Unele dintre cele mai plăcute momente din viaţă le petrecem în compania prietenilor sau a familiei – a celor dragi în general –, fie la o cafea, fie la un pahar de vin sau, pur şi simplu, la un pahar de vorbă. Astfel, barul a fost şi rămâne o componentă esenţială în viaţa noastră socială, o componentă pe care nici măcar pandemia nu a reuşit să o „elimine“.
Ce a făcut însă această criză sanitară a fost să ne înveţe să ne adaptăm, aşa că dacă nu am mai putut merge la bar, l-am adus pe el la noi, în propriile locuinţe. Cam cum a făcut Mahomed cu muntele.
„Dacă până acum câţiva ani, în România, barul era considerat drept ceva extra, fiind propus în general în locuinţe cu foarte mult spaţiu, astăzi acesta devine o necesitate în multe cazuri“, spune Cristina Căpitanu, cea care alături de Elena Oancea a cofondat în urmă cu 18 ani compania de design interior Lemon Interior Design.
Există o serie de motive pentru care oamenii iau în considerare tot mai des amenajarea unui bar acasă, fie încă din faza de proiectare a locuinţei, fie integrat în spaţiul deja existent. Barul în sine, adaugă ea, este asociat cu ideea de socializare, de relaxare şi de detaşare de agitaţia vieţii urbane.
„Pandemia a influenţat modul de desfăşurare a anumitor activităţi, iar dorinţa oamenilor de a păstra acest ritm de socializare, de a-l integra acasă – acolo unde au petrecut cea mai mare parte a timpului – a dat naştere la tot mai multe astfel de solicitări din partea clienţilor noştri.“ Astfel, dincolo de funcţiunea clasică, de locuire, căminul a devenit acum şi spaţiu de socializare.
Sebastian Mîndroiu, interior designer şi cofondator al biroului de design interior PickTwo, e şi el de părere că pandemia este unul dintre motivele care i-au determinat pe tot mai mulţi oameni să îşi „deschidă“ propriul bar acasă. Ba chiar el însuşi a început amenajarea unei astfel de zone în propria locuinţă.
Arhitectul afirmă că spaţiul necesar nu este mare. În primul rând ai nevoie de un kit cu diverse obiecte pentru preparare (shaker, jigger etc.). Apoi, ar fi necesar un spaţiu de aproximativ 1-1,5 metri lungime pentru expunerea băuturilor şi de încă o zonă de 80-100 de centimetri pentru preparare. Acesta ar fi minimul.
Poate exista şi o zonă de servire – fie în apropierea zonei de luat masa, fie pe un blat sau pe o masă de bar de înălţime de 110 cm. Totodată, spaţiul ar trebui să acomodeze două-trei scaune de bar.
„Statistica ne arată că avem o creştere a consumului de alcool în timpul pandemiei, iar asta e valabil în toate ţările, mai ales în perioada de lockdown. După ce oamenii au consumat băuturile tradiţionale, probabil se gândesc să exploreze noi orizonturi.“
Oamenii devin din ce în ce mai inspiraţi să îşi actualizeze barul de acasă sau să îşi creeze unul, de la un simplu colţ cu băuturi la un decor foarte cool şi actual, completează reprezentanţii The Home, un retailer local de mobilier activ în special în online, dar care are şi câteva showroomuri în offline. Compania are astfel în portofoliu de la scaune şi mese până la dulapuri, suporturi pentru sticle, cărucioare cu suport pentru sticle şi pahare pentru servirea oricărui tip de băutură.
„Pentru un look preţios, eclectic, recomandăm scaunele Bolton de la Richmond Interiors. Colecţia de scaune bar Cosy de la Pols Potten este ideală pentru un decor jucăuş – puteţi combina cele patru culori disponibile şi vă veţi bucura de un efect care vă va umple de energie.“ Scaunele Sheryl de la Kave Home sunt ideale pentru un bar amenajat pe terasă, iar colecţia nouă tot de la Kave Home, Ciselia, este opţiunea perfectă pentru un decor cozy în nuanţe neutre. Masa Blackbone de la Richmond Interiors completează perfect scaunele Bolton fiindcă sunt în acelaşi stil eclectic.
„Pentru un bar eclectic, menit să strălucească, cu siguranţă recomandăm metalele aurii, arămii sau argintii şi fineţea catifelei. Pentru un stil industrial, metalul cu aspect antichizat, pielea cu aspect învechit, lemnul reciclat şi piesele din ciment sunt opţiunile ideale.“
În ceea ce priveşte spaţiile primitoare, în culori naturale, care oferă senzaţia de căldură şi de locul acela în care poţi sta la poveşti la nesfârşit în compania prietenilor, materialele ideale sunt catifeaua şi pielea, dar în combinaţie cu lemn masiv tratat cu ulei sau lăcuit, ratan, tapiţerii moi cu aspect de blană ori ţesături chenille.
„Un bar în propria locuinţă poate seta tonul acesteia. Tot mai des întâlnit, acesta poate exista în diferite forme sau poate fi amplasat în varii zone ale locuinţei“, spune Elena Oancea de la Lemon Interior Design. Barul poate fi abordat ca un element de design extrem de expresiv sau, mai degrabă, din punct de vedere funcţional, adaugă ea. „Depinde de fiecare client în parte. Din perspectiva unei companii de design interior, ambele aspecte pot fi integrate într-un singur bar, ca un liant între util şi plăcut.“
Deloc de neglijat, în funcţie de spaţiul disponibil, barul poate fi amenajat şi integrat în zona de bucătărie în cazul unui open-space. Practic, insula de bucătărie poate integra un frigider de vinuri, spre exemplu, sau diferite artificii arhitecturale, astfel încât pe timp de zi aceasta să servească drept parte integrantă a bucătăriei, iar seara să se transforme într-o zonă de socializare.
„Dacă locuinţa este la stadiul de proiect, în mod ideal, acesta trebuie amplasat în zona cea mai mare, mai deschisă, astfel încât spaţiile de bar propriu-zis şi cel de lounge să comunice, să fie în directă legătură“, adaugă Cristina Căpitanu. Dacă dorim ca barul să fie un „center-piece“, acesta poate fi amplasat ca graniţă sau zonă de delimitare între living şi dining.
„Barul poate juca, la fel de bine (la nivel de percepţie), şi rolul unui capăt de perspectivă, şi astfel, spre exemplu, să fie vizibil încă de la intrarea în locuinţă şi «să invite» către întreg spaţiul livingului.“
Dacă acesta trebuie integrat într-un spaţiu deja configurat, recomandarea fondatoarelor Lemon Interior Design ar fi ca barul să fie poziţionat într-o încăpere a zonei de zi, de dimensiuni mari, fiind în sine un obiect de mobilier impozant, în cele mai multe cazuri. Spre exemplu, într-o zonă vitrată, chiar într-un colţ al încăperii, barul poate aduce la viaţă un spaţiu.
Pentru a vă amenaja un bar acasă, trebuie să ţineţi cont de spaţiul disponibil, dar şi de restul decorului din casă, în primul rând al bucătăriei şi al livingului. Pe scurt, trebuie folosite elemente din aceeaşi poveste, spun reprezentanţii The Home. De asemenea, asiguraţi-vă că elementele esenţiale ale barului sunt masive, calitatea materialelor fiind foarte importantă. Barurile încorporate sunt ideale pentru proprietarii de case care apreciază distracţia şi au suprafaţa necesară pentru a reîmprospăta sau a construi un spaţiu dedicat exclusiv servirii băuturilor. De la o simplă tavă pliabilă până la un cărucior fancy de bar, barurile mai mici sunt foarte la modă în zilele noastre, adaugă ei.
„Nu este necesar ca barul amenajat acasă să fie făcut pe comandă. Designul interior a evoluat mult şi designerii înţeleg extrem de bine orice tip de nevoie, de aceea există game variate de piese şi dimensiuni, pentru orice tip de decor şi orice tip de locuinţă.“
Totuşi, Cristina Căpitanu precizează că un bar făcut la comandă poate fi configurat în funcţie de spaţiul disponibil, de amplasarea lui şi, bineînţeles, de materialele dorite.
Dincolo de aspectul şi funcţionalitatea barului, este important ca acesta să fie compartimentat şi la interior conform necesităţilor. Vesela este un element-cheie al unui bar, astfel că în funcţie de ceea ce se serveşte cel mai des, configuraţia interioară este adaptată.
Spre exemplu, dacă sunteţi cunoscători de vinuri şi intenţionaţi să utilizaţi barul în principal în acest scop – pentru a savura astfel de licori ale lui Bacchus –, veţi avea nevoie de un răcitor pentru vin şi cu siguranţă un suport pentru sticle, completează reprezentanţii The Home.
Sebastian Mîndroiu de la Pick Two afirmă că dintr-un bar nu trebuie să lipsească zona de expunere a sticlelor – eventual aici se poate folosi un expozor de sticle cu lumină LED –, apoi ustensilele barmanului, o zonă de fructe proaspete şi un storcător de fructe, o cuvă/un spaţiu pentru gheaţă, forme de gheaţă, un display pentru măcar patru tipuri de pahare –
highball şi lowball glass; martini sau cupe de şampanie şi pahare de vin. În spaţiul de preparare mai e nevoie de o zonă unde se pot tăia fructe sau unde se poate sculpta gheaţă, adaugă el.
„Cel mai spectaculos bar privat pe care l-am văzut se remarcă printr-o colecţie de peste 200 de sticle cu felurite licori adunate din diferite colţuri ale lumii. Nu am văzut produse comerciale acolo, ci doar băuturi de nişă, fiecare cu povestea ei.“
De partea cealaltă, unul dintre cele mai impresionante baruri propuse de Lemon Interior Design face parte dintr-o amenajare într-una din dezvoltările grupului One United Properties.
„Fiind un bar din piatră, de circa două tone, lucrat la comandă, cu linii curbe, pus în valoare de tapet în spate, acesta ne-a provocat atât din punctul de vedere al imaginaţiei şi conceptului, cât şi fizic.“ Au fost zile întregi de planificare şi de urmărit prognoza meteo, pentru că din cauza tonajului şi a dimensiunilor, acesta a putut fi urcat doar prin exterior, cu o macara, şi cu atenţie sporită ca vântul să nu bată deloc.
Un bar poate arăta bine din orice material, fie că vorbim despre cele naturale – piatră, lemn –, fie că vorbim despre sticlă sau chiar MDF, adaugă Elena Oancea.
Sebastian Mîndroiu, interior designer şi cofondator al PickTwo, vine cu două propuneri – un bar sobru, din MDF negru lucios sau semilucios, cu accesorii aurii sau un tikibar din bambus.
„Piatra sau ceramica sunt materiale propuse de noi pentru zonele de bar, acestea fiind impozante şi cu un touch elegant, distins. Nefiind un obiect de mobilier necesar unei locuinţe, ci mai degrabă unul ce setează tonul şi schimbă percepţia asupra încăperii, acesta trebuie să fie un obiect statement, lucrat cu atenţie“, conchid fondatoarele Lemon Interior Design.