Arts & Design

MoMA, unul dintre cele mai importante muzee de artă din lume, cumpără trei lucrări ale unui artist român

19 feb 2025 287 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York a cumpărat trei lucrări ale artistului român Iosif Kiraly, unul dintre cele mai importante nume autohtone din zona de fotografie, de la galeria de artă contemporană Jecza Gallery din Timişoara.
 
Galeria a anunţat că a vândut recent un total de şase lucrări importante, eveniment ce marchează un moment important pentru arta contemporană românească, ea devenind astfel mai vizibilă pe scena internaţională.
 
„Trei dintre colajele vintage ale lui Iosif Kiraly (1986-1990) au fost achiziţionate de Muzeul de Artă Modernă din New York. Roxana Marcoci (Acting Chief Curator of Photography la MoMA – n.red.) a ales aceste lucrări la târgul Paris Photo Fair din 2024, consolidând astfel importanţa lui Kiraly în cadrul mişcării europene de fotografie conceptuală din anii ’80”, spun reprezentanţii Jecza Gallery.
 
Iosif Király este un artist vizual, arhitect şi profesor român cunoscut pentru lucrările sale interdisciplinare care explorează relaţia dintre percepţie, timp şi memorie. Lucrează cu diverse medii, inclusiv fotografie, instalaţie, desen şi, mai recent, video. 
 
Galeria a mai vândut o lucrare a unui alt artist român, Roman Cotoşman, care ajuge tot la New York, la Another Space, o iniţiativă a fundaţiei Daniel and Estrellita B. Brodsky Family Foundation. Achiziţia a avut loc la târgul Untitled Art Fair Miami Beach 2024.
Două sculpturi ale lui Peter Jecza au fost cumpărate de un colecţionar privat american din Chicago.
 
„Aceste achiziţii reprezintă mai mult decât atât, decât doar achiziţii, ele sunt o recunoaştere a contribuţiei pe care artiştii români au adus-o artei moderne şi contemporane”, spun reprezentanţii galeriei din Timişoara.
 
Fondatorul acesteia este Andrei Jecza, fiul lui Peter Jecza.
 
„Tata a fost un artist care doar după ce a cunoscut-o pe mama a devenit, să spunem, artistul care a rămas în istoria artei româneşti, sculptorul Petru Jecza. Cu un manager aproape, a reuşit să se lanseze la nivel internaţional. Acest lucru m-a motivat bineînţeles şi pe mine să trec din zona de fundaţie de artă - pe care au înfiinţat-o părinţii mei la începutul anilor ’90 în Timişoara - şi să mă îndrept către o zonă de antreprenoriat creativ“, spunea el anterior într-un interviu ZF.
 
Anrei Jecza a intrat în businessul acesta când avea doar 21 de ani şi unul dintre primii săi clienţi a fost omul de afaceri Ovidiu Şandor, care dincolo de businessul din real-estate, e şi un mare iubitor şi colecţionar de artă.
 
 
 
Foto: Jecza Gallery