Travel

În era în care cosmeticele sunt eco şi mâncarea este "curată", în peisajul local a apărut şi primul hotel bio. Practic, un amestec de tot ce există bio până acum. GALERIE FOTO

03 oct 2018 1979 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Mâncarea bio, cosmeticele bio şi tot felul de tratamente eco-bio s-au strecurat încet dar sigur în ultimii ani în vieţile noastre şi poate că am ajuns în stadiul în care să ne întrebăm „Ce altceva mai poate fi bio în viaţa de zi cu zi?“ O familie de investitori români a mai găsit un răspuns, astfel că aria se extinde din ce în ce mai mult. Ei au venit „la raport“ cu hotelul bio Wolkendorf, aflat la câţiva kilometri de Râşnov, în satul Vulcan. Sau biohotelul, cum vreţi să-i spuneţi. Practic, un amestec de tot ce există bio până acum.

„Conceptul bio, la noi, este încă în dezvoltare şi, deşi a fost mai greu, am reuşit, astfel încât, în ceea ce priveşte mâncarea, achiziţionăm produse certificate bio – carne, ouă, legume etc. Avem perne şi pilote bio şi, mai exact, «meniuri» de trei tipuri de perne – bio, cu spumă de memorie şi de lână. La spa folosim creme şi produse bio, reciclăm apoi“, explică Măriuca Cristea, chief strategy officer la APX Hotels, grup din care face parte Wolkendorf Bio Hotel & Spa. Din grup mai fac parte Venice Boutique Residence amplasat pe o străduţă din inima Capitalei, undeva între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, dar şi alte două proprietăţi ce urmează a fi inaugurate în centrul istoric al Bucureştiului.

La nivel internaţional, există Biohotels, cea mai mare asociaţie de hoteluri eco-friendly (prietenoase cu mediul înconjurător – trad.), care reuneşte aproape o sută de hoteluri din şapte ţări europene. Toate acestea promit o experienţă organică, precum o gură de aer proaspăt într-o lume plină de noxe. Complexul Wolkendorf se află în satul Vulcan, într-o zonă turistică populară şi totuşi departe de agitaţia tipic citadină şi de claxoane. Hotelul numără 45 de camere duble, iar din „meniul“ de perne, cea bio este şi cea care se potriveşte cel mai mult cu trendul în care se înscrie hotelul. Practic, ceea ce o face bio este umplutura, dar şi faptul că asigură o ventilaţie mai mare în timpul somnului. Şi dacă somnul nu e de ajuns, turiştii pot să simtă apoi în nări răcoarea pădurii la marginea căreia se află hotelul sau, de ce nu, aburii pâinii abia scoase din cuptor.

Din conceptul de „bio“ mai fac parte şi standardele de eficienţă energetică, produsele de curăţat fără ingrediente care să dăuneze mediului şi folosirea hârtiei reciclate.

„Numele Wolkendorf vine chiar de la satul Vulcan, care, mai demult, era numit Vâlcândorf. În dialectul săsesc se numea Wulkendref şi în germană Wolkendorf“, explică Măriuca Cristea.

Inspiraţia a venit călătorind, la fel ca atâtea idei şi experienţe unice pe care le aduc călătoriile. În acest caz, ideea s-a transformat într-un business, după ce proprietarii au vizitat mai multe locuri asemănătoare din diverse ţări. După un brainstorming şi o mulţime de idei despre cum pot adapta conceptul la piaţa din România, au pus prima cărămidă. Apoi pe a doua şi pe a treia, iar acum, când hotelul bio şi zona de spa sunt gata, mai vor să aducă şi alte îmbunătăţiri – o piscină, poate încă o sală de conferinţe pe lângă cele care există deja. Hotelul a fost deschis anul acesta pe 1 mai, iar până acum, investiţia se ridică la două milioane de euro.

„De la deschidere până acum, am reuşit să ajungem la un grad de ocupare de peste 60%. Avem şi turişti străini, care sunt foarte încântaţi de liniştea de aici, de camerele moderne, însă cu motive tradiţionale, de mâncarea noastră tradiţional românească. Avem şi turişti români şi facem şi turism corporate, team buildinguri şi conferinţe. Am organizat chiar şi nunţi şi botezuri“, spune Măriuca Cristea. Poate nu peste mult timp vom vorbi şi despre un concept nou de evenimente bio – orice ar putea însemna acest lucru. Cerul este limita, nu-i aşa?

Costul unei nopţi de cazare la Wolkendorf este de 110 euro, iar proprietarii au diferite pachete pentru vizitatori. Principala atracţie este spa-ul, acel loc al răsfăţului fără limite, unde ai voie să pierzi noţiunea timpului tot plimbându-te între sauna finlandeză, zona relaxantă cu salină, bazinul cu apă sărată ori cel cu oxigen, fântâna de gheaţă, duşul scoţian, cele trei jacuzzi cu apă caldă în aer liber.

La final, când oboseala după această “corvoadă“ devine deja insuportabilă, mai urmează o “pedeapsă“ - masajul de relaxare, un obstacol peste care nu-i uşor să treci cu bine.

„Pe lângă spa, avem locuri de joacă pentru copii, iepuraşi şi veveriţe Degu (specie adaptată ca animal de companie – n. red.), un iaz artificial cu diverşi peşti. Vom face un al doilea iaz cu peşte ştiucă, iar noi vom pune la dispoziţie undiţe şi momeală“, spune Măriuca Cristea.

Amatorii de activităţi care generează ceva mai multă adrenalină pot face, nu departe de Wolkendorf, căţărări şi alpinism, schi, snowboard sau echitaţie. Bio parcă nu sună chiar rău, nu?