După Afaceri

A lăsat diploma de inginer pentru un job total atipic, acela de iluzionist. Care este povestea lui Andrei Gîrjob? ”Am integrat magia în tot felul de evenimente, de la conferinţe sau petreceri de Crăciun până la petreceri de ieşit la pensie sau de divorţ”

30 mai 2024 65 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Andrei Gîrjob este inginer, cu studii realizate la Politehnica din Timişoara. Dar în inginerie nu a văzut nicio magie, aşa că inspirat de un pachet de cărţi pe care îl putea atinge în copilărie doar în anumite condiţii, cu aprobarea tatălui său, profesor de bridge, Andrei Gîrjob şi-a găsit o pasiune pe care a reuşit să o transforme într-un job complet atipic, acela de iluzionist, cu acte în regulă şi cu un as mereu în mânecă.

„Am avut noroc să fiu acasă într-o zi de marţi, în 2004, când un prieten mi-a arătat o şmecherie cu cărţi, nu un efect de magie. Am reuşit să reproduc trucul pe loc şi am simţit ceva ce nu mai simţisem de mai bine de un deceniu: impactul pe care îl are un număr bun de magie, executat perfect. Preţul pe care-l plătesc ca să pot oferi experienţa aceasta este ca eu să fiu pe partea cealaltă a pachetului de cărţi“, spune iluzionistul Andrei Gîrjob.

Marele său noroc a fost că după acea întâlnire din 2004 a ştiut că asta vrea să facă. Aşa că şi-a pus diploma de inginer în cui şi i-a întors spatele definitiv.

„Eram deja pasionat de jocurile de cărţi şi de cărţile de joc în sine, o iubire atipică, influenţat fiind de tatăl meu, care este profesor de bridge. Avea un pachet de cărţi pe care-l ţinea închis într-o carcasă de plastic, cu caricaturile unor fotbalişti italieni. Aveam voie să le ating doar supravegheat şi spălat pe mâini, şi doar un timp limitat. De atunci privesc cărţile de joc într-un mod diferit faţă de restul oamenilor.“

Dar abilitatea de a învăţa magie e mai mult decât atât. Are în spate pregătire, mult studiu.

„Când am intrat în lumea magiei cu cărţi de joc, am des­co­perit un univers vast de lite-ratură de specialitate, am desco­perit oameni care şi-au dedicat viaţa ca să creeze mişcări, tăieturi şi moduri de amestecat şi am devenit dependent. Şi în prezent, mă bucur zilnic de oportunitatea de a citi şi a descoperi lucruri noi.“

Familia i-a dat un cec în alb, l-a creditat cu încredere, deşi nimeni nu ştia la ce să se aştepte.

„Cu timpul, pe măsură ce am reuşit să pun bazele unei afaceri din acest tip de divertisment, au înţeles ce fac. În continuare le cer feedback după fiecare apariţie TV şi vreau să îi fac mândri!“ Tehnic, a trebuit să descopere şi să înveţe multe mişcări şi moduri de ma-nipulare a cărţilor de joc.

„Odată ce am construit fundaţia, am putut reproduce numere de magie din ce în ce mai complexe. Asta este partea tehnică a meseriei. După ce exersez suficient şi stăpânesc un număr de magie, atunci începe adevărata provocare: prezentarea.“

Scenariul vinde iluzia în imaginaţia spectatorului. Prestând pentru adulţi cu o logică formată, cu o cultură generală construită, oameni care ştiu bazele fizicii şi alte legi naturale, trebuie să aibă grijă la greşeli pentru a le demonstra spectatorilor săi imposibilul, iar asta cu un pachet de cărţi şi cu mânecile suflecate.

„Când sunt în faţa publicului, trebuie să stăpânesc multe detalii importante: cum proiectez vocea, cum stau, cum mă îmbrac, cum atrag atenţia unde am nevoie, cum să fiu efervescent, cum să ţin lumea în suspans, cum să combin umorul cu magia. Toate sunt rezultatul unei munci autodidacte care are loc de 20 de ani.“

Show-urile lui Andrei Gîrjob sunt destinate oricui are vârsta legală pentru a vota. „Şi aia e o magie în sine“, spune glumind Andrei. „Misiunea mea este să arăt lucruri extraordinare cu un simplu pachet de cărţi. Partea incredibilă a magiei este că poţi face ORICE. Efectele mele de magie au făcut oamenii să plângă.“

De emoţie…

Iluzionistul dă şi un exemplu. „După ce numele mamei sale care nu mai era printre noi a apărut pe cartea de joc, un spectator s-a emoţionat până la lacrimi. Cu o recuzită limitată, respectiv un pachet de cărţi, pot să creez momente care nu vor fi uitate. Nu există limite pentru ce pot crea. Încă sunt uimit de reacţiile pe care le primesc de la public. Şi am făcut magie pentru o audienţă ultradi­versă, care include de la miniştri, doctori şi directori de companii internaţionale până la zidari şi oameni ai străzii.“

În acest moment, afacerea sa are trei piloni: HoReCa, evenimente corporate şi private şi evenimente pentru public, pe care a început să le dezvolte recent.

„De 11 ani am parteneriate cu localuri din Bucureşti şi din ţară, iar misiunea mea este să popula-rizez magia ca divertisment versatil pentru adulţi. Lucrez cu companii şi persoane fizice, am un istoric bogat de tipuri de evenimente în care am integrat magia: de la conferinţe de vânzări şi teambuildinguri, petreceri de Crăciun până la petreceri de ieşit la pensie sau petreceri de divorţ.“

Spune că cel mai greu număr la care lucrează este mereu cel mai nou, pentru că şlefuirea unui act de magie are loc doar în faţa publicului.

„Acolo dau adevăratul test. Am emoţii foarte mari când trebuie să fac ceva nou, pentru că ştiu că acea variantă va fi cu totul schimbată în câteva luni. Au fost dăţi în care am realizat că efectul nu prinde aşa cum mi-am închipuit şi a trebuit să renunţ la el. Indiferent cât de bun este secretul sau cât îmi place mie, numerele de magie care ajung în show trebuie să îndeplinească nişte conditii clare. Dar Vernon, părintele magiei cu cărţi de joc, spunea: «Confusion is not magic» (Confuzia nu este magie – trad.).“

Astfel, reacţiile sunt cele după care Andrei decide care sunt rutinele de magie care rămân în repertoriul său.

„Experienţa m-a învăţat că fiecare public este diferit. Asta în­seamnă că trebuie să mă adaptez în funcţie de cine se află în public şi să livrez prezentarea conform brief-ului, păstrând esenţa gîrjobiană. Glumele de la petrecerea burlăciţelor nu prind la o conferinţă de medici. E bine să ai mereu ceva în mânecă, să fii bun la ce faci şi să nu uiţi niciodată că este despre ei mereu.“

Anul acesta, Andrei Gîrjob lucrează la lansarea primului său show destinat publicului larg.

„Voi aduce un tip de experienţă din magia de tip close-up în Bucureşti, ulterior la nivel naţional. Am reluat de curând şi atelierul de magie Lumea din Mânecă, un workshop dedicat amatorilor şi curioşilor care vor să înveţe suficientă magie cât să folosească în momente în care vor avea nevoie, poate, să scoată un as din mânecă. Pe lângă toate astea, sunt ocupat să devin mai bun decât ieri şi să continui să mă dezvolt ca să dau un al doilea interviu Ziarului Financiar“, încheie zâmbind iluzionistul.