Travel

Propunere de weekend. Cum a devenit Constanţa o destinaţie all-season, dacă ştii unde să te uiţi? Recomandări de la oamenii care schimbă Litoralul

04 oct 2024 282 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Sunt din Constanţa, cel puţin de la 6 ani, de acolo sunt. Cât am fost copil, să zicem până am intrat la liceu, nu i-am perceput niciun neajuns oraşului. Imaginaţia copilăriei ţine loc de multe. Poţi transforma nimicul în orice. Dar odată început liceul, parcă lucrurile au devenit mai apăsătoare. La 18 ani am plecat în Bucureşti, ca mai toţi din generaţia mea, şi tropăiam de fericire că las în urmă un oraş pe care ajunsesem să îl car ca pe o povară. Dar nu l-am urât niciodată. Iarna îi redescoperea străzile pustii şi clădirile superbe, o paragină toate. Ajungeam însă la mare şi totul se schimba. Dincolo de percepţii personale, Constanţa ultimilor ani s-a transformat, trebuie să fii orb să nu vezi asta, şi nu vorbesc despre Mamaia, unde nu am mai fost de ani de zile, ci de oraş, de centrul vechi, de plajele de sub blocuri, de sudul litoralului. La final de sezon, sper să vă conving, cum m-a convins şi pe mine, că acest oraş nu are anotimp. Iar alături de opiniile mele am adunat recomandări de la oameni care au iubit atât de mult Constanţa, încât i-au redescoperit frumuseţea pentru ca alţii s-o descopere pentru prima dată. O să încep cu ei prima dată.

Alexandra Bogatu este cea care a ridicat proiectul EUFORIA retreat + spa şi antreprenoarea din spatele Rezident.ro, platformă de închiriat apartamente în regim hotelier, activă din 2018. EUFORIA, deschis în vara anului trecut, pe plaja dintre Eforii, uimeşte prin coerenţa conceptului arhitectural, prin grija cu care acest proiect hotelier se intersectează cu peisajul din jurul lui. Aproape că nu există detaliu lăsat la voia întâmplării, iar conceptul all-season este o invitaţie, printre puţinele, de a cunoaşte marea indiferent de anotimp. Rezident Tomis Marina este un alt proiect dedicat Constanţei, situat chiar în Portul Tomis, aproape de Plaja Modern şi în inima Centrului Vechi, un loc care după ani de zile de abandon, pulsează de viaţă.

Ce ar recomanda Alexandru Bogatu? Lista ei este mai jos.

 

Obiective culturale

Octagonul confesional al Peninsulei Constanţa

Poate unic în Europa, octagonul lăcaşelor de diferite culte este un element încărcat de istorie şi cultură şi unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Este format din Catedrala Arhiepiscopală Sf Apostoli Petru şi Pavel, Biserica bulgară Sf Nicolae, Moscheea Carol I, Biserica armenească Sf. Maria, Biserica greacă Metamorfosis, Geamia Hunkiar, Sinagoga Aşkenază şi Bazilica romano-catolică Sf Anton de Padova.

Cazinoul Constanţa

Unul dintre simbolurile reprezentative ale Constanţei, ridicat în 1909 în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard. Momentan poate fi admirat doar pe dinafară, fiind în proces de renovare, însă se preconizează deschiderea în vara anului următor.

Casa cu lei

Înfiinţată de bogatul negustor armean Dicran Emirzian şi ridicată după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, clădirea a fost realizată într-un superb stil eclectic, cu influenţe ale neorenaşterii italiene şi cu elemente neoclasice.

 

Obiective pentru copii

Delfinariu

Parte din Complexul Muzeal de ştiinţe ale Naturii Constanţa, Delfinariul este singurul loc din ţară unde se poate urmări un spectacol cu delfini, lei de mare şi pinguini.

Acvariu

Construit la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului, Acvariul prezintă expoziţii permanente de faună şi floră acvatică, dar şi unele expoziţii temporare ce explorează tematici legate de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin. 

 

Buticuri locale

Bric-a-brac

O colecţie impresionantă de obiecte atemporale, realizate doar din materiale naturale şi adunate din ţară şi din diferite ţări din Europa. Destinat mai ales celor care îndrăgesc natura, dar şi frumosul, magazinaşul este înţesat de diverse lucruri atent lucrate, care servesc diferite roluri în casă.

Rafia

Un loc destinat iubitorilor de frumos, Rafia a adunat din întreaga ţară obiecte realizate de creatori români, de la bijuterii la accesorii şi piese de decor. Este un loc în care trebuie să ai tărie de caracter ca să nu pleci cu întreaga colecţie.

 

Localuri

Nuruk 

O cafenea de specialitate situată pe străduţele din centrul vechi, care oferă pe lângă cafea nemaipomenit de bună şi o selecţie diversă de patiserie dulce şi sărată, toate făcute în casă. Plănuiesc ca anul următor să-şi întâmpine oaspeţii şi cu micul dejun.

Cuccinetta

Restaurant italian organizat ca un fel de sufragerie cu bucătărie deschisă, unde poţi privi cum chef-ul îţi găteşte preparatul în timp ce stă de vorbă cu oaspeţii săi.

Gao

Pentru o experienţă de fine dining cu totul specială.

Experienţă autentică de tratament balnear

Situat în Eforie Sud, Vraja Mării este primul spital privat acreditat din regiune şi oferă o experienţă autentică de tratament balnear. Deschis tot timpul anului, clienţii pot beneficia oricând de băi de nămol, de plante, diferite tipuri de masaje şi terapii.

 

Alte recomandări

Arome22 un alt proiect din zona de turism care a crezut în forţa schimbării, posibilă în locuri despre care se vorbea mai mult la timpul trecut. Şi asta nu din lipsă de potenţial, ci din lipsă de viziune. Deschis în vara anului 2015 de un cuplu de tineri antreprenori, Arome22 a pus Eforie Sud, una dintre cele mai frumoase staţiuni de la mare, pe radarele unor călători aparte, o comunitate atrasă de experienţe şi de poveşti, aproape exclusivistă prin delimitarea de conceptele all inclusive. Azi, Arome22 este singurul creative rereat local, după o transformare aproape magică.

Ce ar recomanda antreprenorii Arome22? Lista lor este mai jos.

Restaurantul Oz Demir, Constanţa – pentru kebab suculent, lahmacun crocant şi o supă de linte care îţi încălzeşte sufletul. Atmosfera este una autentică, plină de arome orientale.

Jade Oriental Cafe, Constanţa oferă suberek delicios şi o atmosferă care te transportă direct în mijlocul unei poveşti orientale datorită decorului spectaculos, cu detalii care te fac să te simţi ca în Orient.

Rozmarine, Constanţa – pentru gurmanzii adevăraţi, Rozmarine este un must-try! Au un meniu plin de gusturi şi asocieri care îţi trezesc curiozitatea prin preparate precum anchois de Cantabria cu unt aromatizat cu capere, plăcintă de berbecuţ, urechi de porc sau peşte proaspăt de sezon, iar ingredientele sunt mereu de cea mai bună calitate.

Eforie Colorat, Eforie Sud – Eforie Colorat este un hub cultural vibrant în Eforie Sud, care aduce la viaţă experienţe artistice unice, într-un cadru relaxant. Cu un cinematograf în aer liber şi o serie de evenimente culturale, acest loc este un refugiu perfect pentru o seară de vară petrecută sub cerul liber.

Arome 22 Orangerie e locul unde găseşti o bucătărie cu un flavor local autentic, construită în timp, alături de oameni pasionaţi de gusturi tradiţionale din diverse culturi. Bucătăria noastră se bazează pe influenţe tătăreşti, oferind mâncare autentică, gătită de câteva dintre puţinele tătăroaice care încă susţin această cultură gastronomică. La noi puteţi încerca preparate precum: geantik, kobete, manti cu carne de viţel şi mentă, karnyarik, dar şi delicioasele baclavale. Un alt flavor autentic îl puteţi descoperi în fiecare seară, alături de un bucătar din Armenia, care găteşte trei tipuri de kebab armenesc, însoţite de salate tradiţionale pe bază de rodie, sfeclă roşie, nuci şi condimente speciale. Iar pentru iubitorii de peşte, oferim zilnic captură proaspătă din Marea Neagră, adusă de pescarii locali din Eforie Sud şi gătită de Ştefan, fiul lui nea Fane – unul dintre cei mai vechi pescari de pe litoralul românesc. Vă aşteptăm cu drag să descoperiţi cele 22 de arome!

 

Altele de încercat

Botanica este unul dintre puţinele baruri din Constanţa care au acel vibe pe care îl găseşti în cele mai cool locuri din oraşele mari. Cunoscut mai ales pentru ginurile şi cocktailurile perfecte, Botanica ocroteşte o colecţie atent curatoriată de plante. Maria Colţatu, cea care a fost acolo din momentul zero al Botanica, pune pe lista de locuri preferate din Constanţa Cucineta, Atic, Moft Deli Shop, Barissimo, restaurantul Popina şi mai sus amintitul Nuruk.

 

O opinie personală

La final, peste aceste recomandări, o să-mi permit să fac şi eu câteva mici completări. Muzeul de Artă Constanţa este o destinaţie pe care aproape nu o ratez de câte ori ajung. Colecţia permanentă este superbă, nu îi lipseşte nimic din ceea ce este reprezentantiv pentru arta românească, dar ce are peste este o colecţie minunată cu reprezentări ale Balcicului şi tablouri care expun comunităţile pe care Constanţa le reuneşte. Dincolo de colecţia permanentă, muzeul are expoziţii temporare demne de orice muzeu de oraş mare. Ultima care îmi vine în minte a fost cea semnată de Roman Tolici.

Ca plajă, mereu şi mereu voi recomanda Trei Papuci, plaja din oraş, plaja copilăriei mele. Nu are nimic în afară de nisip, mare şi un turn de salvamar. Dar nici nu ştiu ce îţi mai trebuie. Aici îi găseşti pe oamenii aceia care fac deliciul oricărui fotograf, pe care i-ai putea confunda lejer cu nişte sicilieni bronzaţi. Pentru cei care vor o plajă amenajată, recomand Neversea Beach, imediat lângă Trei Papuci.

Elliniko Steki, în opinia mea, este cel mai bun restaurant grecesc din România. Din liceu îl frecventez şi de atunci a rămas la fel. Şi acvariul este acelaşi, posibil ca peştii să nu mai fie. Nicăieri nu am mâncat un souvlaki de porc mai bun. Nicăieri. Bucăţele de porc minunat gătite la grătar, cartofi prăjiţi adevăraţi, ceapă, roşii, tzatziki, pită şi ai ajuns direct în Paradis. Pe mine mă scuzaţi, dar asta aş alege oricând faţă de orice fel dichisit de mâncare.

Ca să rămân în acelaşi registru, în Mangalia, la intrarea în piaţa de legume, este patiseria La Melia, unde găsiţi suberek, cu carne sau brânză, airan, bragă. Pe lângă acestea, mai sunt fel şi fel de plăcinte şi dulciurele. Poate staţi mai bine cu controlul, dar eu îl scap mereu când ajung acolo. Ceea ce vă recomand oricum din când în când.

De centrul vechi din Constanţa nici nu vă mai spun, dar vă zic că există o hartă disponibilă pe my-soft-city.com cu care puteţi porni la drum.

Vederi, dacă vreţi, găsiţi de la Neuitalele sau Albastru de Marea Neagră, pe care le puteţi cumpăra de la Rafia Studio sau Prăvălia cu Cărţi, una dintre cele mai frumoase librării din Constanţa.

Pentru mine, marea asta înseamnă. Ştiu că sunt multe alte locuri mai populare decât aceste recomandări, dar ele intră pe alte liste. Pentru moment, am preferat ceva autentic pentru Constanţa, venit de la nişte oameni care au crezut în locul acesta şi au investit în el nu ca să îl schimbe, ci ca să îl aducă la esenţa lui, şi de la mine, care abia aştept să mă întorc acasă.