Are o istorie deja de câteva secole. Deşi cei mai mulţi asociază locul cu istoria recentă şi cu o vacanţă relaxată la mal de mare, Gura Portiţei a pornit ca un sat pescăresc, ca o aşezare sezonieră. Astăzi, sub acelaşi nume funcţionează un complex refăcut, cu 145 de camere, plus diferite alte facilităţi turistice. Totuşi, şi în forma actuală, el încă păstrează vie amintirea locului de altădată. Pe lângă casele îmbrăcate în alb şi albastru, în stilul specific zonei, complexul mai cuprinde şi un restaurant unde nu sunt urmărite tendinţele, ci „este respectat ingredientul“. Aşadar, meniul este conturat pornind de la produsele şi preparatele autohtone. Ce alte schimbări a mai adus amplul proces de renovare?
Istoria Gurii Portiţei începe să se scrie în secolul al XVIII-lea, când aici exista un sat pescăresc sezonier locuit de lipoveni. Aceştia pescuiau sturion, hamsii şi alte specii locale. Timpul a trecut, iar lucrurile s-au schimbat.
Situată pe bucata de pământ ce desparte lacul Goloviţa de Marea Neagră, Gura Portiţei a ajuns între timp să fie sinonimă cu vacanţele pe litoral, dar totuşi departe de litoral. Un loc unde oamenii merg pentru a se bucura de mare, dar şi de linişte. Un loc departe de lume.
În acest context, aici a apărut un mic camping, apoi un complex turistic care şi-a primit oaspeţii în căsuţe rustice şi într-un restaurant cu specific local. Între timp, resortul a trecut prin extinderi şi, mai recent, printr-o remodelare completă, fiind redeschis la început de sezon estival 2025 într-o formă nouă.
În pofida schimbărilor, încă mai păstrează amintirea istoriei.
În anii ’70, pe această îngustă limbă de pământ s-au dezvoltat o primă cherhana, un mic restaurant pe piloni şi un camping modest. Adevărata transformare a locului într-unul realmente turistic a început în 2001, când Gura Portiţei a trecut din proprietate publică în proprietate privată, la acea vreme fiind vorba de 24 de căsuţe, de vila Egreta, de un restaurant şi o cherhana.
Un an mai târziu, noii proprietari au investit în construirea vilei Delfinul, cu 15 camere, în finalizarea vilei Egreta, care avea 10 camere, şi în cea a Casei Pescăreşti, cu patru unităţi. Procesul a dus capacitatea de cazare a complexului la un total 76 de spaţii.
În 2004, s-a scris un nou capitol în această poveste, resortul fiind extins cu o insulă artificială ce includea câteva zeci de bungalouri împărţite în mai multe clădiri.
Iar povestea continuă.
Cea mai recentă investiţie în complex a fost finalizată anul acesta, fiind vorba de un buget alocat de 10 milioane de euro. Astfel, 80 de noi camere au fost adăugate la total. Pe lângă acest proiect, investiţia a presupus şi reamenajarea bungalourilor deja existente, inaugurarea unui nou restaurant, a unei săli de conferinţe şi a altor facilităţi.
Acum, Gura Portiţei numără 145 de camere cu vedere la mare sau la lac.
„Complexul este clasificat oficial la trei stele, dar oferă condiţii echivalente cu un resort de patru stele, prin finisaje, dotări şi integrarea în mediul natural datorită utilizării de materiale ecologice. Suntem în proces de clasificare la patru stele“, spune Alina Toie, managing partner al Spark Hospitality, compania care se ocupă de operarea comercială a Gurii Portiţei Resort.
Complexul controlat de antreprenorul Marian Mihai intră astfel într-o nouă etapă. De la o bucată de pământ între două ape, unde ajungeau doar pescarii, astăzi, spaţiul a devenit o atracţie turistică importantă, care cucereşte tocmai datorită poziţionării sale unice.
„Gura Portiţei Resort este o destinaţie unică în România, fiind poziţionată între valurile Mării Negre şi apele liniştite ale Deltei Dunării. Este un refugiu natural, departe de aglomeraţia urbană, dar totodată accesibil, oferind un mix perfect de sălbăticie şi confort modern.“
Cu plajă sălbatică, dar şi cu cazare în bungalouri pe insulă sau în vile amplasate în buza mării, şi cu un restaurant panoramic, de unde oaspeţii pot admira peisajul în timp ce savurează preparatele zonei, complexul se diferenţiază printr-un concept eco-integrat şi sustenabil.
„Gura Portiţei este recunoscut ca unul dintre cele mai autentice eco-resorturi din România, destinat celor care caută să fie în armonie cu natura şi cu tradiţia locală“, afirmă Alina Toie. În pofida noilor construcţii şi a modernizărilor prin care a trecut, complexul respectă locul unde se află, respectă natura şi tradiţia pescărească lipovenească, iar asta se vede nu doar în modul de amenajare a clădirilor, acoperite cu stuf, ci şi din meniul restaurantului ce cuprinde preparate precum storceag de sturion, saramură de legume coapte, midii sau rapane.
„La Gura Portiţei, nu urmărim tendinţe. Respectăm ingredientul, îi dăm spaţiu şi îl ridicăm prin detaliu, ritm şi măsură. Peştele e local, gătit la grătar sau în zeamă, ca odinioară – dar rafinat cu atenţie tăcută.“ Restaurantul din cadrul resortului este aprovizionat prin unitatea proprie de procesare din Jurilovca, anume Fabrica de Delicii Pescăreşti, unde sunt preparate produsele din peşte aduse direct de la pescarii locali, care merg fie în lagună, fie în Marea Neagră.
Din acest an, proprietarii complexului îşi propun extinderea capacităţii de procesare şi listarea produselor în reţelele de retail specializat.
Nu doar peştele este local, ci şi multe alte alimente folosite în restaurant, aprovizionarea fiind făcută, în principal, din surse apropiate, precum fermierii care asigură legumele proaspete şi brânzeturile tradiţionale. Cramele româneşti contribuie şi ele cu o selecţie de vinuri autohtone.
Deşi în mod tradiţional complexul era vizitat de cei care căutau o oază de linişte în mijlocul naturii, bucurându-se şi de Delta Dunării, dar şi de Marea Neagră în acelaşi timp, odată cu extinderea, administratorii Gurii Portiţei vizează şi un nou segment, anume cel corporate.
„Vizăm turişti individuali din ţară şi din străinătate, familiile, dar şi segmentul corporate, mă refer la teambuilding-uri sau evenimente. Ne orientăm către toţi cei interesaţi de experienţe în natură, de autenticitatea şi unicitatea destinaţiei şi de confort modern“, mai spune Alina Toie.
Anul trecut, peste 10.000 de oaspeţi au ajuns şi s-au cazat la Gura Portiţei, dintre care 10% au fost străini. Totuşi, alte 30.000 de persoane au fost doar în tranzit, venind să viziteze plaja pentru o zi.
La complex nu se poate ajunge cu maşina, ci doar cu barca, fiind vorba de un traseu de circa 20 de minute din Jurilovca şi până la Gura Portiţei. Însă chiar acest “impediment“ pare să creeze şi mai mult farmec în jurul unui loc izolat, rupt parcă de restul lumii.
Tocmai de aceea, investiţiile nu se opresc aici.
„Pentru perioada 2025-2026, proprietarii au în plan construirea a două vile noi, însumând aproximativ 40 de camere, amenajarea unui centru spa, completarea flotei cu două catamarane - ajungând astfel la un total de cinci bărci şi două catamarane, deschiderea unui beach-bar şi a unui nou restaurant“, conchide Alina Toie.
Aşadar, ce a început acum câteva secole ca un sat pescăresc a ajuns acum mai bine de 50 de ani un camping rustic. Între timp, în acelaşi loc a apărut un complex turistic care se tot extinde. Cât spaţiu mai e?
