După Afaceri

Samsung are toate ingredientele necesare pentru reteţa „AI for All” perfectă

17 iul 2024 75 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Inteligenţa artificială (AI) nu mai este în prezent doar un concept futurist, ci o realitate care modelează rapid interacţiunile noastre cotidiene cu tehnologia. Samsung, gigantul sud-coreean care revoluţionează din 1969 industria electronicelor, îşi propune să redefinească această interacţiune prin viziunea sa ambiţioasă "AI for All".

De la primele sale succese în producţia de masă a aparatelor electrocasnice în anii '70 şi până la poziţia sa actuală de lider în industria semiconductoarelor şi a electronicelor de consum, Samsung a demonstrat constant o capacitate remarcabilă de a inova şi de a se adapta la noile tehnologii. Acum, cu "AI for All", compania îşi propune să aducă beneficiile inteligenţei artificiale în viaţa de zi cu zi a utilizatorilor, într-un mod accesibil, sigur şi etic.

Această nouă viziune se bazează pe decenii de inovaţie, marcate de premiere mondiale precum primul televizor digital, primul telefon cu MP3 şi prima memorie DRAM de 64M. La fel cum în trecut Samsung a transformat industria electronică, acum îşi propune să revoluţioneze modul în care interacţionăm cu tehnologia prin intermediul AI.

Şi pare a avea toate ingredientele necesare pentru a crea reţeta AI perfectă  - de la microprocesoare, memorii, sisteme de securitate şi până la echipe proprii ce dezvoltă soluţii AI şi integrează această tehnologie în toată gama de produse Samsung, plus parteneriatele cu alţi giganţi precum Google sau Qualcomm.

“Obiectivul nostru este să integrăm inteligenţa artificială în fiecare dispozitiv pe care îl producem - de la telefoane mobile la aparate de uz casnic. Telefonul este un dispozitiv foarte puternic, aşa că este punctul de plecare. Am introdus multe dintre funcţionalităţile de inteligenţă artificială în telefon prin Galaxy AI. Dar nu este vorba doar de telefon. Vrem să includem şi televizoarele, aparate de uz casnic şi zona IoT. Aşa că, unul dintre obiectivele noastre este să oferim servicii AI pentru toate dispozitivele noastre”, a spus în cadrul unei întâlniri cu presa internaţională la sediul central al Samsung din Coreea de Sud, Daehyun Kim, Corporate Executive Vice President, Samsung Electronics, Head of the Global AI Center în cadrul Samsung Research.

Pe lângă provocările de ordin tehnic, necesitatea unor microprocesoare şi memorii din ce în ce mai performante pentru rularea aplicaţiilor AI pe dispozitive, intervine şi provocarea legată de confidenţialitate şi securitatea datelor, aspect pe care Samsung nu l-a neglijat.

"Galaxy AI este construit pe principiile fundamentale ale securităţii, transparenţei şi controlului utilizatorului. Securitatea este cu adevărat încorporată în tot ceea ce facem, stratificată transparent pe dispozitivul dumneavoastră pentru a asigura cea mai sigură experienţă posibilă. În era inteligenţei artificiale dorim ca utilizatorii şi companiile să se simtă suficient de în siguranţă pentru a adopta noile experienţe mobile, iar oferta Samsung de securitate şi confidenţialitate vine sub forma Samsung Knox. Samsung Knox este o platformă de securitate holistică, cu mai multe straturi, care protejează informaţiile critice şi apără împotriva vulnerabilităţilor cu hardware securizat de la un capăt la altul, detecţie în timp real a ameninţărilor şi protecţie colaborativă", a subliniat Justin Choi, Corporate Vice President and Head of Security Team, Samsung Electronics Mobile eXperience Division.

AI on-device: Puterea în mâinile utilizatorului

Un aspect cheie al strategiei Samsung este dezvoltarea şi implementarea tehnologiei AI direct pe dispozitiv – AI on-device. Această abordare reprezintă un salt semnificativ în modul în care AI-ul este integrat în dispozitivele de consum.

"Funcţiile noastre de AI on-device necesită 100% elemente de securitate prin efectuarea sarcinilor local, pe dispozitiv, fără a se baza pe serverul cloud, nici stocând date pe dispozitiv, nici încărcându-le în cloud, păstrându-le cu dvs. şi numai cu dvs.", a explicat Choi, adăugând că această abordare are o serie de avantaje.

În primul rând, îmbunătăţeşte semnificativ securitatea datelor utilizatorilor, deoarece informaţiile sensibile nu părăsesc niciodată dispozitivul. În al doilea rând, permite rularea funcţiilor AI chiar şi în absenţa unei conexiuni la internet, sporind astfel utilitatea şi accesibilitatea acestora. Totodată, reduce latenţa, permiţând o experienţă mai fluidă şi mai rapidă pentru utilizator.

Aplicaţii practice ale AI în ecosistemul Samsung

Samsung nu se limitează doar la dispozitivele mobile atunci când vine vorba de implementarea AI. Viziunea companiei se extinde la crearea unui ecosistem interconectat de dispozitive inteligente, care să funcţioneze armonios şi să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a utilizatorilor. Astfel, pe lângă gamele de smartphone-uri Galaxy care au încorporate funcţii AI avansate pentru îmbunătăţirea fotografiilor, traducere în timp real şi asistenţă contextuală, Samsung militează pentru conceptul „smart home”.

„În gama noastră vastă de electrocasnice avem continuu inovaţii legate atât de hardware, cât şi de software. Recent, am implementat inteligenţa artificială în produsele noastre electrocasnice pentru a face aparatele să îşi facă treaba mai bine şi pentru a reduce volumul de muncă pe care oamenii îl au şi pentru a le oferi o experienţă mai bună, mai uşoară”, a precizat Moohyung Lee, Executive Vice President, Head of Customer Experience Team, Samsung Electronics Digital Appliances Division.

Spre exemplu, frigiderele inteligente Samsung pot sugera reţete bazate pe ingredientele disponibile, în timp ce maşinile de spălat ajustează ciclurile de spălare în funcţie de tipul şi cantitatea de rufe. Iar aspiratorul robot face curăţenie în locul tău fără să rateze niciun loc.

La capitolul divertisment, televizoarele inteligente Samsung folosesc AI pentru a optimiza calitatea imaginii şi sunetului, adaptându-se în timp real la condiţiile de vizionare şi la conţinutul afişat.

„AI-ul a devenit unul dintre elementele care fac televizoarele Samsung atât de competitive astăzi, iar în spatele acestui lucru se află mai multe elemente esenţiale. În primul rând, avem propriul nostru sistem de operare numit Tizen OS, care este folosit pe toate televizoarele şi dispozitivele noastre de afişaj, acest sistem de operare fiind securizat de Samsung Knox. În al doilea rând, am introdus procesorul AI, fiindcă fără un procesor puternic nu pot fi rulate cu uşurinţă funcţii AI. Noi dezvoltăm propriul nostru procesor AI puternic, care ne permite să rulăm fără probleme aplicaţii AI complexe”, a punctat Moonsoo Kim, Vice President, Application S/W R&D Group, Samsung Visual Display Division.

Având atât de multe dispozitive din casă conectate la internet, intervine din nou problema securităţii şi confidenţialităţii datelor. Samsung a dezvoltat însă soluţia necesară şi în acest caz.

"Knox Metrics este viziunea Samsung pentru viitor, unde dispozitivele conectate într-un ecosistem se pot proteja reciproc, precum şi pe utilizatorii lor.  Această abordare holistică promite să transforme casele noastre în medii cu adevărat inteligente şi adaptive”, a punctat Choi.

Inovaţie continuă şi cercetare în domeniul AI

Privind spre viitor, Samsung vede AI-ul ca pe o forţă transformatoare în tehnologia de consum. Compania investeşte masiv în cercetare şi dezvoltare pentru a crea soluţii AI mai eficiente şi mai personalizate. Obiectivul este de a integra AI-ul în viaţa de zi cu zi a utilizatorilor, îmbunătăţind productivitatea, creativitatea şi experienţa generală de utilizare.