După Afaceri

Din vorbă-n vorbă cu… Adela Smeu, CEO la Brico Dépôt România, despre sfaturi de viaţă, experienţe inedite şi călătorii

28 aug 2024 161 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Cu o experienţă de peste două decenii în companii multinaţionale precum United Technology Corporation Paris şi PwC, precum şi în retail, în OBI Group, atât la nivel local, cât şi internaţional, Adela Smeu ocupă din 2017 funcţia de CEO în cadrul Brico Dépôt. Iar asta după doi ani în care a coordonat activităţile financiare ale companiei, din poziţia de CFO. În mandatul său de CEO au avut loc dezvoltarea accelerată a canalelor de vânzare şi consolidarea şi dezvoltarea businessului. Este, de asemenea, membru al Grupului Executiv al Kingfisher, compania-mamă a Brico Dépôt, iar motivaţia sa în business este bazată pe ideea de performanţă prin perseverenţă. În viaţa de zi cu zi, îşi bea cafeaua fără zahăr, merge la pilates şi face plimbări lungi în Herăstrău. Despre Adela Smeu dincolo de biroul de CEO ne-a povestit mai multe chiar ea.

 

Primul lucru pe care îl fac dimineaţa este...

Pentru că, în general, zilele mele sunt destul de agitate, dimineaţa îmi place să mă bucur de jumătate de oră de linişte alături de o cafea, înainte ca familia mea să se trezească. E momentul în care citesc presa, îmi fac planurile pentru ziua care începe şi, eventual, fac puţină gimnastică, înainte de primul „mami, mi-e foame!”.

Activitatea sportivă preferată este...

Îmi place mult mersul alert pe distanţe lungi. De obicei, zilele de weekend le încep cu o oră de plimbare în jurul lacului Herăstrău, de cele mai multe ori singură, dar şi alături de prieteni cu care nu reuşesc să mă văd în restul timpului. De asemenea, în ultima perioadă, cu puţină planificare, reuşesc să mă ţin de şedinţele de pilates care îmi fac foarte mult bine atât fizic, cât şi mental.

Cafeaua mea preferată este...

Îmi place cafeaua neagră, fără zahăr. Minimum două pe zi. Nespresso este cea pe care o folosesc mai ales acasă, însă mă bucur de fiecare dată când reuşesc să ies la o cafea de specialitate în oraş.

Cel mai recent film văzut pe care l-aş recomanda este...

Nu ajung prea des la cinema, aşa că atunci când am un moment liber, cel mai uşor e să văd un film pe Netflix. Şi pentru că îmi plac biografiile, mi-a plăcut cea a lui „Joan Didion: The Center Will Not Hold“, dar şi episoadele în care David Letterman discută cu diverşi invitaţi – „My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman“.

Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată este...

Am avut norocul să am în jurul meu oameni buni şi mentori excepţionali atât în viaţa personală, cât şi în viaţa profesională şi, ca urmare, am avut parte de multe sfaturi bune care mi-au prins bine în diferite etape ale vieţii. Dacă e să mă gândesc la câteva din sfaturile pe care mi-am fundamentat valorile personale, ele vin din familie – unul vine de la bunicile mele, care totdeauna m-au încurajat să las loc de „bună ziua!“ în orice situaţie, şi altul vine de la părinţi, care cred în evoluţia personală prin învăţare şi muncă cinstită şi care mi-au spus frecvent că „nimeni nu îţi poate lua ceea ce ştii sau ceea ce ştii să faci“.

Cea mai inedită experienţă trăită până acum a fost...

saltul cu paraşuta – a fost inedit într-adevăr, cu multă adrenalină. Între timp, am decis că mă simt mai bine cu picioarele pe pământ.

Îmi plac cărţile despre... 

psihologie, dar şi memoriile şi cărţile de călătorie.

Cartea pe care o citesc acum este... 

Am mai multe cărţi pe noptieră, însă acum citesc alternativ „The Power of Geography“ (Tim Marshall) şi „Harta Parentingului modern“ (Dr. Shefali). Prima pentru că îmi doresc să înţeleg puţin mai bine mişcările geopolitice globale, iar a doua pentru că, fiind mamă a doi copii, simt nevoia să le fiu un părinte care îi ajută să crească şi să se dezvolte în cea mai bună versiune a lor. Şi, de ce nu, mă ajută să înţeleg mai multe lucruri şi despre mine.

Ultima melodie pe care am ascultat-o pe repeat a fost...

Recent, am descoperit ultimul album al trupei The National, iar piesa cea mai ascultată a fost The Alcott – culmea, un duo cu Taylor Swift.

Cea mai mare temere a mea este... 

E mult spus că am o temere anume. Cred că, în diferite momente, experimentez fricile pe care le avem cu toţii, uneori spre amuzamentul soţului meu.

Primul lucru pe care îl observ la o persoană când ne cunoaştem este...

atenţia şi prezenţa în conversaţie.

O descoperire recentă din România este...

foarte aproape de Bucureşti, un lac unde ne-a plăcut să petrecem o zi relaxantă de weekend, pe apa turcoaz, pe stand up paddle.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este...

să văd care sunt traseele cele mai interesante pentru o plimbare lungă, care să-mi dea posibilitatea să văd principalele obiective turistice, încercând să evit pe cât posibil aglomeraţia. Călătoresc mult în interes de afaceri, nu neapărat în oraşe pe care nu le-am mai văzut până acum, şi încerc ca, de fiecare dată când timpul îmi permite, să văd o expoziţie sau un spectacol. Aşa se face că, de curând, am văzut expoziţia Brâncuşi de la Paris şi musicalul Cabaret la Londra.