Colaborarea multidisciplinară dintre Genuin, manufacturier-creator de produse home & deco organice, şi artista Ana Bănică, care a adus laolată piesele minimaliste ale primilor şi ilustraţiile luminoase propuse de aceasta din urmă, a fost una dintre abordările care au atras atenţia la ediţia de anul acesta a Romanian Design Week (RDW), evenimentul dedicat industriilor creative care a avut loc în perioada 24 mai - 2 iunie. Povestea „Maximalism minimalist“, adică numele colaborării dintre Genuin şi Ana Bănică, a fost atât de „savuroasă“ estetic, încât ar putea deveni doar introducerea pentru colaborările care vor urma.
„Genuin a fost lansat la sfârşitul anului 2021. Am creat un context în care să putem lucra împreună (ca familie – n. red.), generând ceva frumos şi cu suflet, astfel încât să putem să ieşim din conul de umbră adus de pandemie. Odată cu naşterea fetiţei mele (ce avea probleme legate de alergii), dar şi odată cu maternitatea în pandemie, am simţit că trebuie să producem ceva pozitiv, noi, ca familie“, spune Oana Opriş, cofondatoarea Genuin, proiect care creează produse home&deco organice, de la aşternuturi din in 100% până la perdele, draperii, perne decorative, tăblii de pat şi, în curând, covoare, corpuri de iluminat şi fotolii.
Cumnaţii Oanei, antreprenori la acea vreme, simţeau dorinţa de nou, de ceva care să le stârnească pasiunea. „Aşa am decis să scriem o poveste nouă împreună, să încercăm o nişă frumoasă, care ne reîntoarce la origini.“
Folosesc doar in 100% european, în mare parte spălat cu piatră (pentru moliciune) şi produc în Braşov, în micul lor atelier, piesele pe care apoi stă pus brandul Genuin.
Backgroundul fondatorilor acestui business este divers, dar există acolo un fir roşu care uneşte cumva toate experienţele. Oana are şi ea un parcurs aparte.
„Am lucrat 10 ani în imobiliare corporate, unde aveam s-o cunosc pe Ilinca Păun (fost CEO Colliers), cea care de altfel mi-a oferit primul meu job, alături de care am construit apoi timp de 13 ani şi care ulterior mi-a devenit prietenă. În acest timp în care lucram în imobiliare, am făcut doctoratul în Inovaţie socială în educaţia superioară, iar în 2018, tot alături de Ilinca, am intrat în proiectul pionier de educaţie EA - The Entrepreneurship Academy.“
Acolo a condus programul de licenţă, a creat produse de antreprenoriat pentru adulţi şi a mutat şcoala. „A fost folositor backgroundul de imobiliare“, zâmbeşte acum Oana Opriş. Această experienţă în cadrul The Entrepreneurship Academy a conectat-o cu spiritul antreprenorial şi cu mulţi antreprenori care schimbă comunităţi.
„Mi-am dorit sincer să fiu şi eu parte din schimbare şi să învăţ la firul ierbii ce înseamnă să contribui la ea şi să creez de la zero. Aş zice că, prin intermediul antreprenorilor, m-am îndrăgostit de posibilităţile antreprenoriatului.“
Câţiva ani mai târziu, Genuin are acum cea mai mare gamă de culori de aşternuturi de in de pe piaţă, complet personalizabile, iar Oana Opriş speră că, în curând, va putea oferi şi cea mai completă experienţă de configurare a aşternuturilor şi perdelelor online.
„Ne interesează binele din interior şi cum ne simţim în propria noastră casă. Ne interesează şi contactul cu natura, în care credem mult şi pe care încercăm să-l replicăm prin designul casei.“
Anul aceasta însă, Genuin a mers mai departe. Astfel, dincolo de confort, brandul antreprenorial a făcut o mişcare curajoasă din punct de vedere estetic, printr-o colaborare cu ilustratoarea Ana Bănică.
„Desenez de când am putut ţine un creion în mână. Ai mei m-au lăsat să fac asta nu doar pe hârtie, dar şi pe pereţi sau uşi, la grădiniţă fiind deja convinsă că voi fi pictoriţă. Între timp, am decis în familie să fim un pic mai pragmatici şi, deşi am urmat un liceu de artă, am continuat cu Facultatea de arhitectură de interior“, spunea Ana Bănică, ilustrator, într-un interviu acordat în 2019 pentru După Afaceri Premium. Între timp, estetica lucrărilor Anei Bănică a devenit printre cele mai cunoscute la nivel local, iar acum poate pătrunde în spaţii tot mai intime odată cu colaborarea cu Genuin.
Şi ce moment mai bun de a lansa o astfel de colaborare decât Romanian Design Week (RDW). Ediţia RDW 2024, festival multidisciplinar care a avut loc în perioada 24 mai - 2 iunie, s-a desfăşurat sub tema „Unlock the City“ şi şi-a propus să investigheze metodele prin care creativitatea şi inovaţia pot modela oraşele viitorului, contribuind totodată la explorarea Bucureştiului şi la descoperirea potenţialului acestuia, a spaţiilor creative din Capitală şi a organizaţiilor sau proiectelor culturale care îl animă şi definesc.
Colecţia-capsulă Genuin - Ana Bănică se află la intersecţia dintre produsele minimaliste ale manufacturierului şi câteva ilustraţii curajoase şi pline de semnificaţie ale artistului ilustrator. Aceasta cuprinde patru perne decorative complet sustenabile (umplute cu textile reciclate, având înveliş din in şi broderie în loc de print). Creaţiile sunt menite să îşi găsească locul atât în dormitoarele minimaliste, ce au nevoie de un accent de personalitate, cât şi în sufragerii maximaliste, ce caută să creeze o poveste, se arată pe site-ul RDW.
„Sperăm ca aşternutul să devină în curând un obiect de design, atât pentru suflet, cât şi pentru un decor ca în vacanţă, chiar la noi acasă. Dormitorul are un potenţial enorm de refacere a corpului, a minţii şi a spiritualităţii, iar un pat ca într-un vis poate fi un început pentru o călătorie în lumea designului, dar şi în cea a sănătăţii“, spune fondatoarea Genuin. Oana Opriş mai adaugă că, de fapt, colaborarea cu Ana Bănică a presupus un fel de joacă conceptuală.
„Ne-am dorit să brodăm o suprafaţă mare fără ca aceasta să devină rigidă şi fără să pierdem detaliile din ilustraţie. Ne-am întâlnit şi am ales ilustraţii care ne-au inspirat pe amândouă, dintre cele lucrate de ea, pe care le-am adaptat apoi broderiilor.“
Ilustraţiile sunt inspirate de zona mitică, mai degrabă.
„Centaurul este extrem de atractiv, la fel ca The Gift, perna ce o întruchipează pe Eva cu mărul. Celelalte două ilustraţii stârnesc ideea de vacanţă, însă toate cele patru îşi pot găsi locul în living, în dormitor sau chiar într-un studio unde vrem să atragem atenţia printr-un decor inedit.“
Ulterior expunerii la RDW, produsele cu aceste ilustraţii vor face parte dintr-o colecţie-capsulă şi vor fi disponibile spre achiziţie la Eshte, spaţiu recent deschis, destinat creatorilor locali. Iar această colaborare pare a fi doar începutul, spun reprezentanţii Genuin.
„Noi am mai colaborat şi cu Alina Marinescu pentru geanta noastră de plajă şi ne uităm în continuare la moduri în care putem promova ilustratori români prin produsele noastre. Ne uităm, de asemenea, la o colaborare de anvergură pentru tradiţia românească şi lucrăm la un parteneriat pentru corpuri de iluminat cu in.“
Toate aceste asocieri ţin de dorinţa de a creşte organic, ca până acum, şi de a implica într-un fel activ comunitatea creativă tot mai bine reprezentată pe plan local.
„Plănuim să devenim furnizorul numărul 1 de produse home&deco organice, care aduce binele şi natura în interior. Ne uităm să ne extindem şi poate chiar să facem un showroom, dar toate la timpul lor. Ne place să creştem organic şi să nu generăm o idee de consum alert“, mai spune Oana Opriş.