Gastronomie

Cafeneaua Popa Tatu 68 s-a deschis oficial în septembrie 2023 şi a devenit rapid unul dintre cele mai interesante locuri de băut cafeaua în Bucureşti. De ce merită să mergeţi acolo?

31 mai 2024 311 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Popa Tatu 68 a devenit rapid unul dintre cele mai interesante locuri de băut cafeaua în Bucureşti, mai ales că în spatele său se află o poveste mai profundă, o legătură aparte cu arta şi creativitatea, fapt reflectat şi în modul în care a fost amenajat localul. Responsabili de acest proiect sunt o mână de oameni care au reunit aici pasiunile lor de-o viaţă întreagă.

„Cafeneaua Popa Tatu 68 s-a deschis oficial în septembrie 2023, odată cu Centrul de Resurse în Fotografie şi cu galeria de artă fotografică Is This Art?. De altfel, cele trei entităţi trăiesc împreună într-un soi de microcosmos pe care încercăm să ni-l însuşim cât mai bine şi mai firesc“, povesteşte Alex Borşan, unul dintre artizanii acestui refugiu.

Povestea a început de fapt să se scrie cu câţiva ani în urmă, înainte de pandemie, când el şi asociaţii lui au decis că vor să deschidă Centrul de Resurse în Fotografie (pe scurt, CdRF) într-un spaţiu special conceput, unde să poată ţine cursuri şi evenimente. De altfel, tot ceea ce se întâmplă pe strada Popa Tatu la numărul 68 gravitează în jurul fotografiei.

Alex Borşan are un background de douăzeci de ani în zona de advertising şi comunicare, lucruri pe care le face şi aici, în continuare. Din grupul care a pus umărul la deschiderea Popa Tatu 68 mai fac parte Andreea Leu şi Ion Borşan, cofondatori ai CdRF, cu o experienţă profesională de peste două decenii, la rândul lor, de cercetare, consultanţă şi management cultural. Sorin Florea este fotograf şi artist cu înclinare în zona de explorare geografică, culturală şi antropologică, iar în cadrul acestui proiect are rolul de manager al galeriei de artă fotografică Is This Art?. A expus la MARe, MNTRplusC în Bucureşti şi SR Gallery în Bruxelles. Nu în ultimul rând, Radu Eftimie este un barista cu experienţă de zece ani şi este totodată managerul cafenelei. În restul timpului este fotograf de eveniment. Împreună, ei fac şi desfac tot ce se întâmplă în cadrul acestui new-entry pe piaţa de cafenele.

„Dacă vorbim strict de cafenea, fără să luăm în calcul şi construcţia spaţiului, am investit în jur de 30.000 de euro, bani ce au mers către echipamente, mobilier, amenajări, lucrurile obişnuite pentru un astfel de business.“

Fondatorii definesc Popa Tatu 68 mai degrabă ca pe un centru de fotografie cu cafenea decât invers. Pe lângă cursurile de fotografie, spaţiul dispune şi de o bibliotecă de fotografie deschisă oricui şi, totodată, clădirea găzduieşte expoziţii care se schimbă aproape lunar, plus alte evenimente din acelaşi univers.

„Pe de altă parte, suntem suficient de deschişi către un public mai divers, nu neapărat doar către pasionaţii de fotografie. Biblioteca şi curtea pot fi văzute şi ca spaţii în care poţi lucra în linişte. Asta ar fi o altă caracteristică - suntem un loc liniştit şi calm, chiar dacă în weekenduri devine mai plin“, povesteşte Alex Borşan.

Arhitecţii care s-au ocupat de amenajarea construcţiei sunt Irina şi Alex Belenyi, fondatorii biroului de arhitectură BAAB, care însă au fost mult mai mult decât arhitecţi, deoarece implicarea lor permanentă a ieşit din cadrul formal, contractual şi au fost prezenţi pe toată durata şantierului şi a amenajărilor care nici acum nu au contenit.

„Materialele de construcţie şi imperfecţiunile pereţilor şi ale stâlpilor sunt lăsate neterminate şi afişate cu onestitate pentru a arăta durata lungă a procesului de realizare - lucru vizibil în special la parter. Primul etaj seamănă mai mult cu cuibul confortabil al unei păsări. Este făurit aproape în întregime din lemn şi permite perspective directe către curţile învecinate şi către spaţiul galeriei, aflat la parter. Lumina este filtrată de frunzişul copacului vecin, iar pereţii sunt acoperiţi cu cărţi.“

Pentru construcţie, antreprenorii au apelat la soluţii gen hempcrete - beton de cânepă - pentru pereţi, mult lemn tratat cu soluţii pe bază de apă şi alte materiale prietenoase cu mediul.

„Apoi, cafeaua de specialitate este un alt mod de a face un business sustenabil şi echitabil. Până la urmă, în cazul nostru, sustenabilitatea e ceva mai degrabă implicit decât afişat, dar e ceva care ne preocupă la orice nivel.“

Aşa au reuşit de fapt să coaguleze trei concepte într-un singur spaţiu. CdRF este acronimul care descrie ideea de la care s-a pornit în businessul principal. Cafeneaua Popa Tatu 68 şi-a luat numele chiar de la adresa la care se află, un nume uşor de reţinut şi care dă şi localizarea precisă. Iar Is This Art?, pe de altă parte, e un nume care trebuie să intrige şi să ridice sprâncene, deoarece pleacă de la o discuţie mai largă despre cât de artă e fotografia, mai ales în contextul în care oricine poate fi sau chiar este fotograf.

„Cele trei entităţi cresc împreună şi se sprijină reciproc. Punem multă energie şi timp în dezvoltarea CdRF - cursuri şi ateliere de fotografie mai bune şi mai diverse către categorii diferite de public.“

Cafeneaua Popa Tatu 68 e un proiect în care notorietatea în creştere aduce constant public nou, efortul fiind de a-l fideliza şi a creşte segmentul de returning customers.

„Suntem pe o pantă ascendentă şi vrem să consolidăm businessul aşa cum arată acum. Pe de altă parte, suntem atenţi la noi oportunităţi, chiar dacă nu le căutăm neapărat încă“, mărturiseşte Alex Borşan.

Prin Popa Tatu 68, cei cinci fondatori ştiu că au intrat într-o piaţă aglomerată, unde mai şi apar constant locuri noi. Dacă acum cinci ani era uşor să faci o hartă a cafenelelor de specialitate din Bucureşti, acum un asemenea proiect cu greu va ţine pasul cu dinamica scenei.

„Dar nu cred că există vreun secret - orice cafenea va încerca să se distingă prin calitatea experienţei pe care o oferă: produs, servicii, atmosferă. Multă muncă, practic. Avem un respect imens pentru scena de cafea de specialitate din Bucureşti şi din România cu totul. E cu adevărat miraculos ce au reuşit să creeze o mână de oameni şi cum s-a schimbat complet modul în care bem cafea şi ieşim în oraş.“

Toţi membrii echipei de bază de la Popa Tatu 68 au început prin a fi fani ai cafelei de specialitate, şi-au petrecut mult timp la Origo, Beans & Dots, Bandit, Two Minutes, Boiler, Zissou, Coftale, Black Habit şi în multe alte locuri.

„Nu considerăm celelalte cafenele ca fiind competitori, mai degrabă oferim experienţe diferite unui public care a devenit în ultimii ani tot mai exigent şi pretenţios.“ Iar acesta este cel mai bun semnal al unei dezvoltări sănătoase.


Alex Borşan, cofondator al Popa Tatu 68: „Cele trei entităţi cresc împreună şi se sprijină reciproc. Punem multă energie şi timp în dezvoltarea CdRF - cursuri şi ateliere de fotografie mai bune şi mai diverse către categorii diferite de public.“

„Nu considerăm celelalte cafenele ca fiind competitori, mai degrabă oferim experienţe diferite unui public care a devenit în ultimii ani tot mai exigent şi pretenţios.“


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.