călcat. Iar pentru igienizarea şi reîmprospătarea hainelor, Samsung a creat şi aparatul Air Dresser care foloseşte sistemul JetAir pentru a infuza aburul, la temperaturi ridicate, adânc în ţesătura hainelor. Astfel, ai haine fără viruşi, bacterii şi acarieni, dar şi fără mirosuri neplăcute sau alte substanţe nocive.
După curăţarea hainelor, tehnologia AI integrată în electrocasnicele Samsung te poate asista şi la curăţenia casei cu un minim efort - acela de a porni aspiratorul robot Bespoke Jet Combo AI. Acesta vine cu o serie de funcţii inteligente, cum ar fi „Jet AI Object Recognition” şi senzor 3D de evitare a obstacolelor – cu ajutorul căruia recunoaşte diverse obiecte, astfel încât să poată evita cu precizie obstacolele sau să cureţe în profunzime petele. Totodată, are integrată funcţia „AI Floor Detect” cu ajutorul căreia identifică tipul podelei pentru a oferi o curăţare optimă. Şi nu în ultimul rând, dispune de funcţia „All-in-One Clean Station”, cu abur automat, prin intermediul căreia curăţă automat lavetele mopului cu apă caldă şi abur, goleşte coşul de gunoi şi reumple Jet Bot Combo AI cu apă pentru o întreţinere fără complicaţii.
„Am antrenat modelul bazat pe <<deep learning>> folosind peste 1,7 milioane de imagini. Robotul are capacitatea de a identifica tipuri de covoare, cabluri, şosete şi orice obstacole mici, de doar un centimetru înălţime. Performanţa de navigare a acestui robot este cu mult îmbunătăţită”, a subliniat el.
Samsung are o strategie clară privind interconectarea dispozitivelor smart din casă astfel încât experienţa de utilizare să fie mult îmbunătăţită. Iar aplicaţia SmartThings este platforma care face posibilă gestionarea tuturor aparatelor inteligente din casă, având inclusiv o funcţie care monitorizează consumul de energie electrică şi care ajută utilizatorii să economisească bani.
„AI Energy Service Mode monitorizează şi oferă un raport privind consumul de energie. Şi dacă vă stabiliţi un obiectiv lunar, analizează modelul de utilizare din trecut şi modelele de utilizare actuale şi prezice şi recomandă cum trebuie să vă folosiţi aparatele pentru a vă atinge obiectivul. Iar îndeplinirea obiectivului în acest caz reprezintă o economie. Deci, această funcţie vă ajută să vă ajustaţi factura de energie. Practic, în funcţie de modul de utilizare, această funcţie permite aparatelor să funcţioneze într-un mod mai eficient din punct de vedere energetic.”
În aplicaţia SmartThings se pot conecta acum echipamente de la peste 100 de producători la nivel global - de la electrocasnice şi până la prize inteligente, becuri inteligente, senzori, termostate, sonerii ş.a.m.d. Astfel, casa poate deveni „smart” cu uşurinţă printr-o serie de echipamente care să îţi permită să îţi automatizezi tot mai multe activităţi din casă, creând diferite scenarii de utilizare.
O zi din călătoria AI din casa smart se încheie acolo unde a pornit, în dormitor, unde, printr-o simplă apăsare de buton sau comandă vocală se pot trage draperiile şi se poate proiecta pe tavan conţinutul media de pe telefon sau TV astfel încât să adormi uitându-te la imaginile preferate.