Travel

acasă la…Alain Messegue, doctorul celebrităţilor

01 iul 2013 516 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Doctorul Alain Messegue este cunoscut în cercurile restrânse pentru darul său de a vindeca sau întinerii oamenii, prin curele sale de detoxifiere pe bază de plante. Tratamentele sale au fost încercate de celebrităţi şi oameni politici, iar filozofia sa neschimbată de peste 40 de ani încă atrage clienţi din toate colţurile lumii. Dincolo de asta însă, experienţa Alain Messegue Hotel & Spa înseamnă gastronomie inedită, ospitalitate şi un refugiu departe de lumea dezlănţuită.

Iniţierea

După aproximativ o oră de mers cu maşina, de la aeroportul Treviso am ajuns la Alain Messegue Hotel&Spa, despre care nu ştiam decât că e un fel de refugiu exclusivist al vedetelor.

La prima vedere hotelul nu trădează nimic din luxul pe care-l aştepţi când auzi că Berlusconi, Marcello Mastroianni şi Naomi Cambell, printre alţii, au ales acest loc pentru o vacanţă de detoxifiere. Spaţiul e destul de auster şi foarte liniştit, mai ales în comparaţie cu soundtrack-ul oraşului pe care tocmai îl lăsasem în urmă.

Priveliştea de la etajul şase, unde eram cazată, mi-a dezvăluit însă întreg „domeniul“, o întindere cât vezi cu ochii de terenuri de golf cu nouă găuri, terenuri de tenis, piste pentru biciclişti şi joking, piscine cu apă caldă şi, în zare, verde cât cuprinde.

După ce am poposit pe terasă preţ de o ţigară (consumul de tutun urma să mi se reducă de la sine, la un sfert, pe perioadă şederii) m-am îmbrăcat în halatul albastru însemnat cu numele lui Alain Messegue, „uniforma“ celor care vin să se trateze la spa, şi am coborât pentru primele indicaţii despre ce urma să însemne tratamentul meu pe durata celor 4 zile de vizită.

M-a întâmpinat jovial şi cu ospitalitate latină Clara, din Chişinău, care lucra de câteva luni bune la Messegue Hotel&Spa, pentru departamentul comercial şi care vorbea perfect româneşte. Ulterior, am mai întâlnit câteva persoane din Chişinău, motivul fiind afluenţa clienţilor ruşi (care însumează mai mult de jumătate din clienţi) şi nevoia de personal care să vorbească pe limba lor.

Fiecare cură Messegue începe cu analize medicale amănunţite, pentru a identifica cu precizie starea pacientului. Pentru o cură pot fi primite aici doar aproximativ 40 de persoane în acelaşi timp, tocmai pentru că tratamentul şi îngrijirea sunt personalizate şi urmărite de Alain Messegue.

Aşadar, după câteva teste (electrocardiogramă, control greutate etc.) făcute de doctorii Diego Caberlotto şi Mario Casarotto, colegii lui Alain Messegue de 22 de ani, am ajuns în sfârşit şi în cabinetul lui Messegue.

Doctorul, temut de altfel de staff-ul său, pare un om dur, însă chiar după spusele lui, iubeşte oamenii, munca sa bazându-se mult de altfel pe energii şi pe puterea vindecătoare a plantelor.

Tratamentele naturiste ale lui Alain Messegue au la bază o filozofie pe care acesta nu a schimbat-o de patru decenii: „Nu tratez simptome, ci îngrijesc persoana în cel mai perso­nalizat mod posibil, îi redau echilibrul şi armonia interioară, cu ajutorul plantelor, al dezintoxicării şi al unui stil de viaţă sănătos. Cei care vin aici trebuie să respecte însă această filozofie, doar aşa obţin rezultate. Starea de bine înseamnă armonie“.

Tratamentele sale sunt în special dedicate celor care se luptă cu oboseala cronică, cu greutatea nedorită, cu efectele îmbătrânirii sau cu diverse probleme medicale. Iar partea esenţială a tratamentului o reprezintă detoxifierea organismului şi ameliorarea circulaţiei.

Doctorul, la bază fizioterapeut, a învăţat despre plante de la tatăl său care nu-i spunea niciodată denumirea plantei, ci doar la ce se foloseşte.

„Asta e pentru scăderea tensiunii“, mi-a spus doctorul culegând cu mâna câteva frunze de măslin,  în timpul ritualului de pregătire a ceaiurilor care trebuia băute de clienţi la fiecare masă. Doctorul pregăteşte personal toate amestecurile de ceai, pentru că printre altele, „e important să atingi plantele când lucrezi cu ele, să le simţi.“ Toate ierburile vin încă din sudul Franţei, de unde Messegue e originar, de pe terenuri ce aparţin familiei sale şi pe care lucrează aceiaşi oameni dintotdeauna. O parte dintre ierburi provin şi din Maroc şi Spania, de la plantaţii speciale. Multe dintre plante şi le cultivă singur în sudul Franţei pentru că „ e din ce în ce mai greu să găsesc plantele de care am nevoie, ori dispar, ori sunt pline de chimicale“.

În urma consultaţiei programul meu (concentrat pentru trei zile, de obicei cei care vin acolo stau cel puţin 10 zile) urma să fie destul de strict, trezirea la 7.30 dimineaţă, masa la ora 13.00 şi cina la 19.30, iar între aceste ore tratamente şi masaje sau program de voie (piscină, tenis, saună, golf sau plimbări cu bicicleta).

Programul

La ora 7.30 mă trezeam pentru „pediluvi“ (baie de picioare)-o doamnă îmi aducea un recipient cu un amestec special de plante în care trebuia să stau cu picioarele timp de şapte minute. Odată cu baia de plante era adusă şi sticla de doi litri de ceai pe care trebuia să îl beau până la ora 3 în aceeaşi zi. De-abia după două zile m-am obişnuit cu gustul amar. La ora 8 intra în cameră cu micul dejun Corrado, ospătarul jovial care ciocănea de două ori şi apoi intra val vârtej, lăudând în italiană şi cu voce tare tot ce avea pe tavă: Caffe per la signora, pane con marmellata“. Aranja totul pe masă şi apoi dispărea lăsând în urmă micul „collazione“ şi bună dispoziţie.

Deşi la masă nu aveam voie cafea cu lapte, doar cafea simplă, nici sare sau alimente grase, meniul era satisfăcător- pepene galben, iaurt şi pâine prăjită cu miere sau gem, savurate pe terasa cu privelişte.

După micul dejun, până la ora 1 puteam alege din program dintr-o listă generoasă de tratamente corporale, de la masaje balineze până la hidromasaj şi gimnastică pasivă (cu un aparat care-ţi lucra muşchii fără să depui nici cel mai mic efort), tratamente pentru faţă, printre care şi tratament cu caviar şi praf de diamante sau alte servicii pentru sănătate şi relaxare. Dacă ajungeţi acolo încercaţi masajele făcut de Gabriella din Chişinău sau de domnul Matia.

La ora 1 se servea masa, o parte importantă din programul lui Messegue. Tot meniul a fost realizat iniţial de doctor şi de peste 12 ani e pregătit de bucătarul-şef Davide Godoli, deţinător în trecut a unei stele Michelin. „Slăbeşti mâncând“ este principiul de bază, iar bucătăria sa nu înfometează, ci ajută organismul să-şi regăsească armonia. Dieta lui Messegue nu doar că e uşor de ţinut, însă ar putea înlocui lejer orice masă într-un restaurant de stele Michelin. Meniul conţine printre altele amestecuri ingenioase de scoici Saint Jaques, un fel de saltimbocca alla romana într-un sos delicios de ciuperci sau piccioni agli spinaci (porumbel cu spanac) şi alte fantezii culinare surprinzătoare.

Reţetele sunt aceleaşi din 1982, cu mici diferenţe: „La început erau mai triste, încercam să propun clienţilor să mănânce un anumit număr de calorii, acum sunt ceva mai inspirate. Baza dietei este de altfel să mănânci bine şi corect , nu neapărat puţin“, spune Messegue.

După masă, o siestă de o jumătate de oră este obligatorie însă apoi, cei ce doresc pot ieşi la o plimbare prin preajma resortului. La cinci minute de mers cu maşina, de spa, se află şi câteva sate istorice ale zonei printre care Arqua Petrarca , un sat de poveste unde se poate vizita casa scriitorului Francesco Petrarca, la 30 de minute se află Padova, iar la o oră Veneţia.

Pentru un tur al celor mai interesante peisaje din jur cereţi să vă conducă în stil, cu o limuzină Mercedes, Luigi, fost designer de modă şi momentan cel care se ocupă cu graţie şi umor de transportul pentru persoanele ce sosesc la Alain Messegue Spa.

Aproape de ora 7 e timpul pentru  „maniluvi“, o altă baie în amestec de ceaiuri, de data asta pentru mâini, iar la 19.30 eram invitaţi la cină pentru alte delectări gastronomice.

Iar dacă eşti „norocos“ primeşti înainte de culcare şi un bandaj pe ficat, special înmuiat în acelaşi amestec de ceaiuri. Amestecurile de plante sunt schimbate de Messegue o dată la două zile.

După doar cele trei zile de tratament Messegue, efectele curei începuseră să se vadă, pe lângă faptul că pierdusem cel puţin un kilogram în greutate m-am întors acasă mai „luminoasă“ , după spuselor cunoscuţilor. Se poate să fi fost de la tratamentul facial cu diamante...dar şi plantele, dieta Michelin, somnul bun şi oamenii care păreau mai degrabă de-ai casei, bucuroşi să te aibă acolo, decât simpli angajaţi.