Travel

Meniu de relaxare: drumeţii prin pădure la micul-dejun, înot în piscine cu apă minerală din creierii munţilor la prânz, detoxifiere şi masaje cu pietre vulcanice ca "desert"

21 iun 2017 5330 afişări de Mihaela Pascari
Din aceeaşi categorie

În era vitezei şi a stresului, într-o perioadă în care timpul înseamnă bani, pauzele de relaxare au devenit un „must-have“, deşi par mai degrabă pe cale de dispariţie. Şi unde să evadezi mai repede din agitaţia bucureşteană dacă nu în mijlocul naturii, unde „reţeta“ relaxării include drumeţii prin pădure, înot în piscine cu apă minerală din creierii munţilor, detoxifiere şi masaje cu pietre vulcanice.

 

În Japonia, o ţară unde munca este ridicată la rang de artă, doza zilnică de relaxare se ia din natură. În cultura locală din Ţara Soarelui Răsare există credinţa că plimbările agale printre copaci, nu joggingul sau alte sporturi în natură, ci mersul relaxat printre cireşii înfloriţi, prin pădurile de bambus sau printre orice alt tip de copaci ajută şi trupul, şi sufletul.

Copacii emană energie pozitivă pe care trupul uman o preia, şi tot copacii sunt cei care absorb stresul. Nu degeaba japonezii sunt printre cei mai sănătoşi oameni din lume şi cu o speranţă de viaţă mult peste medie, deşi numărul de ore lucrate zilnic depăşeşte din nou „norma“.

Nu japonezii sunt însă cei care au inventat conceptul de relaxare, indiferent de forma lui. De spa s-au bucurat grecii şi romanii încă din antichitate, iar acum conceptul este adus la rang de artă chiar şi în oazele de relaxare din România. După o săptămână încărcată cu deadline-uri şi meeting-uri, avem nevoie de experienţe multisenzoriale, de restart pentru trup, minte şi suflet.

La mai puţin de patru ore de Bucureşti, în inima judeţului Covasna, înconjurat de „o mare“ de verde se află Balvanyos Resort, o oază de linişte. Aici muzica zilnică nu constă în sunetul claxoanelor nervoase sau în cel al tastelor apăsate aprig înainte de deadline. Simfonia naturii este cea care încântă simţurile de dimineaţa până seara. Ba chiar şi în toiul nopţii poţi asista la un concert scurt, reprezentaţie exclusivă a vremii sau a animalelor şi insectelor din pădurile din jur.

Am ajuns în Băile Balvanyos după ora prânzului, când soarele încă veghea deasupra izvoarelor tămăduitoare şi a brazilor seculari din preajmă. Zona, situată între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc, este una vulcanică şi încărcată cu izvoare de apă minerală. De altfel, aici se află şi Lacul Sfânta Ana, unul dintre cele mai cunoscute şi cele mai pitoreşti din România.

Proprietăţile pietrelor vulcanice şi ale apelor minerale au fost studiate atent de proprietarii hotelului Balvanyos Resort şi ai spa-ului Grand Santerra Spa din incintă, care le-au folosit apoi pentru a crea răsfăţuri pentru vizitatorii care caută o escapadă de câteva zile departe de nebunia din oraş. Întregul complex este controlat de Lorand Szarvadi, antreprenorul care în 1994 fonda retailerul electro-IT Domo şi care s-a retras oficial din retail în 2012. Acum el pariază pe turism, mai exact pe Balvanyos Resort, fostul Best Western din Balvanyos, pe care l-a achiziţionat în anul 2007. Szarvadi s-a implicat direct în dezvoltare şi management numai din 2012, odată cu demararea investiţiei Grand Santerra Spa.

Maria Rendes, creatoarea conceptului Grand Santerra Spa, a făcut în cariera sa înconjurul globului şi din fiecare colţ de lume a adunat un strop de inspiraţie pentru a creiona în inima naturii o destinaţie pentru răsfăţarea simţurilor. Manager cu 15 ani de experienţă în domeniu, ea a făcut cunoştinţă cu ceea ce înseamnă conceptul de spa pe vasele de croazieră. Meniul local de relaxare de la Balvanyos din Covasna este personalizat pentru că au fost folosite în special „ingrediente“ locale.

Pe lângă piscinele cu apă de izvor, bazinele cu hidromasaj sau sauna, „reţeta“ de relaxare a Grand Santerra Spa include masaje cu pietre vulcanice sau uleiuri esenţiale, proceduri de detoxifiere sau tratamente pentru ten. Şi unde pot fi folosite mai bine resursele naturale cu care este înzestrată zona dacă nu la spa?

 „Amestecăm argilă albastră din Câmpia Transilvaniei, cu adevărat unică prin bogăţia de minerale, cu apă de izvor proaspătă din aria Balvanyos. Argilele sunt dintotdeauna sinonimul purificării şi exfoliază pielea eficient. Adăugăm şi câteva picături de ulei esenţial de pin, un excelent remediu pentru epuizarea fizică şi nervoasă, iar aroma de pădure o veţi lua cu voi pentru mult timp“, spun reprezentanţii hotelului despre „reţeta“ cu care atrag anual mii de turişti. Sarea este ingredientul de bază folosit în orice spa, iar sarea de Praid - un medicament natural cu un efect terapeutic uimitor prin combinaţia de minerale.

Spa-ul nu înseamnă însă doar masaje, tratamente şi terapii, conceptul putând fi extins şi la drumeţii pe munte, plimbări cu bicicleta, escaladă sau chiar offroad. Doar aşa poţi cunoaşte şi frumuseţile din zonă şi istoria zonei. Ba mai mult, poţi să-ţi depăşeşti limitele în parcul de distracţii testând tiroliana şi traseele prin copaci. O altfel de relaxare. Pentru cei mai puţin aventuroşi există însă oricând şi opţiunile de yoga sau pilates. După câteva zile aici rămâi surprins că eşti parcă mai pregătit de graba veşnică a Bucureştiului. Natura te va aştepta până data viitoare.