Travel

Care este povestea butic-hotelului Carpathian Estate, unul dintre cele mai exclusiviste businessuri din ospitalitatea românească? Rezervarea proprietăţii vine la pachet cu un private chef şi oferă acces la o cramă privată. GALERIE FOTO

25 dec 2023 1717 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Aflat la mai puţin de două ore de Bucureşti, ascuns la sânul colinelor domoale din judeţul Buzău, boutique hotelul Carpathian Estate îşi aşteaptă oaspeţii. De la exterior, poate părea solitar şi impunător, dar asta şi pentru că tronează peste întreaga zonă. E doar el cât vezi cu ochii, fiind înconjurat de 56 de hectare de terenuri şi păduri care funcţionează ca un garant al intimităţii. Odată ce-i treci pragul însă, hotelul e pregătit să-şi încânte oaspeţii cu un design simplu şi de efect, cu privelişti infinite şi cu o linişte deplină. Doar muzica naturii cântă uşor în surdină.

Când am ajuns în satul Măgura din judeţul Buzău, soarele începuse să coboare. Cerul perfect senin era pictat în tonuri de oranj şi cărămiziu, asortat fiind cu natura din jur, îmbrăcată şi ea în culorile toamnei.

Din satul Măgura până la Carpathian Estate mai ai de mers, cu maşina, prin pădure, undeva la 10-15 minute. Trebuie să laşi „civilizaţia“ în urmă şi te laşi îmbrăţişat de natură.

Când am ajuns la hotel, erau ultimele minute de lumină. Soarele ieşise din scenă pentru ca luna să-şi facă intrarea. Înăuntru, în livingul ce se continuă cu o zonă de dining şi cu o bucătărie deschisă, erau undeva la 30 de lumânări aprinse. Întâmplarea făcuse ca fix înainte să ajungem să pice curentul. Privind retrospectiv, cred că a fost pur noroc să experimentăm şi varianta romantică a serii, cu cina la lumina lumânărilor. Toţi oaspeţii ar trebui să aibă posibilitatea să experimenteze asta. Dar nu e încă în „meniu“. Alte servicii însă, cel puţin la fel de exclusiviste, sunt.

„Serviciu de private chef se adaugă în mod automat serviciului de cazare, pentru că ne dorim ca oaspeţii să aibă realmente o experienţă Relais & Châteaux (asociaţie formată din câteva sute de hoteluri şi restaurante operate independent, ai căror proprietari au în comun pasiunea pentru afacerea lor şi dorinţa de autenticitate în relaţia cu oaspeţii - n.red.)“, spune Cristian Preotu, fondatorul grupului Le Manoir, activ în domeniul ospitalităţii şi al gastronomiei fine. În urmă cu puţin mai bine de doi ani, Le Manoir şi dezvoltatorul imobiliar One United, fondat de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, au cumpărat cu 2,35 mil. euro proprietatea Carpathian Lodge Măgura, din judeţul Buzău.

„Am fost invitaţi în această casă şi aşa am aflat despre posibilitatea de vânzare, care ni s-a părut imediat foarte atrăgătoare, înţelegând potenţialul de a integra acest proiect în portofoliul Le Manoir“, spune Preotu.

El adaugă că ospitalitatea a fost întotdeauna parte integrantă din businessul său, cu atât mai mult de când Le Bistrot Francais a devenit primul restaurant din Europa de Est care a fost invitat în reţeaua Relais & Châteaux - o asociaţie exclusivistă ce conţine aproape 600 de membri, proprietari de hoteluri şi restaurante.

„Era aşadar natural ca un hotel boutique de lux să fie următorul pas pentru Le Manoir. Trebuia doar să găsim locul potrivit, inspiraţi fiind, desigur, de lodge-urile exclusiviste din reţeaua Relais & Châteaux, în special de proiectele lui Michel Guerard, care a construit astfel de lodge-uri lângă oceanul Atlantic, un exemplu concret fiind Les Prés d’Eugénie.“

Carpathian Estate reprezintă materializarea viziunii foştilor proprietari, o familie care şi-a dorit să construiască un colţ de confort în natură, cumpărând terenul în anul 2008, spune Preotu. Conform datelor După Afaceri Premium, proiectul a fost deţinut de unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria farma şi din sectorul medical, Robert Ludovic - sau Ludovic Charles Simon Robert pe numele său complet - şi de soţia sa. El este fondatorul mai multor businessuri majore precum A&D Pharma (retail şi distribuţie farma), Amethyst (radioterapie) şi Anima (policlinici). Din cele două din urmă, antreprenorul francez a făcut exit.

Construcţia Carpathian Estate a fost începută în 2008 şi finalizată trei ani mai târziu, proiectul pornind de la planurile arhitectului american Jim Ruscitto, un profesionist specializat în arhitectura locuinţelor contemporane, construcţii ce folosesc ca material principal buştenii. La Măgura, pinul românesc coexistă în armonie cu pietrele naturale aduse din Alpii Francezi, din Norvegia şi Brazilia.

„Proiectul rezultat a funcţionat iniţial ca reşedinţă principală pentru această familie cu patru copii, fiind un spaţiu foarte atent construit în jurul nevoilor familiale.“

În 2021, grupurile Le Manoir şi One United au cumpărat casa. Ea era mobilată în mare parte, dar pentru că funcţiona deja ca spaţiu de cazare – fondatorii plecaseră definitiv din România -, a trebuit ca anumite zone să fie refăcute, iar unele piese înlocuite.

„Cabana a fost decorată iniţial cu un designer, astfel că, în mare parte, spaţiile erau bine gândite. Am păstrat elemente frumoase care făceau parte din spiritul casei, cum ar fi un bufet superb, sculpturi, fotolii din piele, dar am preferat să adăugăm şi propria amprentă în completarea amenajării.“

Noutăţile au fost integrate însă în peisajul existent, pe care l-au completat. Piesele de mobilier sunt fie realizate pe comandă de artizani locali şi francezi, fie selecţionate din anticariate şi shop-uri vintage din toată lumea.

„Deşi reşedinţa beneficiază de 1.200 mp utili, elementele de mobilier sunt atât de bine integrate în acest spaţiu, încât există întotdeauna o impresie de familiar, de «acasă».“

Noul proprietar spune că un astfel de proiect necesită investiţii şi update-uri continue. De la preluare, cumpărătorii au mai investit aproximativ 200.000 de euro, dar ei continuă să adauge piese de decor şi servicii, pentru o experienţă fără cusur.

„Având în vedere expertiza Le Manoir în decorul restaurantelor şi al spaţiilor comerciale, am adus la Carpathian Estate, pe lângă piese de mobilier, şi veselă de la Bernardaud, tacâmuri Christofle, pahare şi decantoare pentru vin Sydonios, dar şi picturi de la artişti români (Constantin Piliuţă, Vladimir Zamfirescu, Sorin Ilfoveanu, Nicolae Tonitza)“, spune Cristian Preotu, care adaugă că astfel de accente încununează locul şi experienţa.

O altă investiţie a noilor proprietari o reprezintă bucătăria profesională, construită pentru ca experienţa gastronomică să fie pe măsura spaţiului de cazare.

„Putem oferi astfel un meniu de degustare mai sofisticat, dar şi unul cu specific românesc, precum şi clasicul BBQ cu familia. Pentru o experienţă altfel, mai ales împreună cu cei mici, există şi atelierul de pizza.“

Proprietatea are două grădini de legume şi o livadă, astfel că bucătăria este alimentată cu roşii, ardei sau căpşune proprii. „La acestea se adaugă accesul la crama privată, fiind posibilă o degustare de vinuri.“ De altfel, de pe terasa Carpathian Estate, apusul arată chiar mai bine cu un pahar de vin alături.

Proprietatea oferă opt spaţii generoase de cazare: trei camere duble cu baie proprie, două apartamente, fiecare cu câte două camere şi baie comună, şi un dormitor matrimonial de 80 de metri pătraţi, cu şemineu şi terasă proprii.

De asemenea, există o zonă de relaxare cu două şeminee, o bucătărie deschisă, un spa echipat cu o piscină de 22 de metri, încălzită, un jacuzzi, o saună şi o baie de aburi, precum şi terase generoase şi zone de recreere, inclusiv o masă de biliard şi o bibliotecă de filme. „Putem găzdui până la 16 persoane.“ Proprietatea se închiriază integral, iar o noapte de cazare costă 3.500 de euro Ă TVA. La această sumă se adaugă şi costul serviciului de bucătar privat, 500 de euro Ă TVA /noapte, dar şi alte servicii adiţionale.

„Clientul este de regulă o persoană care vine împreună cu familia pentru a se deconecta de la tumultul din oraş şi pentru a avea o experienţă rafinată de relaxare şi de contopire cu natura.“ Oaspeţii sunt români şi străini deopotrivă. Unii vin alături de familie, alţii împreună cu prietenii ori colegii.

Totuşi, spune Cristian Preotu, având în vedere toate activităţile şi obiectivele disponibile în zonă - Mănăstirea Ciolanu şi Mănăstirea Bradu, Tabăra de Sculptură de la Măgura, geoparcul UNESCO

„Ţinutul Buzăului“ -, oaspeţii preferă să vină împreună cu copiii.

„Putem organiza tururi cu ATV-urile şi bicicletele electrice, oferim experienţe de echitaţie, trasee de hiking, şi, pentru cei care chiar vor să iasă din zona de confort, o călătorie cu caiacul pe lacul Siriu sau o sesiune de rafting pe râul Buzău.“ De asemenea, se pot vizita Vulcanii Noroioşi sau se poate realiza un tur al cramelor din Dealu Mare. Asta pe lângă plimbarea în natură, chiar pe proprietate, unde, uneori, îşi fac apariţia căprioare ori iepuri, completând astfel spectacolul naturii.

„Am avut o familie de doar patru membri care a rezervat un weekend la noi, bucurându-se de tot ce are acest loc de oferit, iar asta într-un cerc restrâns. Am închiriat însă lodge-ul şi pentru evenimente pentru mari companii auto spre exemplu, pentru team buildinguri, degustări gastronomice, lansări de produs şi chiar retreat-uri de yoga.“

Cel mai des, proprietatea se închiriază pe weekend, pentru două-trei zile, însă au existat şi oaspeţi care au preferat să rămână o săptămână întreagă aici.

„Pentru a ne face noi înşine o idee despre cine sunt clienţii-ţintă, am preferat ca acest proiect să funcţioneze într-un circuit închis, aşa că până acum ne-au vizitat foarte mulţi prieteni şi prieteni ai prietenilor.“ Un astfel de loc este cel mai bine promovat prin „word of mouth“ şi nu pe reţelele de socializare, spune Preotu. De altfel, Carpathian Estate nu este listat nici pe platformele de rezervări.

„Acest lucru este în plan, dar având în vedere afilierea la asociaţia Relais & Châteaux prin restaurantul Le Bistrot Français, am dorit să aşteptăm evaluările necesare din partea ghizilor care se ocupă de regiunea noastră şi în ceea ce priveşte această proprietate. Am avut o primă evaluare pozitivă şi urmează să fim listaţi în platforma de rezervări Relais & Châteaux şi apoi în toate celelalte platforme relevante.“

Va urma...