Sezonul rece ne face să revenim în spaţiile interioare, asta după lunile nomade de vară, iar în acest context ca o graniţă, poate cel mai important creator de atmosferă, care elevează spiritul unei case, este lumina sau, mai bine spus, jocul făcut de ea. Lumina personalizează un spaţiu şi, atent folosită, poate crea spaţii la rândul ei. Ea poate anonimiza colţuri ale casei sau poate crea puncte de interes. Dincolo de funcţionalitate, lumina este magie. Vă învăţăm să o folosiţi.
Anda Roman, designerul care deţine atelierul cu acelaşi nume, s-a evidenţiat pe piaţa locală ca un curator de obiecte-resursă. Colecţiile ocrotite de atelierul Andei Roman nu conţin obiecte întâmplătoare, ci piese cu umor, cu o memorie aparte, cu un mesaj. Sursele de lumină nu fac excepţie. „Aş începe cu piesele mele favorite din portofoliul nostru: lampa Zettel, semnată de Ingo Maurer, şi lampa Vertigo, semnată de Constance Guisset. Apoi aş mai propune lampa de masă Voliere, de Mathieu Challieres, Ona lamp, de Nelson Sepulveda, I Ricchi Poveri - Toto lamp, de Ingo Maurer“, enumeră Anda Roman preferatele ei luminoase.
Ea explică totodată şi „criteriile“ care au stat la baza acestei selecţii. „Lampa Zettel este o piesă care invită la cocreaţie, comunicare, poezie. Este o lampă vie, care poartă amprenta celor cu care locuieşte.“
Bileţelele din hârtie de orez japoneză, care sunt o parte importantă a acestui corp de iluminat, pot fi scrise, în timp, de către cei care trec prin casă. Sau pot fi combinate cu cele preprintate într-o combinaţie unică. „Lumina filtrată de hârtie adaugă spaţiului o notă foarte personală.“
Lampa Vertigo este şi ea o prezenţă spectaculoasă, aproape sculpturală. Fiind foarte uşoară, acest mare disc suspendat începe să se mişte la orice adiere de aer. „Voliere este realizată integral manual şi este o poezie, pe când Toto lamp este o prezenţă plină de umor, iar Ona lamp, prin elementele naturale din care este fabricată, aduce un aer liniştitor spaţiului. În ceea ce priveşte Respiro lamp, semnată de Philippe Nigro, ea trimite la o carte deschisă, fiind o prezenţă simplă şi sofisticată în acelaşi timp.“ Toate aceste piese contribuie la personalizarea spaţiului, pe lângă imediata lor utilitate, mai spune Anda Roman. Importanţa luminii nu poate fi pusă sub semnul întrebării. „Poate ridica un spaţiu sau poate să-l aplatizeze.“
La rândul lor, designerii Mobexpert spun că lumina influenţează percepţia dimensiunilor unei camere, dar şi atmosfera acesteia şi chiar şi starea de spirit a celor care o folosesc. Din acest motiv, e important să fie respectate anumite reguli. Una dintre ele este amplasarea corectă a surselor de lumină.
„Poziţionarea luminilor într-o cameră poate crea iluzii de spaţiu. De exemplu, o încăpere mică poate părea mai mare dacă este iluminată uniform, iar plasarea luminii pe pereţi ori în colţuri poate extinde vizual limitele spaţiului.“ De asemenea, luminile direcţionate în sus pot face un tavan să pară mai înalt, spun reprezentanţii Mobexpert.
Iluminarea stratificată este un alt truc. „Utilizarea mai multor surse de lumină – cum ar fi luminile de plafon, lămpile de podea sau chiar lămpile de masă – poate schimba percepţia asupra spaţiului şi poate adăuga profunzime şi interes vizual“, continuă reprezentanţii Mobexpert.
Mai departe, lumina naturală este esenţială pentru a face un spaţiu să pară mai deschis şi aerisit. Ferestrele mari sau oglinzile poziţionate strategic pentru a reflecta lumina naturală pot amplifica senzaţia de spaţiu şi pot crea o atmosferă primitoare şi calmă.
Culorile şi texturile au şi ele rolul lor în acest joc. „Materialele reflectă sau absorb lumina în mod diferit. Suprafeţele lucioase, cum ar fi sticla sau metalul, reflectă lumina, ceea ce poate face o cameră să pară mai spaţioasă şi mai vibrantă. În schimb, materialele mate absorb lumina şi creează o atmosferă mai intimă şi mai calmă.“
Poate unul dintre cele mai seducătoare jocuri în acest sens este cel de umbre şi accente de lumină, mai spun specialiştii Mobexpert. „Utilizarea corectă a umbrelor şi a luminilor de accent poate oferi un sentiment de dramă şi interes unui spaţiu.“
Iluminatul de accent, îndreptat către obiecte de artă sau către piese arhitecturale, poate atrage atenţia asupra acestor elemente, ba chiar poate ghida privirea în direcţia dorită.
Iar la final, chiar culoarea luminii contează mult în atmosfera pe care vrei să o creezi. „Luminile calde induc o atmosferă intimă şi relaxantă, potrivită pentru dormitoare sau livinguri, în timp ce cele reci oferă un sentiment de prospeţime şi energizare, fiind mai adecvate pentru băi, birouri sau bucătării.“
Printre piesele recomandate de Mobexpert se numără pendulele din gama QUASAR, cu finisaje în nuanţe aurii, care au totodată şi un design special, ce duce cu gândul la frunzele de toamnă datorită suprapunerii elementelor. Lustrele din gama DALMA sunt perfecte pentru zona de dining, în care se doreşte o atmosferă plină de viaţă, potrivită pentru momentele petrecute în familie sau alături de cei dragi.
„Nu în ultimul rând, veiozele sunt o opţiune excelentă pentru a adăuga un iluminat ambiental în zona de dormitor sau living. Un exemplu foarte bun din portofoliul nostru este veioza EGO. Cu un design elegant şi contemporan, aceasta combină funcţionalitatea cu stilul, oferind o lumină difuză, perfectă pentru momentele de relaxare din serile reci“, mai spun oficialii Mobexpert.
Casa Tempini vine cu propuneri dramatice, date de juxtapuneri inedite de materiale luxoase, cu tehnici de lucru speciale. „Pentru sezonul rece, recomandăm corpuri de iluminat elegante şi dramatice, precum cele din colecţia Odeon şi cele din gama Rex, de la Timothy Oulton. De exemplu, Odeon Floor Lamp sau Rex Pendant sunt opţiuni perfecte pentru a crea o atmosferă călduroasă şi sofisticată“, spun reprezentanţii Tempini. Potrivit acestora, corpurile de iluminat amintite combină prismele de cristal cu elementele metalice prelucrate de artizani care au folosit unelte simple şi tehnici tradiţionale. A rezultat astfel un aspect vintage de cea mai înaltă calitate, evocând atât eleganţă, cât şi robusteţe. Ele sunt inspirate din arhitectura clasică şi din glamour-ul epocii Art Deco. Ce le face unice sunt cristalele optice, care reflectă lumina într-o manieră spectaculoasă.
„Este important să se combine iluminatul general (de exemplu, lămpile suspendate Bark sau Gyro, marca Timothy Oulton) cu iluminatul de accent (precum Odeon Table Lamp sau Rod Floor Lamp). Legat de lumină şi camera ei de destinaţie, de regulă, pentru camera de zi se recomandă un iluminat cald şi difuz, în timp ce pentru birouri sau bucătării este ideală o lumină mai puternică şi direcţionată“, explică reprezentanţii Tempini.
Designerii The Home, unul dintre cele mai sofisticate „agregatoare“ online şi
offline de mobilier şi decoraţiuni interioare, spun că în sezonul rece, în materie de corpuri de iluminat, se poartă nuanţele calde, precum auriu, bronz, bej şi alb, alături de materiale texturate, cum ar fi metalul cu finisaj mat, sticla opacă şi ţesăturile naturale.
„Printre recomandările noastre de obiecte pentru iluminat se numără Ferm Living, un brand scandinav care îşi concentrează atenţia pe simplitate şi forme organice. Creaţiile lor au un aer minimalist şi sofisticat, fiind perfecte pentru cei care preferă un decor elegant şi funcţional.“ Richmond Interiors, pe de altă parte, se distinge prin piese cu un stil opulent, luxury, ideale pentru a adăuga o notă glam unei încăperi. Corpurile lor de iluminat, adesea în nuanţe de auriu şi negru, creează un puternic impact vizual.
„De la Kave Home te poţi aştepta la modele moderne, inspirate de natură, cu finisaje din lemn, ratan şi metale subtile. Aceste corpuri sunt perfecte pentru interioare cozy şi primitoare, ideale pentru sezonul rece. Bold Monkey aduce un suflu nonconformist, cu piese îndrăzneţe şi pline de personalitate, fiind destinate celor care vor să iasă din tipare.“
Zuiver şi Dutchbone vin cu stiluri contemporane, inspirate de designul industrial şi retro, având corpuri de iluminat versatile, care combină materiale precum metalul şi sticla într-un mod elegant şi funcţional, perfect pentru interioare moderne şi eclectic-chic. Pe scurt, opţiuni nelimitate sau limitate doar de imaginaţia fiecăruia.
„Prin jocul de lumini şi umbre, se pot crea iluzii optice care fac spaţiile mici să pară mai mari sau mai intime. O lumină difuză, amplă, oferită de surse de iluminat general, cum sunt plafonierele sau spoturile, ajută la deschiderea şi aerisirea unui spaţiu, reducând umbrele şi creând o senzaţie de fluiditate. În schimb, luminile direcţionate sau accentuate pot contura zone de interes şi pot aduce profunzime, generând o atmosferă caldă şi primitoare. Astfel, jocul cu intensitatea, direcţia şi tipul luminii permite crearea unor ambianţe diverse şi permite ajustarea percepţiei spaţiale“, explică specialiştii The Home.
Dar ce este de reţinut, având atât de multe opţiuni pe masă, este că nu numărul surselor de iluminat este relevant, ci jocul cu ele.
„Luminile principale oferă structura, cele de accent pun în valoare detaliile, iar cele decorative adaugă accente“, conchid reprezentanţii Mobexpert. Spor la joacă!