Arts & Design

Artistul Ştefan Câlţia şi designerul Mihaela Glăvan au creat o colecţie-capsulă de încălţăminte şi accesorii care aduce împreună ce e mai bun şi mai frumos din ambele lumi. GALERIE FOTO

25 mai 2022 431 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ce rezultă atunci când aduci laolaltă măiestria care caracterizează operele pictorului Ştefan Câlţia, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, şi perfecţiunea formelor şi inspiraţia culorilor, caracteristici ce definesc piesele care poartă semnătura designerului Mihaela Glăvan, unul dintre cele mai proeminente nume din moda locală? Răspunsul e, paradoxal, simplu: o colecţie-capsulă de încălţăminte şi accesorii care aduce împreună ce e mai bun şi mai frumos din ambele lumi.

„Este primul proiect de acest gen la care lucrăm împreună“, spune Mihaela Glăvan despre colaborarea cu Ştefan Câlţia. Ea adaugă că iniţiativa asocierii nu le-a aparţinut niciunuia dintre cei doi artişti, ci Cristianei Raluca Drăghici.

„Cu un simţ artistic fin şi cu o înţelegere profundă a universului Ştefan Câlţia, ea a făcut o documentare temeinică, selectând toate lucrările în care apar siluete de încălţăminte şi accesorii. Mi-a pus la dispoziţie toate materialele inspiraţionale şi m-a «instigat» creativ.“ 

Tot ea este cea care s-a ocupat îndeaproape de comunicarea dintre designer şi pictor, de conceptul şi organizarea expoziţiei, dar şi de bunul mers al lucrurilor în general.

„Pe Cristiana şi pe Matei Câlţia (galerist – n. red.) îi ştiu de multă vreme, cunoscându-ne la Galeria Posibilă. Sunt recunoscătoare că m-au ales şi au avut încredere să parcurgem împreună o frumoasă bucată de drum creativ (de visare).“

Ce a rezultat în urma acestei colaborări? O colecţie-capsulă aflată la graniţa dintre artă şi modă, o colecţie expusă la început de aprilie, timp de câteva zile, pentru a încânta simţurile iubitorilor de frumos. Colecţia cuprinde 13 piese, opt modele de încălţăminte, două genţi, o curea şi două coifuri, toate inspirate de universul realist-magic atât de comun pânzelor lui Ştefan Câlţia.

„Elementele naturale stau la baza realizării colecţiei.  Natura este cea mai ofertantă sursă de inspiraţie“, spune designerul.

Plante indigene, cu nume care încă scapă unui limbaj formal, ca cicoarea, cârciumăresele, gălbenelele sau coada şoricelului se încolăcesc brodat pe gleznele botinelor. Bilele magice din cristal zăbovesc pe balerini, în timp ce peştii se „curbează“ pe ghete şi genţi. Ah, şi păstăile şi florile de fasole urcă la rândul lor pe botine.

„Este pentru primă oară când folosim un anumit tip de «bătut» broderia şi pentru prima oară când o broderie are o asemenea complexitate cromatică“, spune Mihaela Glăvan.

Ştefan Câlţia a desenat cârciumăresele şi firele de mărar special pentru colecţie, acestea regăsindu-se ulterior ca broderie pe botine, precum şi ca element floral de pe branţurile pantofilor.

„Eu m-am ocupat de cromatica broderiilor, având libertate totală în realizarea lor“, completează designerul român.

Ulterior, ca de altfel în fiecare etapă a acestei colaborări, cei doi artişti s-au consultat, iar Mihaela Glăvan spune că, din fericire, pictorul a fost încântat de propunerile pe care le-a primit.

„Împreună cu Cristiana am ales materialele, iar accesoriile de pe balerini, bilele de răşină, au fost lucrate de un bijutier.“

Sacii în care se comercializează produsele au fost brodaţi manual de un artizan din Bucureşti. Colecţia a fost realizată exclusiv în propriul atelier de producţie al Mihaelei Glăvan, care spune că pentru realizarea pieselor a folosit piele naturală în diverse nuanţe şi texturi, precum velurul bleumarin, bordeaux şi verde, alături de nabucul olive şi, evident, albastrul de Sona.

Întreaga colecţie poate fi achiziţionată online din magazinul mihaelaglavan.ro şi vizionată în showroomul designerului Mihaela Glăvan. De asemenea, sunt câteva piese care pot fi cum­părate de pe platforma posibila.ro, shopul galeriei care a susţinut realizarea acestui proiect, Galeria Posibilă. Preţul pentru o pereche de balerini este de 650 de lei, în timp ce o pereche de ghete ajunge să coste 1.000 de lei.

„Colecţia Câlţia. Glăvan a avut nevoie de doi ani pentru a se contura şi a se închega şi de încă un an pentru a se aşeza. A avut ritmul ei, ritmul potrivit unei asocieri artistice minunate.“

Designerul spune că pe Ştefan Câlţia, ca artist, la nivel apreciativ, îl ştia de foarte mult timp. Deţine, de altfel, şi o serie de opere care poartă semnătura maestrului. Personal însă, l-a cunoscut în urmă cu trei ani, în atelierul din Bucureşti al pictorului.

„Este o persoană profundă, specială, cu mult bun-simţ şi cu un umor aparte.“

Născut în urmă cu aproape opt decenii la Braşov, Ştefan Câlţia este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti contemporani autohtoni, având un stil inconfundabil. Operele sale, încadrate în stilul realismului magic, au o putere aparte de a spune poveşti care mai de care mai fantastice, mereu altele în funcţie de imaginaţia privitorului. Cu preţuri de pornire de câteva mii de euro, tablourile artistului au ajuns să fie cumpărate în 2021, în cadrul unei licitaţii, cu peste 30.000 de euro fiecare. Este cazul lucrărilor „Ianus pe apă“ (37.500 de euro) şi „Spectacol“ (33.500 de euro), ambele realizate acum mai bine de două decenii, şi de „Vânzătorul de peşte“. Acesta din urmă este un tablou din 2011, adjudecat în decembrie 2021 pentru 41.000 de euro, record absolut al artistului într-o licitaţie, conform datelor comunicate la acea vreme de Casa de Licitaţii Artmark, care s-a ocupat de vânzare.

La rândul său, Mihaela Glăvan este un nume cu greutate, de această dată în moda românească. Piesele semnate Mihaela Glăvan se remarcă prin rigurozitatea arhitecturală şi măiestria cu care elementele care stau la baza conceptului colecţiei sunt abordate şi interpretate.

„Inspiraţia vine din energia care ne înconjoară, în special din natură, însă la fel de importante sunt domeniile creative, precum muzica, arhitectura, filmul, fotografia, literatura, expoziţiile de artă sau, pur şi simplu, gesturile oamenilor şi felul lor de a fi.“

În colecţia actuală de primăvară-vară 2022 regăsim decupajele retro în formă de lacrimă, specifice încălţămintei din anii ’50 şi perforeurile de pe pantofii Oxford, reinterpretate ca detalii ale pantofilor t-strap pe platformă flat sau ale bocancilor cu şireturi.

„Ne-am inspirat din ilustraţiile vechi de pe litoralul românesc al anilor ’60-’70 şi am dezvoltat o broderie intitulată «Salutări de la malul mării».“

Pantofii ce poartă semnătura şi brandul Mihaela Glăvan sunt realizaţi în exclusivitate în propriul atelier de producţie, situat în Bucureşti. Ei se remarcă prin complexitatea şi diversitatea croiurilor, prin rafinamentul cromatic şi farmecul pieselor realizate manual. Toate aceste caracteristici le regăsim şi în cazul pieselor din colecţia Câlţia. Glăvan, care, pe deasupra, poartă şi amprenta artistului Ştefan Câlţia.