Accentul pe sustenabilitate a schimbat mult industria designului de obiect, dar chiar şi în ciuda introducerii unor tehnici aparte de creaţie, cum este imprimarea 3D, dorinţa de a avea în fiecare piesă şi ceva din complexitatea meşteşugurilor de altădată este în continuare prezentă. Provocarea constă în a găsi suficientă creativitate şi pregătire pentru a gândi şi livra astfel de obiecte de design. Iar echipa de la Fabricate pare că a găsit reţeta perfectă.
Fabricate este un studio de design şi prototipare din Bucureşti care îşi concentrează atenţia pe producţia de mobilier şi design sustenabil. „A fost lansat în 2018, în urma unei investiţii proprii şi a programului Start Up Nation. Obiectivul Fabricate este de a aduce pe piaţă piese inovatoare, gândite, desenate, prototipate şi produse în România, cu un accent pe design sustenabil şi calitate“, spune Marius Neagoie, arhitect şi owner Fabricate, concept operat de firma Mind Craft Lab SRL. Decizia de a lansa Fabricate a venit după 10 ani de experienţă în arhitectură.
„Înainte de Fabricate, am lucrat atât în proiectare rezidenţială, cât şi industrială, ceea ce mi-a oferit o perspectivă destul de clară asupra nevoilor de producţie din domeniu.“ Spune că a devenit antreprenor din dorinţa de a controla întregul proces de producţie şi de a oferi piese de calitate fără a face compromisuri.
„Împreună cu Răzvan Popa, am pus bazele Fabricate pentru a contribui la dezvoltarea de obiecte de design inovatoare în România.“
Cele mai importante investiţii, spune Marius Neagoie, sunt în utilaje. „Peste 300.000 de euro am investit în ultimii cinci ani. Sumele au fost cheltuite pentru amenajarea spaţiilor de producţie, banii mergând către utilaje şi scule de mână.“
Cofondatorul studioului menţionează că Fabricate se implică într-o varietate de proiecte, de la mobilier personalizat la amenajări interioare şi exterioare. „Principalul nostru focus este pe designul sustenabil şi calitatea produselor. Folosim tehnologii de ultimă oră, de la CNC (computer numerical control) la imprimante 3D şi unelte de mână. Toate acestea ne ajută în procesul de prototipare pentru a produce mobilier şi obiecte de design cu detalii şi finisaje mai rar întâlnite pe piaţa din România.“
Exact această abordare, alături de gradul înalt de personalizare a proiectelor, devine cel mai important element de diferenţiere pentru portofoliul Fabricate.
„Toate proiectele sunt importante pentru că le luăm foarte în serios indiferent de mărime sau buget. Cel mai recent proiect pe care l-aş menţiona este Sera Urbană - care a şi câştigat premiul BIGSEE la categoria WOOD DESIGN 2023 la Lubliana Design Week.“
Sera urbană este un proiect destinat plantelor mici, cum este cazul celor aromatice sau al cactuşilor, posibil de cultivat de orice locuitor al oraşelor care ascunde undeva în adâncul său un mic suflet de grădinar. Sera are un design modular, ceea ce o face uşor de transportat şi plăcut de asamblat de cei care caută o astfel de activitate.
„Pentru noi este important chiar şi dacă un client dă un feedback pozitiv pentru acel learning tower (obiect utilizat de copii pentru a putea participa alături de adulţi la activităţi casnice, cum ar fi gătitul sau spălatul vaselor, fără a exista pericolul de a cădea, cum ar fi cazul dacă s-ar sui pe un scaun – n.red.) pe care l-am dezvoltat sau pentru pupitrul de pick-up. De asemenea, provocări ne-au adus şi colaborările cu cluburile mari din Bucureşti, Control, Guesthouse, HARE, unde ne-am ocupat de producţia elaborată a plafoanelor acustice (în cazul Control) sau a canapelelor imense (Guesthouse).“
Dar un alt proiect foarte interesant la care a participat studioul Fabricate este mobilarea uneia dintre cele mai noi pizzerii din Bucureşti, Sala de Mese, un proiect gastronomic Apolo 111, care aduce în capitala cucerită de pizza napoletană o pizza în stil Detroit (pizza pătrată, cu un blat gros, dar destul de crocant).
„Cât despre Sala de mese - aici am fost cooptaţi de Andreea Cornilă (arhitectă). Ne-am ocupat de toată partea de mobilier, de la bar la canapele şi de la mese la uşile care separă bucătăria de spaţiul principal.“ Ca şi provocări, Marius spune că au fost multe, menţionând partea de bar care trebuie să susţină o greutate mare pe un profil foarte îngust şi lung.
„Fără posibilităţile de print 3D, nu s-ar fi putut realiza placarea cu ceramica care este prezentă pe bar şi canapele - aici s-au printat mii de distanţiere şi profile care să ajute la montarea plăcilor ceramice.“
Astfel, Fabricate are o serie de produse proprii atent curatoriată. În portofoliu se găsesc scaunul F şi taburetul F (care poate fi folosit şi ca o masă), care sunt sustenabile. „Lucrăm cu materiale naturale precum lemnul masiv şi placajul stratificat.“
Dincolo de proiectele locale, Fabricate se uită şi peste graniţe, acolo unde există o cerere ceva mai conturată pentru obiecte de design atent… fabricate, dar şi o mai mare disponibilitate de a plăti preţul corect pentru astfel de piese.
„Chiar zilele acestea testăm nişte canale de distribuţie pentru piaţa europeană. Ne dorim să avem mai mulţi clienţi din afară, clienţi care apreciază şi sunt obişnuiţi să plătească pentru design şi producţie de calitate. Pe plan local, avem clienţi foarte diverşi. Ne bucurăm de oportunitatea de a lucra cu cei care împărtăşesc pasiunea pentru designul sustenabil, pentru materialele naturale şi pentru calitate.“
Reprezentanţii Fabricate spun că de obicei clienţii vin din zona de HoReCa, din piaţa de artă şi design, dar sunt şi agenţii de publicitate, bănci, alături de clienţi obişnuiţi, care apreciază şi îşi doresc să deţină în casă sau la birou un obiect de design atent lucrat.
„Cel mai important plan e să mergem mai mult spre clienţi. Acum ei ne găsesc pe magazinul propriu online. Vom adăuga în viitorul apropiat colaborări cu branduri locale şi internaţionale de design. Rămânem ataşaţi de designul sustenabil şi vrem să explorăm tehnologii noi, materiale şi soluţii inovatoare.“
Iar acest ataşament către a face lucrurile corect îşi găseşte din ce în ce mai mulţi corespondenţi.
„În ceea ce priveşte piaţa locală, observăm cu bucurie o creştere semnificativă a interesului pentru produse şi pentru design sustenabil. Oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de impactul alegerilor lor asupra mediului şi doresc să achiziţioneze piese de calitate care respectă şi planeta. Acest lucru ne inspiră şi ne motivează să continuăm să ne dezvoltăm şi să contribuim la consolidarea acestei tendinţe pozitive pe piaţa locală de design.“