Travel

Cum poţi aduce vizitatori într-o zonă nu tocmai turistică? Creezi un spaţiu de cazare-destinaţie, unde oamenii vin special pentru el. Cervus Măgura e un exemplu. GALERIE FOTO

01 apr 2023 789 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Există locuri unde mergi pentru peisaj, pentru oameni, pentru obiectivele turistice din apropiere sau pentru gastronomie. Există însă şi acele destinaţii unde te duci pentru un hotel sau o pensiune anume. În jurul acestor unităţi de cazare ajungi să îţi construieşti o întreagă escapadă. Recunosc, eu însămi am făcut-o, şi nu o dată. De la aceeaşi idee a pornit şi Cristina Podoreanu când a decis să ia drumul antreprenoriatului. Şi-a dorit o structură de cazare care să fie ea însăşi o destinaţie în sine. Şi aşa a apărut Cervus Măgura.

„De zece ani îmi doream să construiesc o structură de cazare, doar că nu ştiam exact ce vreau. Plus că mi-era frică să nu fac ceva greşit“, povesteşte ea.

Anii au trecut şi, treptat, şi-a făcut curaj să aştearnă pe hârtie propriile idei. A venit şi pandemia care, culmea, a ajutat-o în a-şi îndeplini visul.

„În noiembrie 2021 am început construcţia, iar pe 19 iunie 2022 am deschis. Am lucrat intens, chiar şi eu am pus umărul la treabă. Văzându-mă pe mine, şi echipa constructorului a tras tare“, povesteşte Cristina Podoreanu. Recunoaşte că spera să termine mai repede, dar vremea a fost cea care a pus unele piedici, astfel că proiectul a fost gata în vara anului trecut, şi nu în primăvară.

Aşa a apărut Cervus Măgura, un proiect format din două case aproape identice, dar cu câteva elemente distinctive la nivel de amenajare şi design.

„Iniţial, mi-am dorit două mici căbănuţe din lemn, fiecare perfectă pentru a acomoda doua-trei persoane.“ Când însă a pus pe hârtie ce vrea şi când a început să se contureze planul, a ieşit ceva mai mare şi mai scump decât ce îşi bugetase. Fiecare cabană a costat circa 80.000 de euro, iar 40.000 de euro au fost investiţi în foişorul din curte şi în amenajarea grădinii. Banii au provenit din fonduri proprii ale familiei, iar terenul a fost moştenit de Cristina de la bunicul său. „Pe acest teren era înainte grajdul bunicului. Când am început proiectul şi am dărâmat grajdul, el s-a supărat şi nu a mai ieşit din casă timp de o săptămână. Şi când a ieşit, nu a trecut pe aici.“ Abia când a aflat că nepoata sa a păstrat uşile de la grajd pe care le-a recondiţionat şi le-a folosit în foişor a venit să vadă şi a recunoscut că îi place ce a ieşit.

Cristina e originară din zona Buzăului, mai exact din localitatea Măgura, unde se află astăzi proiectul Cervus Măgura. Numele lui este de altfel o combinaţie între cerb/ căprioară în latină şi Măgura.

„În primăvara lui 2022, când ne apropiam de finalul construcţiei, la noi pe teren, în spatele construcţiilor, aproape de pădure, au început să vină foarte multe căprioare. De aici mi-a venit ideea numelui.“

Iniţial se gândise la numele Piatră şi Lemn, cele două fiind materialele pe care a mizat în construcţie şi amenajare. Uitându-se în urmă, spune că nu ar fi fost o decizie prea inspirată.

„Am folosit lemn pentru a placa exteriorul caselor, dar şi la interior pentru anumiţi pereţi, pentru uşi şi pentru unele piese de mobilier.“ Piatra adusă de la Comarnic a fost utilizată la exterior.

Antreprenoarea spune că a vrut să lucreze cât mai mult cu oamenii din zonă, aşa că lemnul l-a cumpărat de la un gater din sat. Pentru uşi, trepte şi pentru lemnul folosit pe pereţi, a lucrat cu un tâmplar de-al locului. Şi mobilierul de bucătărie e făcut în zonă. Recu­noaşte însă că unele produse – mesele de cafea şi comoda de televizor din living – sunt comandate de la un meşteşugar pe care l-a găsit pe un grup de Facebook unde se reuniseră mai mulţi specialişti în lemn.

„Arhitecta cu care am lucrat gândise proiectul mai mult în stil scandinav, dar eu am vrut ceva care să se încadreze în zonă. Nu există un stil anume arhitectural la noi, dar am considerat că lemnul şi piatra se potrivesc.“

Recunoaşte că în proporţie de 80% a ieşit exact ce şi-a dorit. Ar fi fost bine dacă cele două cabane ar fi fost puţin mai spaţioase. Şi i-ar plăcea ca în grădină să existe o zonă de saună, de ciubăr, de relaxare. Dar aici nu e timpul trecut.

„Avem două cabane identice ca suprafaţă, dar cu mici diferenţe la nivel de design. Astfel, fiecare are două dormitoare, două băi, un living, o bucătărie şi o terasă şi poate acomoda până la şase persoane.“

În ceea ce priveşte interiorul, Cristina spune că a încercat să lucreze cu un designer, care de altfel a fost cel care i-a definit spaţiile, dar nu au fost exact pe aceeaşi lungime de undă, aşa că ea a fost cea care a selectat piesele de mobilier şi materialele. De exemplu, canapeaua din living nu e chiar o canapea, ci sunt două saltele de dimensiuni diferite, care au fost legate în forma actuală. Husa care le înveleşte a fost făcută de cineva din sat.

„Am vrut să aduc la interior culori din natură. Am mers pe tonuri închise pentru dramatism. Spre exemplu, mobila din bucătărie e neagră, deşi nimeni nu a fost de acord cu această idee.“ În general, în casă domină tonurile de maro - de lemn, alături de gri, negru şi verde.

Fondatoarea Cervus Măgura spune că şi-a dorit să fie un spaţiu primitor, ca oamenii să vină pentru loc în sine, nu pentru zonă. „Zona e turistică, dar nu ca Valea Prahovei. În două zile vezi ce e de văzut.“

Sunt oaspeţi care se cazează şi rămân în spaţiul curţii întregul sejur. Sunt şi cei care merg la Vulcanii Noroioşi sau la Lacul Siriu. Cu câteva zile înainte să se cazeze, vizitatorii primesc pe e-mail de la Cristina o listă cu obiectivele din zonă, dar şi cu activităţile posibile – rafting pe Buzău, canoe pe Siriu, drumeţii sau trasee cu bicicleta ori motocicleta. În ceea ce priveşte zona culinară, cabanele sunt gândite pe modelul de self-catering, dar există două restaurante în imediata apropiere, plus altele la 15-20 de minute distanţă.

Deşi zona e ofertantă, Cristina Podoreanu şi-a dorit la Cervus Măgura un univers aparte. Spune că a folosit aici o bună parte din ideile pe care le-a adunat în cei zece ani în care a gândit acest proiect. Unele concepte le-a văzut doar în poze, altele pe viu, în timpul călătoriilor sale. Nu a fost doar un loc care a inspirat-o, ci a adunat multe idei din multe locuri.

„Toţi cei care ne-au vizitat au spus că e un loc diferit, care se remarcă datorită atenţiei la detalii. Plus că e un spaţiu bine echipat. Oamenii chiar apreciază asta.“ Până acum, în cele circa şapte luni de funcţionare, circa 600 de persoane au trecut pragul Cervus Măgura.

„Pentru 2023 mi-am propus să am weekendurile ocupate ca să pot supravieţui. Iarna e o perioadă mai slabă, mai ales că nu avem zăpadă, dar de la primăvară sper să avem şi rezervări în timpul săptămânii.“

Anul trecut, în august şi septembrie, a fost cerere constantă, spre exemplu. În decembrie, pe de altă parte, au fost mulţi clienţi pe final de săptămână. O cabană costă 872 de lei pe noapte, fiind necesare minimum două nopţi rezervate pe weekend şi una singură în rest. Pentru trei nopţi sau mai multe, există un discount.

Unitatea de cazare este listată pe platforme de rezervări precum Booking.com, AirBnb, dar şi local, însă momentan 95% dintre cereri vin direct, pe site, la telefon sau pe e-mail. Şi chiar prin Instagram. Cristina spune că ea se ocupă de tot, doar uneori externalizează serviciile de curăţenie.

Încurajată de rezultatele de până acum, ea deja a pus pe hârtie o a treia casă, o cabană de tip A-frame uşor reinterpretată. „Iniţial nu am vrut pentru că mi se părea că toată lumea merge pe acelaşi model. Doar că oaspeţii caută.“

Această casă va fi amplasată pe acelaşi teren, unde mai e loc fix de ea. Terenul e generos, dar doar o parte din el e intravilan, fiind apoi legat de pădure.

„Am foarte multe idei, mai ales la design. Vreau să existe o unitate cu celelalte două, chiar dacă vor fi diferite ca formă.“

Spune că nu se grăbeşte cu construcţia, urmând a se finanţa şi din încasările viitoare. Noua cabană va fi mai mică din punctul de vedere al suprafeţei utile, perfectă pentru două-patru persoane. Speră ca şi investiţia să fie mai mică. „Sper ca în februarie să mă apuc. Abia am finalizat proiectul de arhitectură, trebuie să găsesc constructor.“

Pentru Cristina Podoreanu acesta este un prim pariu antreprenorial. După terminarea liceului, a dat la două facultăţi – Business şi Turism din cadrul ASE şi Comunicare şi PR la SNSPA. În timp, a renunţat la prima. Apoi, a făcut un curs de ghid de turism şi un altul de administrator de pensiune. În ceea ce priveşte educaţia, a absolvit şi un master în managementul proiectelor. A lucrat în Bucureşti în relaţii publice doi ani, însă odată cu pandemia a revenit la Buzău, acasă. Aici s-a angajat pe marketing la o firmă locală. După ce a demarat proiectul Cervus Măgura, a renunţat la job pentru a se dedica lui.

„Buzău e acasă, aici sunt şi părinţii mei. În pandemie am mers la ei şi mi-am amintit ce frumoasă e zona. Apoi, uitându-mă în jur, am realizat că există un hotel mare, ceva pensiuni obişnuite şi Hadar Chalet în zona Siriu. Am vrut ceva al meu şi ceva special.“ Iar restul e istorie.