Acum, că soarele verii s-a domolit, culorile şi aromele toameni şi-au intrat pe deplin în drepturi şi crează cadrul perfect pentru invitaţia pe care suntem pe punctul să v-o lansăm: o vizită în Ungaria pentru a o descoperi şi altfel, în haine tomnatice!
Vremea plăcută, aglomeraţia mai redusă şi orele de lumină încă suficient de multe fac acest sezon unul ideal pentru vizitat Ungaria. De la festivaluri ale recoltei la cinematografe de artă, vă propunem 5 experienţe autentice care vă vor face vacanţa deosebită.
1. Participă la un festival
Aceste două luni sunt nu numai bogate şi spectaculoase în ceea ce priveşte culorile, ci şi foarte abundente în programe şi evenimente. Chiar dacă sezonul turistic de vară s-a încheiat, Budapesta şi oraşele rurale sunt pline de festivaluri şi experienţe care sunt organizate în primul rând pentru plăcerea localnicilor. Motiv perfect pentru o vizită!
Nu este nimic mai bun decât să te regăseşti în mijlocul acestor evenimente, unde ştii că fiecare zâmbet este real. Oriunde ai merge vor fi festivaluri ce sărbătoresc vinul – doar este sezonul perfect - şi evenimente de recoltare a strugurilor unde somelieri competenţi vă vor familiariza cu diversele băuturi ale regiunilor viticole maghiare.
2. Verifică recolta de struguri de anul acesta
Tokaj, Eger şi Villány şi celelalte regiuni viticole maghiare – deoarece sunt 22 în total – promit programe excelente pentru perioada de recoltare. Cel mai bun dintre toate, desigur, este degustarea de vinuri locale.
Dintre toate vinurile maghiare, Tokaji Aszú este cel mai cunoscut: acest vin de desert are o tradiţie îndelungată, este deosebit la gust şi acesta este singurul loc unde se produce. În oraşele Tokaj-Hegyalja şi în Munţii Zemplén vă puteţi aştepta la mese delicioase ce acompaniază vinurile, un peisaj deluros îmbrăcat în culorile de sezon, forturi construite pe stânci înalte şi elementele esenţiale ale vieţii rurale: pace şi armonie.
Toamna în Ungaria abundă în festivalurile de stradă, la care degustarea de vinuri merge mână în mână cu şunca, brânza, gustările şi mâncarea de casă. Aceste festivaluri sunt o oportunitate bună de a participa la ceva care este local şi autentic.
3. Caută statui neobişnuite în Budapesta
Ungaria este bogată în statui stradale neobişnuite. De exemplu, la începutul străzii Falk Miksa din Budapesta, locotenentul Colombo – adică Peter Falk – se scarpină în cap. Legenda îl consideră pe actorul american un descendent al celebrului jurnalist maghiar Miksa Falk, dar acest lucru nu este un fapt dovedit. Poate că aceasta este sculptura publică cea mai fotografiată din Budapesta - sau ar fi Mica Prinţesă, aşezată pe gardul Promenadei Dunării?
Există un nou fenomen, care a devenit imediat popular: mini-statuile lui Mihály Kolodko din capitală, ce îi fac pe trecători să zâmbească – dacă le găsesc. A fost realizată chiar şi o hartă a locurilor în care se află statuile minuscule din bronz, care înfăţişează personaje din desene animate maghiare şi eroi din poveştile copilăriei.
Pont “artistic”: pe strada Falk Miksa există galerii şi magazine de antichităţi peste tot, acesta fiind un loc bun pentru a cumpăra obiecte de artă.
4. Vezi istoria cu ochii tăi
Unde? Cam peste tot! De exemplu, vizitează Debreţin, un oraş complex, situat la doi paşi de graniţa cu România, plimbă-te în piaţa Dobó din Eger, bucură-te de atmosfera unică din Szeged sau admiră casele burgheze din Pécs! Vei fi surprins de abundenţa nesfârşită de istorie, poveşti şi legende pe care le oferă clădirile Ungariei.
Dacă nu doreşti să călătoreşti departe de Budapesta, o idee bună este vizitarea magnificului Castel Grassalkovich din Gödöllő, cel mai mare castel baroc din Ungaria. Parcul romantic al castelului este tentant chiar şi văzut de departe, iar când ajungi la intrarea castelului, rămâi fără cuvinte la vederea complexului impunător de clădiri. Zidurile vechi de sute de ani ascund poveşti şi legende incitante. Ştiaţi, de exemplu, că şi regina Maria Terezia (împărăteasa Austriei) a vizitat acest castel din provincie? Sau că acesta a fost locul de odihnă preferat al reginei Sisi, cea mai frumoasă femeie a lumii în epoca sa?
5. Descoperă cel mai mic cinematograf din Europa
Sezonul de cinema începe în toamnă. Vă recomandăm — mai ales în zilele scurte sau ploioase — să vă uitaţi la oferta cinematografelor indie, o alternativă de nişă la cele clasice. O parte dintre ele proiectează filme vechi, iar unul dintre aceste cinematografe este cel mai mic din Europa (se numeşte Cirko-Gejzir). Anumite filme sunt dublate, aşa că verificaţi limba înainte de a cumpăra un bilet. Atmosfera “old-school” este garantată în cinematografele indie.
Pentru mai multe idei despre locuri, activităţi şi itinerarii vizitează https://visithungary.com/ro