Gastronomie

Care este povestea Mosafir, cel mai nou restaurant din Bucureşti, care vine cu o propunere de nerefuzat: Abordăm principiul de bistronomie locală, adică păstrăm principiile şi tehnica din Franţa, dar folosim ingrediente locale, de sezon

31 iul 2024 513 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Musafirii sunt o specie aparte, unii vin nepoftiţi, unii uită să mai plece, dar sunt şi unii care sunt cu adevărat aşteptaţi, care aduc mereu noutăţi cu ei şi care au un har aparte în a transforma subiecte obişnuite în poveşti savuroase. Ei bine, Mosafir, noul bistro care s-a deschis luna aceasta în Bucureşti, este exact genul de prezenţă de care avea nevoie oraşul.

Mosafir este un bistro care se învârte în jurul ideii de bistronomie, un concept perfect potrivit pentru spaţiul din Str. Plantelor, numărul 48, o casă veche şi boemă.

„Bistronomia vine din Franţa anilor ’90, când chef Yves Camdeborde a revitalizat mâncarea de tip bistro, folosind tehnici moderne de gătit. Mâncarea lui era simplă, dar surprinzătoare, cu ingrediente locale de sezon, la preţuri decente prin comparaţie cu restaurantele de tip fine cuisine, pe val în acea perioadă. Atmosfera era întotdeauna  relaxată şi prietenoasă în restaurantele care abordau acest concept“, spune Adrian Alexe, unul dintre fondatorii Mosafir.

El nu este la primul său proiect din zona HoReCa, alături de fratele său, Gabi, fondând Bucătăria.localfood, deschisă pe 31 iulie 2021, în plină pandemie. Cei doi antreprenori preluaseră spaţiul de pe strada Slătineanu, numărul 30 cândva prin mai.

Au refăcut terasa de la zero, au reutilat bucătăria şi, parţial, au recondiţionat interiorul. Au rezultat 24 de locuri la interior şi 26 pe terasă, spaţiul fiind foarte primitor, dar optimizat nemţeşte. Mai departe, micuţul local a devenit punctul de plecare pentru mari experienţe culinare şi pentru apropieri autentice şi necesare.

Dar pe lângă cei doi fraţi, la Mosafir mai sunt doi parteneri.

„Mosafir s-a născut din pasiunea pentru mâncare şi băuturi a patru băieţi, care şi-au unit forţele pentru un proiect comun. Este un bistro care are la bază principiile şi experienţa a două proiecte anterioare, care se derulează separat în Bucureşti: Bucătăria.localfood – reprezentată de mine şi fratele meu Gabi Alexe, şi Ginoteca, cu Nic Sare-Albă şi Marius Bugi. Suntem prieteni cu ştate mai vechi, iar pentru noul proiect formăm o echipă începând cu octombrie 2023“, mai spune Adrian Alexe.

Atât Bucătăria.localfood, cât şi Ginoteca sunt fondate de oameni care nu au avut experienţă în HoReCa la data deschiderii lor, dar care au compensat lipsa de cunoştinţe cu entuziasmul pe care l-au adus în domeniu.

„Ginoteca s-a deschis în vara lui 2019. Nic lucra în vânzări la Orange, iar Marius era actor. Bucătăria s-a deschis tot vara, dar în 2021, eu lucram în Starcom, o agenţie de media şi publicitate, iar Gabi era fotograf, cu trecut tot la Orange.“

Toţi şi-au dat demisiile din vechile joburi şi au pornit pe un nou drum.

„Fiecare în parte, în proiecte separate, poate că am făcut puţin lucrurile altfel, pentru că reperele noastre veneau din alte lumi, nu din HoReCa.“

Şi pentru că lucrurile au mers atât de bine separat, cei patru s-au gândit că ar merge bine şi împreună, într-un proiect comun.

„Liantul a fost casa din Str. Plantelor, numărul 48, un spaţiu generos şi ofertant, pe care nu l-am putut refuza. Băieţii de la Ginoteca l-au găsit, au venit cu propunerea să facem un restaurant. În câteva săptămâni aveam conceptul, ideile se legau super-rapid. Noi am zis că este testul nostru de maturitate, sper să îl trecem cu brio.“

Şi în cazul Mosafir lucrurile vor fi diferite, la fel ca la Bucătăria.localfood şi Ginoteca, dar nu în sensul acela forţat, ci într-o direcţie la care „poftim“ toţi.

„Mosafir va aborda conceptul de bistronomie locală, românească. Mai exact, păstrăm principiile şi tehnica din Franţa, dar folosim ingrediente locale, de sezon. Nu ne vom feri să folosim ingrediente premium din alte ţări, doar că ele vor fi la nivel de twist pe care dorim să îl aducem anumitor preparate.“

Cei patru parteneri au deschis Mosafir în iunie. Mai sunt câteva detalii de pus la punct, dar cert este că partea cea mai grea a trecut, cea a şantierului, iar acum se întâmplă cea mai plăcută etapă, testarea ideilor pentru meniu.

„Dorim să facem din Mosafir un reper de bun-gust în Bucureşti. Se va mânca bine, se va bea rafinat, se va socializa cu patos, totul într-o atmosferă relaxată. «Bistrono­mie, gâlgâl, potol» este descrierea care sumarizează ce se va întâmpla la Mosafir.“

Casa a fost preluată într-o formă bună la exterior şi nu au fost necesare intervenţii majore. Adaptările din interior au început în ianuarie şi au fost terminate la începutului lunii mai.

„Am aşezat mobila pe poziţii în ultimele săptămâni, iar rezultatul tuturor elementelor puse cap la cap ne-a surprins şi pe noi. Culorile şi elementele vechi ale casei creează o atmosferă boemă şi relaxată. Momentan, spaţiul este împărţit în trei părţi: terasa, interiorul şi subsolul.“ Terasa va avea o capacitate de 38 de persoane, interiorul va găzdui până la 34 de oaspeţi, iar subsolul 12.

Dar partea de meniu va fi cea mai interesantă.

„Meniul de mâncare va fi unul scurt şi dinamic. Vom avea câteva preparate care stau la baza conceptului şi vor rămâne permanent în meniu, dar vor fi şi elemente pe care le vom schimba săptămânal, în funcţie de ingredientele din sezon. Nu ne vom feri să folosim ingrediente premium din afara ţării în combinaţie cu cele locale, pentru a obţine dish-uri unice.“

Meniul de băuturi va fi alcătuit în proporţie de 70% din vinuri româneşti şi internaţionale şi va fi completat de câteva cocktailuri.

„La vinuri, am păstrat aceleaşi principii ca la mâncare, am ales crame mai mici şi mai puţin cunoscute, fie că sunt din România, Franţa, Spania, Italia sau America de Sud.“

Deşi nu este definitivat, meniul va conţine câteva preparate mai puţin cunoscute, cu ingrediente venite de la mici producători locali, dar care fac o treabă excelentă, precum Salamul de Nădlac, Babicul de Buzău, vita Angus crescută în sistem Grass-Feed şi legumele gustoase de la mici ferme.

„Pentru moment, suntem 11 în echipă, noi cei patru acţionari care vom face de toate prin rotaţie, alţi patru oameni în bucătărie şi trei pe servire. Am format un nucleu de la care pornim pentru un program de cinci zile pe săptămână, de miercuri până duminică. În timp, vom adăuga noi colegi care să ne ajute.“

Iar misiunea echipei este foarte clară. „Dorim să facem din Mosafir un loc primitor, relaxat unde poţi experimenta preparate unice, gustoase, făcute cu imaginaţie. Tot ce am clădit până acum e făcut din pură pasiune. Tot ce ştim şi am acumulat noi, vrem să dăm mai departe la cel mai înalt nivel.“