Arts & Design

Cititi in Dupa Afaceri: Criza, dansul si pictura

04 iun 2009 228 afişări
Din aceeaşi categorie

Lumea business trece in perioada recesiunii printr-o schimbare drastica. Managerii s-au apucat de gatit, pictura si dans. Au renuntat la orele suplimentare la birou ca sa nu intarzie la ora de ceramica, au dat tastatura pe pensule de pictat si negocierile pe ore de canto. Ce urmeaza oare?

La inceputul anului in Bucuresti a inceput sa se dezvolte o noua piata, cea a cursurilor pentru relaxare. Cursurile de dans, fotografie sau gatit au fost luate cu asalt de managerii in cautare de a umple golul (din cont) lasat de recesiune.
Fior Arte, una dintre companiile noi pe piata, infiintata in februarie anul acesta, ofera de exemplu pentru un segment de clienti premium cursuri de ceramica, pictura si gastronomie. Proprietara atelierului Anca Plesca a lucrat inainte de a-si incepe propria afacere intr-o banca, insa „eram prea creativa pentru sistemul bancar". Astfel printr-o investitie de doar 20.000 de euro, a inchiriat o casa furata parca din povestea celor sapte pitici, intr-o zona linistita a Capitalei si a inceput afacerea Fior Arte luand dupa sine ca primi cursanti cativa colegi de breasla.
De altfel, la cursurile de pictura si ceramica au participat deja doua grupe fomate din 10 cursanti dintre care „majoritatea sunt oameni din mediul business care cauta sa se intoarca la valori, cauta ceva care sa-i relaxeze, ii vad cum intra pe usa stresati si cum pleaca linistiti".
Cursul de pictura costa 300 de euro, dureaza doua luni de zile, doua ore pe saptamana si in cadrul orelor se predau elemente de baza ale desenului, iar toate materiile prime sunt asigurate de Fior Arte.
Si cursul de gastronomie este apreciat de catre cei care vor sa invete sa gateasca mancare mediteraneana si sa afle ceva despre arta de a da un adevarat „dinner party", cinele acasa fiind de altfel in trend in contextul actual. In plus, la sfarsitul fiecarei ore de gastronomie toata lumea se asaza la masa si degusta operele culinare, ca la examen. Iar ce ramane se ia acasa, la pachet. Cursurile de la Fior Arte sunt astfel si o ocazie bu­na pentru networking, „cursantii de la gastronomie iau masa impre­u­na si de obicei la finalul orelor toata lumea ramane de vorba la un ceai, s-a format un fel de comunitate".
Plesca s-a gandit sa lanseze si pachete corporate (reducere 10% pentru o grupa de 10 oameni) pentru companiile care cauta un altfel de team building pentru angajati, insa spune ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ tocmai din cauza crizei.
„Angajatorii au spus initial ca vor inlocui team buildingurile tradi­tionale mai costisitoare cu astfel de cursuri de relaxare, insa ulterior dupa valul de demisii si-au mai schimbat atitudinea. Oamenii insa observ ca se retrag singuri spre astfel de activitati".
Dana Bejan, director CTE Trailers (distribuitor semiremorci si suprastructuri) a incercat orele de gastronomie, se afla deja la al doilea nivel la cursurile de pictura de la Fior Arte si spune ca „e unul dintre cele mai relaxante moduri in care mi-am petrecut timpul in ultimii ani, aici ai ocazia sa-ti exprimi creativitatea si poti socializa cu oameni din diferite domenii care au pasiuni comune cu tine. In plus, nu trebuie sa ai neaparat talent ca sa te simti macar pentru cateva ore Picasso sau un mare bucatar francez".
O alta activitate cu efect terapeutic este si ... cantatul. Oamenii de afaceri britanici au testat de altfel cu ceva vreme in urma efectele curative ale orelor de canto alegand sa lupte impotriva depresiei financiare nu prin sedinte la psiholog, ci devenind membrii ai unui … cor. In Romania compania Dreams Academy ofera, pentru cei care doresc o alternativa de acest gen, cursuri de canto si dans si chiar sansa de a ajunge „pe sticla".
Desi compania s-a lansat oficial pe piata in ianuarie, peste 150 de peroane din toate domeniile, de la avocatura pana la imobiliare, au venit sa se inscrie la cursuri.
„Aici vin oameni care au fost milionari, au pierdut pozitii importante de CEO si care cauta sa se echilibreze printr-un hobby. Noi le oferim o modalitate flexibila de plata in functie de statut si venituri", spune Elena Capruciu, unul dintre fondatorii Dreams Academy.
Primul pas pe care un cursant trebuie sa-l faca este sa participe la cateva ore de coaching, individual sau in grup cu aproximativ 8 oameni, pentru a afla exact ce-si doreste.
„Urmeaza cursurile efective de coregrafie sau muzica si in cateva luni il putem face si „vedeta" spune Capruciu. Sau cel putin un om mai relaxat. Bogdan XXX, manager al unei companii de resurse umane, spune ca prin coaching „am reusit sa scap de frica de a incepe ceva ce nu am mai facut si am reusit sa nu mai pun viata pe doua planuri, bun si rau, ci sa iau lucrurile asa cum sunt".
Dreams Academy este de altfel o colaborare intre o companie de resurse umane, Code HR, detinuta de Elena Capruciu care inainte sa inceapa propria afacere, in 2007, a lucrat timp de zece ani in domeniu, un studio de muzica si o scoala de dans. Investitia in Dreams Academy a fost in jur de 200.000 de euro incluzand investitiile in spatiul pentru coaching, studio de muzica si centru de dans, iar estimarile de profit pentru anul acesta sunt pozitive.
Fundatia Calea Victoriei este un alt loc preferat de oamenii de afaceri pentru cursuri de relaxare. „Cele mai populare cursuri sunt cele de fotografie, cele practice (pictura, creativitate si legatorie de carti), de antropologie si de dezvoltare personala", spune Sandra Ecobescu, presedintele fundatiei culturale.
Avand in vedere numarul mare de corporatisti care participa la cursurile fundatiei, Sandra Ecobescu spune ca anul acesta urmeaza sa lanseze si pachete pentru corporatii care constau in organizarea unor ateliere si evenimente la sediul firmelor, pe teme ca fotografie, cinematograf, dans contemporan si expeditii culturale.