Travel

Românul care a vizitat 78 de ţări şi a zburat 850.000 de kilometri. Vedeti aici ce nu-i lipseste din bagaj si cât plateste cazarea

07 iun 2011 10351 afişări de Mirabela Tiron
Din aceeaşi categorie

Cunoaşte gustul fripturii şi al berii din Guatemala, a experimentat înghesuiala din trenurile indiene, a dormit în hotelul "Y'a pas de problem" într-un orăşel din Mali şi lista ar putea continua pentru românul Cezar Răzvan Dumitru, care a petrecut 1.270 de ore în avioane pentru a vedea câteva sute de oraşe din 78 de ţări din lume.

Nu este personajul principal al filmului "Up in the Air" şi, spre deosebire de George Clooney, actorul principal din filmul regizat de Jason Reitman ale cărui destinaţii erau stabilite de alţii, Răzvan Dumitru călătoreşte unde vrea el.

Din pasiunea pentru călătorii, Răzvan Dumitru a experimentat 645 de zboruri internaţionale, prin care a străbătut 850.000 de kilometri. Chiar dacă nu a ajuns la 10 milioane de mile de zbor ca personajul in­ter­pretat de George Clooney, românul din Bucu­reşti se laudă cu aproape 500.000 de mile adunate în timp şi cu călătorii în Brunei, Coreea de Nord, India sau alte ţări exotice, scrie revista BUSINESS Magazin.

După ce a dedicat 53 de zile din viaţa lui zborului cu avionul, Cezar Răzvan Dumitru spune că a învăţat multe despre dife­renţele culturale şi despre modul cum pot fi acestea exploatate în businessul internaţional; în continuare îşi doreşte să vadă şi alte urme ale marilor civilizaţii, dar şi oraşele pre­zentului.

Pasiunea pentru călătorii o are de mic, când era fascinat de Ştefan cel Mare, Ale­xandru Macedon şi Gingis Han, însă a înţeles cu adevărat cât este de frumos să călătoreşti abia când a ajuns în Olanda, prima ţară străină pe care a vizitat-o datorită unei burse de studiu pe care o primise la Universitatea din Maastricht: "În copilărie şi adolescenţă am călătorit cu mama prin diverse locuri din ţară: de la Adamclisi până în Ardeal. Prima ieşire în afara ţării am făcut-o în 1991, când am zburat direct în Olanda pentru a mă duce la facultatea la care primisem o bursă". După ce s-a întors din Olanda, a ales o carieră în marketing şi comunicare la companii precum Procter & Gamble, Alexandrion, Ursus Breweries şi G2, ajungând mult în străinătate şi în interes de business, dar a alocat în continuare interes şi câteva mii de euro pe an vacanţelor. În prezent el lucrează la agenţia de publicitate Grey România.

"Între joburi am călătorit perioade mai lungi. Aproape două luni în India şi Nepal şi câte o lună prin Asia de Sud-Est. În general, că­lă­toresc cu prietena mea, dar şi cu alte persoane pasionate de călătorii, pe care le-am cunoscut pe forumuri de travel sau chiar pe blogul meu." Susţine că au fost ani în care era mai mult în avioane în interes de serviciu şi ani în care nu a zburat nici măcar o dată pentru serviciu. "Când am o călătorie în interes de serviciu încerc să o leg cu un weekend în care să vizitez locurile unde am ajuns."

A reuşit să acumuleze aproape 500.000 de mile de zbor la mai multe companii aeriene, pe care le-a consumat pe bilete gratuite. "Am o statistică a zborurilor: 645 zboruri, 850.000 km zburate şi 1.270 de ore petrecute în avion." Călătoriile l-au învăţat cum să interacţioneze cu partenerii şi colegii din alte culturi.

De cele mai multe ori, Cezar Răzvan Dumitru îşi organizează deplasările singur, apelând la agenţiile de turism doar pentru des­tinaţii îndepărtate sau mai dificile din punctul de vedere organizatoric. "Pentru călă­to­ria din Kenya şi Tanzania am apelat la serviciile unei agenţii de turism, iar pentru Coreea de Nord am organizat deplasarea printr-o agenţie din Beijing. Turiştii străini nu pot intra în această ţară decât organizat, acompaniaţi de ghizi. Şi în Etiopia este nevoie de cineva care să orga­nizeze călătoria, având în vedere că deplasarea cu mijloace de transport în comun prin sudul tribal este destul de dificilă."

Una dintre călătoriile de care a fost fas­ci­nat în mod deosebit este cea în Coreea de Nord, despre care afirmă că "a fost ca o întoarcere în timp, o teleportare spre o peri­oadă cunoscută în copilărie, dar exacerbată la maximum". La plecarea de acolo, în iunie anul trecut, poves­tea pe blogul lui că a văzut până atunci 75 de ţări, dar Coreea de Nord "este una dintre cele mai interesante experienţe care le-am avut". Repetă cuvântul "experienţe": "În general, oamenii te întreabă când vii de un­deva dacă e frumos sau nu. Nu pot să zic dacă e frumos sau nu în Coreea de Nord. Este o ex­perienţă. În primul rând, este societatea per­fec­tă, este societatea redată de Orwell. Pyongyang este cel mai curat oraş din lume, nu am văzut nici măcar un muc de ţigară sau un ac de gămălie pe stradă. Societatea mi se pare complet automatizată - totul circulă după un program instalat de software-iştii regimului".

"Mai am multe poveşti - în două rânduri, am văzut cum se construia odată un pod, altă­dată cum se asfalta o şosea. În ambele cazuri, tot şantierul era împânzit cu steaguri roşii (ceea ce nu ar fi ieşit din comun), dar în schimb intelectualii îi «ajutau» pe muncitori cântând! Într-un caz era o formaţie muzicală militară (formaţia era îmbrăcată militar, inclusiv solista), iar în al doilea caz, erau nişte tenori de la Operă, presupun, care cântau muzică clasică îmbrăcaţi în frac şi papion. Da, pe şantier!"

Low-cost versus linie regulată?

Călătoresc cu companiile la care găsesc bilete "mai la îndemână" şi la un preţ bun. Am mers inclusiv pe zboruri intercontinentale cu low-costuri (spre India, Sri Lanka sau Maroc). În ultimii ani, în interes propriu am zburat mai ales cu low-cost-uri, dar am găsit şi bilete la preţuri foarte rezonabile la companiile de linie (267 euro am plătit pentru un zbor pe Bucureşti- Delhi cu o companie de linie). În general rezerv biletele de avion pentru destinaţii îndepărtate cu câteva luni înainte.

Ce nu îi lipseşte din bagaj

Am un kit deja format pe care îl pun în rucsac sau troller aproape fără să mă gândesc: hainele, kitul de medicamente, de cosmetice şi aparatura foto-video. Când plec în ţări mai ieftine, în general plec cu haine puţine şi îmi cumpăr de acolo. Tocmai mi-am cumpărat un laptop mic portabil pentru a-mi descărca pozele. În mod obligatoriu, am ghidul Lonely Planet.

Cum găseşte cazarea

În general, mă uit la propunerile din Lonely Planet. Dacă găsesc hotelurile şi dacă sunt disponibile şi ieftine rezerv. Când vine vorba de ţări din Europa rezerv de pe sisteme de rezervări ca booking.com.