Indiferent de anotimp, cu o floare chiar se face primăvară, dar fiind în plin sezon, combinaţiile de buchete imaginate de atelierele florale sunt limitate doar de inspiraţia fiecăruia. Deşi este greu de vorbit despre tendinţe în contextul în care a oferi un buchet este un lucru destul de personal, aranjamentele cu un vibe teatral, în care sunt câteva flori vedetă, par a fi populare. Altfel, totul este posibil şi permis.
„Povestea PATCHOULI a început cu o dorinţă, cu un nume şi cu o pasiune. Mama mea, care consider că are un nume predestinat lumii florale, a înfiinţat acest business în 2012, cu gândul de a aduce ceva nou pe piaţa din România, şi anume primul atelier floral. Aşadar, bazele antreprenoriatului eu le-am avut încă din perioada adolescenţei“, spune Anita Maria Moldovan, commercial development managerul PATCHOULI.
Atelierul a devenit cunoscut pentru buchetele shabby chic şi pentru cele romantice. Şi, deşi se ocupă de aranjamente pentru evenimente corporate sau gale, atenţia Anitei rămâne îndreptată înspre partea de florărie.
„De-a lungul timpului, am făcut evenimente în afara ţării, care au avut succes, dar eu consider că nu poţi face bine două lucruri în acelaşi timp: şi florărie şi evenimente. Preferăm să fim în top cu florăria noastră. Investim constant în vitrine, în decoraţiuni de sezon sau decoraţiuni festive, în flori de calitate şi colaborăm foarte bine cu videograful nostru, care creează mesaje video cu «tot ce visăm noi noaptea». Personalitatea noastră este una unică, deoarece avem o abordare versatilă.“
Anita Maria Moldovan spune că este greu de vorbit despre anumite tendinţe, pornind de la simplul fapt că a oferi un buchet de flori este ceva personal. Totuşi, pe zona de aranjamente se observă o înclinaţie spre teatral.
„Dacă ne referim la aranjamentele festive, anul acesta se simte un vibe teatral, cu flori supradimensionate, în aranjamente sculpturale îndrăzneţe.“
În cazul acestor construcţii elaborate, atelierul nu merge pe combinaţii florale, ci se rezumă la două-trei tipuri de plante şi flori, tocmai pentru a nu încărca vizual aranjamentul şi pentru a lăsa liniile să iasă bine în evidenţă.
„În ceea ce priveşte buchetele sau aranjamentele de zi cu zi, mizăm mult pe naturaleţe, pe parfum şi pe culoare. Şi anul acesta, ca şi în trecut, au mare succes buchetele vesel colorate, care aduc zâmbete datorită mixului de flori exotice şi obişnuite.“
Maison DADOO este un alt atelier de profil care a încercat să ducă buchetul în zona experimentală, unde combinaţiile de flori iau prin surprindere destinatarul. Povestea companiei a început să se scrie în 2008 la Sibiu, ca un business de aranjamente florale. Astăzi, Maison DADOO îşi are atelierul de creaţie florală la Bucureşti, la fel şi o florărie şi un centru de organizare de evenimente.
„De-a lungul timpului, Maison DADOO a încercat să devină un nume sinonim cu inovaţia şi creativitatea în tot ceea ce ţine de design floral şi de crearea de concepte şi decoruri, instalaţii sau aranjamente decorative. Am încercat constant să educăm piaţa, să ridicăm standardele, să schimbăm mentalităţile şi aşteptările şi să arătăm consumatorilor că pot privi şi «out of the box»“, spun reprezentanţii companiei.
Crezul atelierului floral este că ochiul se educă, iar pornind de la acest crez, obiectivul a fost acela de a transforma un buchet într-o experienţă vizuală care să transmită o stare de spirit.
„Legat de combinaţiile florale – dacă ne gândim la sezonul de primăvară, la razele de soare şi la renaştere, am putea propune un look compus dintr-un mix de trandafiri de grădină parfumaţi, în culori pastelate, asortat cu un insert de crengi fine ale unei magnolii superbe.“
Dar există totuşi o vedetă în opinia Maison DADOO. „Nu doar acum, ci dintotdeauna, vedeta tuturor sezoanelor este bujorul! Efectiv este cerut aproape în fiecare zi, iar vestea bună este că tocmai ce urmează să intre în sezon în câteva săptămâni. Altfel, am putea menţiona şi ranunculusul, care este de asemenea superb!“
În rest, nicio combinaţie nu este greşită, iar invitaţia la experiment este lansată de artizanii florali şi susţinută de bogăţia de opţiuni cu care vine acest anotimp.
„Nu credem că există tendinţe, frumosul este în ochii privitorului, ci poate doar un curent trecător, actualmente fiind minimalismul absolut. Îl aplicăm şi noi la cererea clientului, însă punctul nostru forte rămân buchetele complexe, mixurile de abundenţă, texturi şi culori“, au concluzionat reprezentanţii Maison DADOO.
