Arts & Design

Ţesături de familie sau cum au reuşit un inginer textilist împreună cu soţia şi fiica lui să lanseze un business cu aşternuturi de pat: Am creat o pânză specială pentru dormit, puţin procesată şi fără imprimeuri

20 sep 2022 599 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Suntem înveliţi în pânze încă de când ne naştem şi rămânem înveşmântaţi în ele o viaţă, aşternuturile care ne însoţesc somnul şi visele având o importanţă reală în calitatea vieţii noastre. Pornind de la acest crez, au fost realizate şi pânzele deFlorian, care ascund în delicateţea firelor o poveste de familie începută acum mai bine de 50 de ani.

„Povestea a fost începută de tatăl meu, Florian Iovan, pe atunci un tânăr inginer textilist pasionat de meseria sa, care a avut curajul să susţină gândirea creativă în afara manualului, iar asta într-o vreme când going by the book era mantra supremă“, spune Andreea Costache, fiica fondatorului şi directorul de vânzări al deFlorian.

Sub brandul deFlorian bedding artisan sunt astăzi disponibile aşternuturi de pat, păturici şi aşternuturi pentru bebeluşi, textile şi câteva haine pentru casă. Alături de Florian Iovan a stat întotdeauna, încă de la primele momente în business, Tania, soţia sa, dibace organizatoare şi fină cunoscătoare şi susţinătoare a oamenilor din echipă, continuă fiica, Andreea Costache. 

„Filatura şi ţesătoria de cânepă şi in din Baloteşti, cu cei peste 2.500 de salariaţi la acel moment, a fost locul unde părinţii mei au început ca stagiari.“

Ulterior, Florian Iovan avea să devină şeful departamentului de creaţie, iar apoi directorul general al fabricii. Sub coordonarea sa, au fost realizate multiple studii care vizau ţesăturile naturale tradiţionale româneşti, realizate manual în casele ţărăneşti.

„Provocarea a fost crearea unor pânze foarte confortabile, inspirate de aceste pânze ţesute în casă, aerate în apa râului şi uscate la soare.“

Apoi, când au venit copiii, cuplul Tania-Florian Iovan şi-a dorit ceva în plus.

„Şi-au dorit să creeze o pânză specială pentru dormit, naturală, cât mai puţin procesată, plăcută la atingere şi foarte blândă cu pielea sensibilă.“ Au fost eliminate de la bun început imprimeurile, pentru că puteau ascunde defecte de ţesere. Mai departe, obiectivul a fost de a obţine o structură foarte aerată, care permite o mai bună reglare termică naturală. Uşor de întreţinut a fost, de asemenea, un atribut important.

„Mama mea şi-a dorit o pânză care să arate perfect chiar şi fără a fi călcată. Şi astfel au apărut lenjeriile de pat ultraaerate, din cele mai pure fibre naturale, în care eu dorm de peste 30 de ani şi la care mă întorc cu dor după fiecare concediu petrecut departe de casă.“

Acum, misiunea Andreei Costache este de a duce acest confort al somnului tot mai departe, chiar şi peste graniţe.

„Pasiunea mea pentru branding, începută încă din anii liceului şi continuată apoi câţiva ani în zona de advertising şi ulterior de branding, dar şi copilăria trăi­tă printre toate aceste ţesături naturale, mi-au oferit background-ul potrivit pentru a spune povestea noastră mai departe, în lumea tehnologizată de azi.“

Odată cu intrarea ei în afacerea de familie, a apărut şi brandul deFlorian.

„A fost un alt pas firesc. Aşa cum spuneam, deFlorian este o semnătură, asemenea celor pe care artiştii le aştern pe colţul lucrărilor, dar şi o legătură între generaţii.“

Tehnicile de ţesere şi procesele au rămas tradiţionale şi chiar dacă războaiele sunt acum mecanice, producţia nu a fost transformată într-un act industrial. deFlorian lucrează cu loturi mici, doar cu fibre naturale şi cu coloranţi organici.

„Un lucru recurent şi foarte îmbucurător e faptul că mai toţi clienţii noştri care au prins pânza topită autentică se îndrăgostesc de ţesăturile deFlorian.“

Echipa de acum este destul de mică, circa 20 de oameni, fiecare cu un rol bine definit, dar Andreea Costache ţine să sublinieze din nou rolul pe care mama sa, devenită între timp bunică, îl joacă în întreaga „ţesătură“ deFlorian.

„Meritul mare este al mamei mele, un om ferm, care cere mult, dar şi oferă pe măsură. Acasă la ea, serile miros a ceai de tei şi miere, în timp ce lenjeriile de pat deFlorian stau perfect împăturite în dulapuri înmiresmate cu săpun. De aici şi inspiraţia pentru împache­tarea parfumată cu miros de tei a produselor deFlorian.“

Colecţia deFlorian porneşte de la cele peste 70 de pânze din bumbac, in pur, cânepă, mătase naturală sau lână, pe care echipa le-a dezvoltat în decursul celor cinci decenii, pânze care, mai departe, se regăsesc în produsele pentru casă realizate sub brandul deFlorian bedding artisan.

„Aşternuturile de pat, vopsite exclusiv uni, în peste 40 de culori disponibile permanent, feţele de pernă din cânepă şi bumbac, create cu fire realizate în Moldova de un vechi amic al tatălui meu, pilotele obţinute din aceeaşi ţesătură de bumbac pur şi disponibile în tot atâtea culori ca şi lenjeriile de pat, feţele de masă simple, dar atât de şic, în nuanţa nealterată a fibrei naturale, pledurile de casă din muselină ultraaerată, şorţurile frumoase şi utile, cu ştergar la îndemână, prins la mijloc de o gaică special creată, colecţia noastră de rochii de casă şi multe alte produse - toate compun universul familiei noastre şi ne reprezintă în diverse ipostaze.“

Această colecţie a rezultat din voinţa familiei de a duce mai departe un meşteşug, dar şi de a păstra în acest drum nealterată legătura cu natura. 

„Pânzele ne sunt permanent aproape, din ziua în care ne naştem. Suntem înveşmântaţi şi înconjuraţi de pânze, aşa că e musai să le oferim importanţa cuvenită pentru că schimbă calitatea vieţii în moduri lesne de înţeles.“

Deja, pânzele deFloian au ajuns şi peste hotare, în Japonia, Europa sau America de Nord,

într-un procent deocamdată mic, dar dorinţa este de extindere.

„Facem paşi să ne extindem şi internaţional, încet şi sigur, creăm pânze şi produse noi în mod constant. Promitem că o să reuşim.“