Travel

În proximitatea staţiunilor Călimăneşti şi Căciulata, populare în anii ’90, însă departe de aglomeraţia de pe Valea Oltului, şi-a deschis porţile Albastru şi Origini, un proiect de turism gândit ca un sat reinventat şi adaptat. GALERIE FOTO

03 ian 2023 3663 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

În urmă cu un an, în proximitatea tradiţionalelor staţiuni Călimăneşti şi Căciulata, populare în anii ’90, însă departe de agitaţia şi aglomeraţia de pe Valea Oltului, şi-a deschis porţile Albastru şi Origini, un proiect de turism atipic, gândit mai degrabă ca un sat reinventat şi adaptat, decât ca o cazare clasică. La prima sa aniversare, Ana-Maria Duduleanu, proprietarul Albastru şi Origini, dezvăluie povestea locului, dar şi câte ceva din planurile pe care le-a creionat în minte ori pe hârtie pentru viitorul apropiat.

„Satul Albastru şi Origini şi-a deschis porţile în noiembrie 2021, aşadar am împlinit de curând un an de când organizăm «evenimente cu însemnătate»“, spune ea. Acesta este un concept la care Ana-Maria a lucrat, împreună cu familia, timp de patru ani.

„Cel mai interesant aspect pentru noi este că a fost mereu, şi încă este, un concept viu.“ Satul se transformă şi fondatorii se declară extrem de entuziasmaţi că au acest „playground“ (loc de joacă - trad.) unde să îşi poată testa şi pune în practică ideile.

„Eu şi soţul meu ne-am dorit mereu să construim «ceva» în zona turismului pentru că ne plac foarte tare natura şi sportul în aer liber.“ Adoră să călătorească şi să descopere locuri noi, culturi noi. Totodată, sunt încântaţi când au oaspeţi care le trec pragul. „De când suntem împreună, am fost mereu un agregator de oameni. La noi se găteşte, la noi se strâng prieteni la discuţii în bucutărie sau cu ocazia unor seri de film.“

Astfel, Albastru şi Origini este, după cum a descris proiectul unul dintre călători, „o casă mai mare, în care fondatorii primesc practic mai mulţi oaspeţi în vizită“. De fapt sunt patru case, cu o capacitate totală de 18 locuri.

„Iubim amândoi obiectele vechi, cu caracter, care spun o poveste, aşadar nu ne-am imaginat niciodată o construcţie nouă, ci am optat pentru restaurarea şi transformarea unor case româneşti vechi de sute de ani.“ Casele sunt toate din Maramureş, iar antreprenorii le-au ales vizitând efectiv, împreună cu constructorul care i-a ajutat să le transforme, gospodăriile oamenilor care le scoseseră la vânzare.

„Am revenit în România pentru a ne îndeplini acest vis. Viaţa este prea scurtă ca să aştepţi momentul pensionării pentru a face lucrurile pe care ţi le doreşti.“

Ana-Maria Duduleanu spune că pe parcursul celor patru ani de construcţie a satului Albastru şi Origini ea şi soţul său au adus laolaltă propriile pasiuni şi gusturi. „În plus, mereu am ştiut că trebuie să păstrăm aceleaşi standarde pe care le avem acasă la noi.“ Cafeaua este de specialitate, saltelele sunt de calitate superioară pentru că nimic nu se compară cu un somn odihnitor, mâncarea are mereu un twist, vinurile sunt bune, iar vesela frumoasă. Şi toate celelalte detalii te fac să (re)descoperi câte un colţişor al proiectului.

„Pe parcursul construcţiei am conştientizat că nu ne dorim doar un spaţiu care să ofere cazare şi mâncare, ci vrem ca oamenii să experimenteze un turism activ, dar şi un turism al descoperirii de sine.“ Astfel, în 2022 fondatorii au organizat tabere de yoga, de e-bike, de psihologie, dar şi petreceri câmpeneşti cu concert la apus, drumeţii sau evenimente corporate „with a twist“, în care au integrat partea de recreere în natură sau de ateliere gândite alături de artizanii locali, ateliere de ţesut covoare, de olărit, de lucru în sare. Nu lipsesc nici degustările de vin sau cinele gourmet.

„Această direcţie ne-a fost insuflată de anii petrecuţi în Franţa.“ Acolo au descoperit turismul activ şi multiplele opţiuni de a-ţi petrece concediul, de la kitesurfing la plimbări cu caiacul sau interminabile incursiuni în natură. „Tot acolo am cunoscut atenţia pentru detalii şi cât de importante sunt aspecte precum liniştea, patul comod, mâncarea bună, bunul-gust, frumosul în general.“

Ana-Maria şi soţul său Leonida au un parcurs profesional fără nicio legătură cu zona turismului. Ea a lucrat în comunicare şi marketing, ultima poziţie deţinută fiind aceea de director de marketing, iar soţul său are propria agenţie de servicii de strategie, management şi web development, exclusiv pentru proiecte de WEB3. „Însă, la un moment dat, am hotărât ca în paralel cu joburile noastre să ne preocupăm să aducem la viaţă satul Albastru şi Origini, o întruchipare a multor lucruri care nouă ne plac sau în care credem şi pe care le practicăm în viaţa de zi cu zi.“ De curând, Ana-Maria se dedică 100% dezvoltării acestui business.

Albastru şi Origini, adaugă ea, are un potenţial de extindere fabulos, în arii conexe cazării şi restaurantului, servicii pe care deja le oferă. „Aşa că, cel mai probabil, proiectul va evolua. În plus, locul ne-a inspirat, iar noi doi, ca tipologie, nu prea putem sta locului. Vedem mereu noi direcţii de dezvoltare.“

Însă, momentan, vor să consolideze businessul pe care l-au construit şi îşi acordă încă un an pentru asta, înainte de a se extinde. Proiectul Albastru şi Origini se în­chiriază în totalitate, către grupuri pentru care fondatorii organizează anumite concepte. Totuşi, în momentul în care ei anunţă un eve­niment cu participare deschisă – cum ar fi taberele de yoga sau e-bike –, clienţii se pot înscrie şi individual la programul respectiv.

Preţul pentru cele patru case este de 6.400 de lei pe noapte. Suplimentar, grupul poate opta pentru demipensiune sau pensiune completă. În cazul evenimentelor, preţul pe persoană diferă în funcţie de tematică şi de instructorul/ trainerul cu care sunt organizate acestea.

„Noi funcţionăm momentan doar de joi până duminică, iar în 2022 estimăm că am primit 600 de oaspeţi.“ Albastru şi Origini este mai degrabă un concept business to business. Fondatorii lucrează cu diverşi instructori, traineri, coach, parteneri din domeniul sportului outdoor, împreună cu care gândesc programe pentru comu­nităţile lor deja existente. „Sau, cum unii dintre ei acceptă şi persoane din afara comunităţilor lor, vorbim despre un efort comun de promovare a acestor evenimente către persoanele-ţintă.“ De aceea, momentan, proiectul nu este listat pe platformele de rezervări. Totuşi, cei doi fondatori organizează, la cerere, şi concepte private pentru grupuri.

Ana-Maria spune că au căutat în multe locuri din ţară terenul ideal pentru un astfel de proiect. „Am avut mereu în minte o ierarhie clară a dorinţelor noastre: să aibă o vedere superbă, să nu fie în zonele deja aglomerate turistic şi să aibă utilităţi cât mai multe.“ Întâmplarea a făcut ca soţul său să vadă valea în care este amplasat acum Albastru şi Origini în timp ce se afla într-o excursie cu cortul pe muntele Cozia.

Mai departe, şi-au dorit să repună în valoare case vechi, cu poveste, de aceea au căutat unele cu specific maramureşean. „Aceste case sunt extrem de rare pentru că majoritatea dintre ele au fost vândute la export, ca materie primă pentru produse din lemn vechi.“ Acest fapt a făcut ca fondatorii să vadă construcţia Albastru şi Origini şi ca un demers de salvare a unor construcţii cu valoare culturală.

„Am observat cu toţii că în ultimii ani există o preocupare pentru valorificarea moştenirii noastre ca români: de la case vechi la obiecte de artizanat sau meşteşuguri. Este minunat că se încearcă o cultivare a respectului pentru tradiţie.“ Există însă şi multe exagerări sau construcţii kitsch, în care eşti sufocat de multitudinea de obiecte tradiţionale adunate laolaltă fără o poveste, adaugă ea.

„Ce este deosebit la Albastru şi Origini este că NU este o proprietate tradiţională. Nu ne-am dorit să recreăm casele ţărăneşti aşa cum erau ele odată, ci să le valorificăm, aducându-le la lumină într-un mod diferit, foarte personal.“

Au păstrat exteriorul intact, însă interioarele sunt gândite ca mici oaze de linişte, de naturaleţe. Materialele naturale folosite şi lipsa tehnologiei (nu există televizoare sau wifi) reprezintă o continuare firească a naturii impunătoare de afară.

„În plus, proprietatea oferă cadrul perfect pentru un grup omogen. Este suficient de mare încât să îţi ofere intimitate (hamace izolate, locuri umbrite pe pajişte), dar are gândite şi spaţii comune care să anime comunitatea.“ Un exemplu e şura unde se serveşte masa, la o masă dintr-un lemn. Altele sunt bucătăria tradiţională de afară, zona de masă câmpenească sau platforma din mijlocul unei pădurici de salcâmi unde se ţin clasele de yoga.

„Amenajarea a fost gândită exclusiv de mine şi soţul meu. Am fost atât de implicaţi personal în construcţie şi am adunat de-a lungul timpului atâtea idei încât am simţit că nimeni nu ar putea să le pună în practică mai bine decât noi.“

Îmbinarea de vechi şi nou prinsese atât de bine contur în mintea lor încât nu au făcut decât să o transpună în realitate.

„Deşi rezultatul este un spaţiu eclectic, am păstrat mantra simplităţii pe parcursul construcţiei şi amenajării.“ Şi-au dorit un loc cu multe materiale naturale - lemn, in, lână, cânepă -, care să nu fie încărcat, să te lase să respiri, să te relaxeze, un loc unde culorile să fie în mare parte neutre.

Şi mobilierul are povestea lui, căci a fost strâns şi potrivit cu mare atenţie în fiecare casă. O parte dintre piese au fost cumpărate de la pieţele de mobilă vintage din Franţa. O altă parte este făcută de meşteri găsiţi prin diferite colţuri ale ţării. Există şi piese de mobilier noi, cumpărate de pe platforme online. „E un mix care poate fi mai laborios de implemenat, însă care transpune întocmai aerul eclectic dorit.“

Dar cum un proiect de turism nu poate fi complet fără un spaţiu gastronomic, de la Albastru şi Origini nu putea lipsi un restaurant.

„Promovăm o bucătărie cu mult bun-gust şi cu influenţe din multe culturi. Şi, cel mai important, e o bucătărie 100% home made, inclusiv pâinea.“ În meniu îşi fac loc preparate precum pate de hribi cu jeleu de fructe, tartă cu ceapă caramelizată sau supă de dovleac cu fistic. Tocăniţa de vită îmbăiată în scorţişoară şi anason sau cartofii cu pesto de leurdă sunt alte motive pentru care papilele gustative sunt în delir.

„Avem o bucătăreasă experimentată care găteşte absolut orice tip de mâncare, vegetarian, vegan, ayurvedic.“

Restaurantul este deschis doar pentru grupurile cazate în casele Albastru şi Origini pentru că acest concept a fost gândit încă de la început a fi unul integrat. Şi nu se dezice de la ADN-ul său.