Pe 16 mai anul acesta, Animaletto, barul-pizzerie amplasat aproape de Piaţa Romană, a împlinit şase ani. Ca un cadou aniversar, localul a fost inclus pentru al treilea an consecutiv în topul celor mai bune pizzerii din Europa, fiind singurul nume românesc din clasament. Şi pentru că proiectul a ajuns la maturitate şi are forţă să se susţină bine singur, fondatorii au decis să lărgească familia nu cu unu, ci cu doi membri, tot din regnul „animal“.
Primul frate este Animaletto House, care şi-a deschis porţile în această lună în Bucureşti. După cum îi spune şi numele, e un restaurant-bar amplasat într-o casă, dar nu orice casă, ci una istorică, de pe strada Dianei. Şi, după cum tot numele îl dă de gol, el păstrează ceva din moştenirea animalelor care şi-au pus amprenta asupra primului spaţiu sub acest brand.
„Pentru că lucrurile au mers bine cu primul Animaletto, ne-am gândit ce să facem mai departe. Eram la Madrid, de Revelion, când am decis să căutăm un nou loc pentru expansiune“, povesteşte Ioana Văsîi, cea care, alături de fratele ei geamăn, a pus bazele conceptului în 2016.
Primul spaţiu văzut a fost chiar cel de pe Strada Dianei numărul 4, acolo unde, acum câţiva ani a fost un alt local. „Eu stau în zonă, ştiam casa şi îmi plăcea. Am mai văzut apoi câteva spaţii, dar nu ne-au convins.“
Pentru că erau la doar zece minute cu maşina de primul Animaletto, Ioana şi fratele său au decis ca în noua unitate să vină cu ceva diferit. S-au lăsat inspiraţi şi de spaţiu, care i-a ghidat în creionarea noului concept.
„Avem o casă foarte mare, cu mansardă şi curte. Ne-am gândit ce putem să facem ca să umplem un spaţiu de vreo 200 de locuri.“ Spre comparaţie, în apropiere de Piaţa Romană ei au doar 80.
Au decis să spargă casa în mai multe zone, mai exact în patru. „La parter avem un bar imens, unde ne-am dorit să recreăm atmosfera de casă, de livingroom.“ De aceea, ca design şi amenajare, au mers pe canapele şi fotolii confortabile. La mansardă, au amenajat locul de dining al casei, aşa că muzica, designul, luminile, totul este diferit.
Totodată, casa avea un balcon, care a fost închis în sticlă. „Am decis ca acest spaţiu să aibă o altă destinaţie. Avem o mică oranjerie, cu o masă pentru şase persoane.“ Şi, ca element-surpriză, la demisol, unde pe plan erau bucătăria şi birourile, Ioana şi fratele său au descoperit o cameră unde s-a păstrat cărămida originală a casei. În acest spaţiu mic, ei au organizat un speakeasy bar, separat de restul construcţiei. „El va avea o intrare secretă şi va fi deschis doar seara.“ Acest bar, dar şi mansarda se vor deschide în această toamnă.
„Din toată casa, preferatele mele sunt oranjeria şi barul secret“, spune Ioana.
Meniul noului local, în ansamblul său, e bazat pe produse de împărţit, tocmai pentru a duce mai departe ideea de masă acasă, alături de oameni dragi. De aceea, zona de aperitive din meniu este extinsă. „Oamenii de multe ori aleg aperitive pe care să le share-uiască cu ceilalţi şi astfel nu mai ajung să comande şi fel principal. Iar când o fac, şi pe acesta îl împart cu restul.“
Meniul va fi variat şi va avea influenţe diferite, mediteraneene, mexicane, marocane, chiar şi asiatice.
Animaletto House va veni să completeze un peisaj gastronomic care s-a dezvoltat în zonă în ultimii ani. „Pe Dianei, am reuşit să alcătuim o adevărată comunitate, împreună cu vecinii. Ne simţim foarte bine împreună. Suntem lângă Kane, Buoni e Bravi, T-Zero.“
Casa este o continuare a primului proiect Animaletto, care a funcţionat bine încă de la început. Şi aici, spune Ioana, s-au împrietenit atât cu oamenii din zonă şi cu clienţii care vin mai de departe ca să mănânce o pizza sau să bea o cafea, cât şi cu proprietarii clădirii.
„Vom rămâne şi cu primul Animaletto, ba chiar avem planuri şi pentru un al treilea local, deşi e un proiect întârziat.“ Acesta va fi amplasat pe terenul chiar de lângă Animaletto 1. „Iniţial, voiam să deschidem vara asta. Eu sunt optimistă de fel, aşa că uneori îmi pun termene imposibile. Şi, câteodată, îmi şi ies.“
Acesta va fi un proiect pe care antreprenorii îl vor realiza în două etape. În prima fază, vor avea o zonă mai mică de bar, cu vreo 10 mese şi scaune, pentru ca apoi să dubleze numărul lor. „Vrem să luăm întâi toate autorizaţiile, pentru că ne dorim şi o bucătărie proprie, cu cuptor pentru pizza. Avem în plan aici să dezvoltăm o grădină urbană, fiind un teren mare, de 800 mp.“ Vor un loc relaxat, nu unul cu mese înghesuite sau un spaţiu aglomerat.
„Vom merge cu numele Animaletto peste tot, dar cu încă ceva. La Dianei, spre exemplu, mergem cu Animaletto House.“
Tocmai pentru a păstra moştenirea, în Dianei va exista, ca parte din decor, o serie de trei tablouri pictate de un artist local. E vorba despre tablouri care înfăţisează animalele „casei“, o oaie, un porc şi o vacă. „Noi îi considerăm strămoşii casei. Animalele şi relaţia noastră cu ele sunt puse în valoare, de fapt, prin mai multe imagini.“
Lucrul la acest proiect a început în primăvară, dar casa, construită cândva pe la 1920, era deja renovată. „Ne-am legat de istoria ei atunci când am creionat conceptul. De altfel, am şi păstrat pereţii originali în două camere.“
Şi la primul Animaletto fondatorii vor să vină cu ceva nou. După şase ani de activitate ei cred că e momentul unei renovări.
„Pe 16 mai anul acesta am împlinit şase ani de când am deschis primul Animaletto. Şi, cu ocazia aceasta, am primit şi un cadou aniversar.“
Animaletto a fost pentru al treilea an prezent în top 50 cele mai bune pizzerii din Europa. Diferenţa e că la ediţiile anterioare gala s-a organizat doar online, din cauza pandemiei. „Acum a avut loc şi un eveniment fizic, la Milano, o gală la care am participat.“
Anual se realizează acest top, iar compania care organizează totul are inspectori care vin şi verifică în secret fiecare local în parte, spune Ioana. „Prima dată când am primit un e-mail cu privire la acest clasament, unde era menţionată şi prezenţa noastră, am crezut că e spam.“ Locul pe care te afli în clasament, adaugă ea, îl descoperi doar în ziua premierii. „Noi suntem singurii din România în topul european.“ Există un top special pentru Italia şi un altul pentru restul Europei. În cazul acestuia din urmă, locul unu a fost ocupat în 2022 de o pizzerie din Paris, dar care are un nume italian - Peppe Pizzeria. „Acum, după ce am fost trei ani prezenţi în clasamentul continental, ţinta este cel mondial.“
Pizza, crede Ioana, este un aliment universal, aşa că prezenţa unor localuri cu specific în toate ţările din lume nu e ceva surprinzător. „Pentru noul Animaletto am căutat un alt aliment iubit de toată lumea şi nu am găsit. Încă.“
Ea a absolvit Facultatea de drept şi visa iniţial să se facă notar. „Deşi am dus facultatea la capăt, încă din anul doi am ştiut că nu e de mine.“ Aşa că a plecat un an la Barcelona, unde a vrut să lanseze un business propriu. Nu i s-au legat însă lucrurile. „Apoi, acolo am descoperit un local specializat în realizarea de burgeri şi mi-am dorit să îl aduc în sistem de franciză în România.“ A purtat discuţii timp de un an, dar acestea în final nu s-au concretizat, aşa că a căutat să facă ceva nou. „Cum eu eram fan pizza, am ales ceva în domeniu. Mi-am dorit ca locul să aibă design diferit, să aibă băuturi variate, să fie o combinaţie de mai multe lumi.“
Antreprenoriatul, spune ea, e ceva ce a moştenit din familie. „Tata îmi spusese că dacă aleg să fiu notar, o să am o anume independenţă. Ei bine, eu i-am anunţat că plec în Italia să fac cursuri de pizza.“ În Italia a mers iniţial singură, pentru a face cursuri, iar apoi au venit şi membrii familiei să o susţină la examen.
„Ştiu să fac pizza, dar nu mă ocup de asta. Cunosc reţetele de la Animaletto, deşi nu le-am încercat încă pe toate. Am diplomă de pizzaiolo obţinută la Florenţa.“
Cea mai bună pizza a mâncat-o la Napoli, într-un local – Sorbillo - pe care l-a descoperit în timp ce făcea un tur de o lună prin Italia. Era un tur al pizzei, aşa că a mâncat în fiecare zi. „Îmi place pizza simplă, margherita sau bufala.“
Când s-a întors acasă, luni de zile a căutat spaţiul potrivit pentru primul Animaletto şi nu a găsit nimic. Într-o zi de august, a luat autobuzul turistic ca să se plimbe prin Bucureşti şi atunci a văzut clădirea actuală. „Am văzut-o din autobuz şi mi s-a părut că avea un afiş.“ Chiar era postat un anunţ privind închirierea actualului spaţiu. „M-am uitat atunci prin geam şi mi s-a părut locul perfect. Am sunat imediat, deşi era duminică seara.“ Luni a venit la vizionare şi a şi hotărât că e ce are nevoie.
„În businessul acesta, eu sunt implicată alături de fratele meu. Pentru Animaletto era nevoie de doi oameni, aşa că ne-am implicat împreună. Suntem gemeni şi suntem foarte apropiaţi.“ În afară de ei, au şi un manager, pe care l-au recrutat încă de la început. Toţi trei sunt în fiecare zi la local. „Tocmai pentru că suntem într-o formulă completă, am decis să ne extindem. Plus că avem un staff stabil. La început a fost greu, dar am găsit oamenii potriviţi locului.“ Acum, sunt în total 18 oameni.
Localul din zona Piaţa Romană are 80 de locuri la interior, dar vara demisolul se mută afară, pe terasă. Într-o zi bună, chiar şi peste 150 de persoane îi trec pragul.
„Până acum, pandemia a fost cel mai dificil moment. În rest, pentru noi a fost bine încă de la început.“
Ioana îşi aminteşte că erau gata în 2016, dar le lipseau nişte autorizaţii, aşa că nu au deschis. Au făcut o serie de probe de mâncare, iar cei care degustau erau prietenii lor. Două luni au făcut asta, iar lumea a început să audă şi să devină curioasă.
„Pe data de 16 mai am deschis la jumătatea zilei, imediat ce am primit autorizaţia. Prietenii au venit în număr mare şi ne-au susţi-nut încă de la început.“ Apoi, s-a dus vestea şi s-au inversat ponderile între prieteni şi oaspeţi noi.
Acum, la Animaletto House situaţia nu e foarte diferită, buzz-ul s-a creat deja în Bucureştiul unde oamenii sunt dornici de locuri şi experienţe noi.