Undeva între satul Sibiel din zona Mărginimea Sibiului şi pădure, într-o zonă perfectă pentru ca omul să îşi dea întâlnire cu natura, a apărut un proiect local de turism care vine să îmbine şi să combine farmecul ruralului românesc cu simplitatea mediului înconjurător. Tocmai de la această simbioză între cele două elemente a pornit ideea PORTAL Green Village, un sat de vacanţă sustenabil format din opt bungalouri independente.
„PORTAL Green Village se găseşte la graniţa dintre omul contemporan şi natură. Rostul nostru este de a reactiva conexiunea dintre cele două planuri prin intermediul ospitalităţii şi eco-divertismentului“, spune Anca Munteanu, administrator şi ideas generator în cadrul proiectului.
Ea îşi aminteşte că bazele Portal Green Village au fost puse în 2017, în urma unei conversaţii memorabile cu unul dintre mentorii săi. De atunci a căutat necontenit contextul, oamenii şi locul potrivit pentru a construi un sat-refugiu, dar nu doar pentru sine, ci pentru toţi cei ca ea.
„Am ridicat Turnul lui Carl Jung sau Căsuţa de pe lac a lui Bill Gates din nevoia stringentă de a servi contextul de intimitate şi relaxare necesar adulţilor, dar şi din nevoia muncii profunde şi valoroase.“
Complexul cuprinde opt bungalouri independente, cu o capacitate maximă de 16 persoane. Fiecare bungalou este un microunivers al ospitălităţii, fiind echipat cu tot ceea ce un călător are nevoie, spune Anca Munteanu.
„PORTAL Green Village promovează experienţele slow-living, conectarea omului cu natura şi cu sinele. La nivel personal, el reprezintă extazul, acceptarea, curajul şi şansa omului de a găsi limanul.“
Implementarea proiectului a durat trei ani. Această perioadă a fost precedată de perioada căutărilor asidue pentru locaţie, efort răsplătit într-o bună zi cu o minunată livadă în care îşi aveau culcuşul cerbi şi căprioare, îşi aminteşte antreprenoarea.
„Investiţia în acest proiect a fost o decizie bazată pe informaţiile din piaţă. Ideea de business a devenit realitate şi datorită actualului context. Acum este cel mai bun moment pentru implementare.“
Încă din 2017, momentul în care a conceput ideea de business, Anca Munteanu spune că ştia că aceasta va avea locul şi timpul ei, ştia că va deveni reală când va fi necesară.
„Asociaţii mei au crezut în această idee şi, pe lângă contribuţia lor în afacere, au venit cu sprijinul necesar implementării rapide a proiectului.“
Fondurile necesare implementării au fost asigurate parţial de investitori, iar restul sumei a venit din finanţare prin programul POR 2014-2020. Mai exact, valoarea totală a proiectului este de aproape 700.000 de euro, din care 200.000 de euro reprezintă fonduri europene.
„Infrastructura, şura VATRA şi bungalourile au fost clădite folosind tehnici şi materiale sustenabile, respectând arhitectura specifică Mărginimii Sibiului.“
Mai mult, Anca spune că a ales ca piesa de rezistenţă a spaţiilor de cazare şi de petrecere a timpului să fie omul, nu spaţiul în sine, încărcat cu elemente decorative. Astfel, conceptul arhitectural este unul minimalist, unde fiecare bungalou reprezintă un microunivers al ospitalităţii, fiind echipat cu tot ceea ce un călător are nevoie.
Spaţiile de depozitare sunt inserate în pereţi şi conţin fierbător, pahare, ceşti, colecţie de ceaiuri şi alte mici surprize savuroase. Geamantanele au locul lor, sub podiumul pe care este ridicat patul. Noptierele clasice au fost înlocuite cu nişe elegante pentru telefon şi carte.
„Serviciile sunt complete, de la room service şi acces automatizat la WI-FI, telefonie, prize electrice.“
Ambientul este simplu şi calm, în tonuri complementare de mesteacăn şi gri, cu accente de alb şi ocru. Iar cel mai spectaculos element al fiecărei construcţii este peretele din geam care anulează distanţa dintre om şi natură, oferind un cadru ideal pentru relaxare, meditaţie, iubire, conversaţii inspirate şi odihnă.
Conceptul şi documentaţia de proiectare au fost elaborate şi implementate de Anca Munteanu împreună cu arhitectul Bianca Nemes şi cu echipa biroului de proiectare Grafisis din Sibiu. Iar planurile pentru acest proiect nu se opresc aici.
„PORTAL Geen Village este un proiect viu, o oglindire a nevoilor şi dorinţelor omului modern. El va evolua, îmbrăcând diferite forme, adaptându-se continuu pieţei. Evoluţia se va realiza şi prin replicare personalizată.“
Astfel, acest proiect va fi francizat, spune fondatoarea, care adaugă că există premisele şi structura necesară pentru a răspunde investitorilor interesaţi.
Până atunci însă, pentru conceptul actual, ea aşteaptă peste 2.500 de oaspeţi în acest an. Cei care trec pragul satului de vacanţă pot să ia masa în bistroul Vatra, care asigură experienţe culinare de tipul slow-food, majoritatea ingredientelor fiind naturale, locale.
„Gândit a fi o microcomunitate perpetuă şi mobilă, PORTAL Village îşi are propria Vatră. Aşa cum de la începutul lumii vatra a fost consacrată ca punct central al existenţei unui om, al unei familii sau comunităţi, la fel şi noi astăzi am creat şi amplasat un spaţiu multifuncţional chiar în centrul incintei.“
Bistroul Vatra a fost gândit pentru a satisface cele mai rafinate gusturi, folosindu-se de reţete şi ingrediente care poartă nu doar sigiliul tradiţional, ci şi pe cel ecologic. Grădina şi microferma complexului sunt încă la început, dar asigură resurse curate, iar furnizorii sunt aleşi pe criterii de certificare a calităţii alimentelor.
„Bunurile folosite de noi sunt certificate şi provin de la producătorii locali din zonele tradiţionale ale judeţului Sibiu. Vatra Green Bistro este un PORTAL către casa arhetipală, în care oamenii intră pentru a se încălzi, pentru a se aşeza la masă cu cei dragi, pentru a povesti întâmplările de peste zi sau de peste viaţă, pentru a-şi lecui rănile sau şterge lacrimile, pentru a-şi înveseli inima sau pentru a-şi primeni întreaga fiinţă cu o binecuvântată îmbrăţişare.“
Tot în complex există şi un spa, cu saună, zonă de relaxare şi ciubăr exterior, iar pe lista de activităţi de wellness se găsesc mindfulness PORTAL walk, yoga PORTAL forest, forest bathing, trekking şi foraging în livezile satului şi pe cărările de munte din zonă care te invită într-o aventură a simţurilor şi a cunoaşterii.
„Cadrul natural în care este amplasat proiectul prezintă o resursă inepuizabilă de activităţi şi experienţe pentru trup, minte şi suflet.“ Astfel, sauna, mesele de masaj, zona interioară de meditaţie, ritualurile wellness şi aromaterapia sunt completate cu zona de relaxare multisenzorială din exterior, unde poate avea loc o revitalizare cu produse organice sau cu o baie neaoşă la ciubăr.
„PORTAL Village asigură cadrul ideal pentru inspiraţie, creaţie, deconectare şi reconectare. Îmbinarea dintre ultima tehnologie şi natură, dintre dotări premium şi simplitatea liniilor de design, dintre serviciile complexe şi locul retras vor reprezenta un reper pe piaţă.“
Anca Munteanu spune că a gândit încă de la început acest proiect în mod holistic, iar cel mai important lucru este acela de „a răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi“, conchide ea, citând Raportul Brundtland.