Gastronomie

Aţi auzit de naked cake? Acesta va fi revelaţia anului în materie de torturi couture în 2015, spun maeştrii patiseri. Galerie FOTO

23 dec 2014 14307 afişări de Corina Mirea
Din aceeaşi categorie

Se spune că momentele importante care „răsar“ de-a lungul vieţii trebuie marcate. Pentru unii cu mai mult fast, pentru alţii fără prea mult zgomot, dar aproape toate evenimentele speciale, oricât de diferiţi am fi, au şi-un numitor comun: un amalgam de gusturi, designuri şi texturi „aşezate“ după cele mai noi viziuni pe acelaşi esenţial tort. După Afaceri Premium a stat de vorbă cu câţiva artizani de „dulce“ pentru a afla cele mai interesante trenduri despre torturile lui 2015.

"Com­bină mousse-uri delicate precum cele de ciocolată belgiană, caramel, straciatella, zmeură, şampanie, whiskey sau Bailey’s, blaturi subţiri de pandişpan alb sau cu cacao, blaturi cu ceai verde sau de bezea, dar şi reţete clasice reinterpretate precum tortul de morcovi“, spune Alina Sudriu, fondatoarea atelierului de cofe­tărie couture Grace Couture Cakes, care a lansat de curând zece torturi cu decor minimalist, menite să trea­că bariera timpului,

Anul 2015 vine cu gusturi tot mai simple, dar, în acelaşi timp noi, cu nuanţe uşor exotice şi, pe alocuri, piperate. Torturile sunt pre­să­rate cu ingrediente precum merişoare, smochine sau boia şi, după cum sus­ţine şi Alina Vasile, o antreprenoare din Focşani care are propriul business în domeniu (Brutăria Marco), caramelul sărat va fi la mare căutare.

În continuare torturile glamour sunt printre preferatele patiserilor, la fel şi aromele naturale tot mai prezente în compoziţii. Struc­turile încă sunt îm­brăcate în flori, încă au tente metalice, sunt acoperite complet în auriu, argintiu şi cupru sau în nuanţe de corai şi turcoaz.

Anul 2015 vine şi cu ceva schimbări majore în materie de design. Florile naturale sunt lăsate să curgă asemeni unei cascade, dinspre etajul superior spre baza tortului, iar construcţia aces­tuia va avea modificări substanţiale, butaforiile fiind tot mai căutate de clienţi. Astfel că laboratoarele de dulciuri marşează pe crearea unor machete din polistiren pe care le îmbracă în marţipan sau pastă de zahăr pentru a fi expuse şi separat pregătesc un tort nefinisat care ajunge sub ochii invitaţilor deja porţionat.

Acest concept a devenit un „must have“ al nunţilor „preţioase“ care nu doar mai scoate câteva sute de euro din buzunarul clienţilor, ci este mai uşor de modelat şi mai profitabil pentru cofetari, care pregătesc o butaforie cu o lună înainte de eveniment, iar apoi o pot pune pe rafturile showroom-urilor sau o pot transforma într-o nouă creaţie.

Pentru anul viitor cofetarii mai au un as în mânecă - conceptual de „naked cake“, dezgolit de clasicul mar­ţipan, astfel încât ochii să vadă o construcţie nefinisată, aranjată într-o armonie perfectă.

Aşadar, naked cake va fi vedeta torturilor pentru ocazii speciale şi nu numai. Tortul fără glazură va fi „revelaţia anului în materie de torturi couture“, după cum spune Alina Sudriu.

„Un trend pe care îl promovăm în premieră pe piaţa din România este acela al torturilor decorate cu flori din hârtie realizată din vafă de orez, un new entry pe lista tendinţelor în materie de dulciuri couture în 2015. Florile realizate manual, de către artiştii plastici din echipa Grace Couture Cakes sunt decoruri foarte delicate, cu o textură uşoară şi dia­fană, potrivite pentru evenimentele cu temă clasică sau romantică“. Pentru astfel de evenimente însă, frişca naturală este tot mai folosită, un trend care pare că se conturează şi mai puternic anul viitor, amenin­ţând uşor glazura de marţi­pan. Asta nu înseamnă totuşi că torturile clasice cu mousse din ciocolată albă sau neagră şi cu creme făcute din fructe de pădure nu vor mai fi căutate. Mai mult, pentru 2015, ca alternativă a butaforiilor sau a mărturiilor vin tare din urmă şi minitorturile, care pot fi servite în pahare speciale sau în borcane de mici dimensiuni.

Pentru că până în 2015 mai întâi ne pregătim de sărbători, cofetarii au ceva idei de torturi făcute special pentru Crăciun. În spiritul evenimentului, şi designul este un mix de verde şi roşu, de figurine sau ornamente specifice şi de creme sau blaturi atinse de scorţişoară sau chiar cuişoare.

Portughezul Candido Santos, Pastry Chef-ul hotelului JW Marriott, a pregătit deja o serie întreagă de torturi sau prăjituri specifice sezonului de iarnă şi Crăciunului. Clienţii hotelului de cinci stele vor gusta de săr­bători figurine şi căsuţe din turtă dulce, panettone făcut „ca acasă“, King Cake (un tort asemănător unui panettone, colorat în galben, mov şi verde) şi Dresdner Stollen (checul germanilor pentru sărbători de iarnă).

O altă noutate în rândul prăjiturilor este blatul red velvet care conţine pastă de sfeclă roşie şi care poate fi o bază bună de tort sau brioşe. Iar pentru un gust specific sărbătorilor de iarnă se poate adăuga praf de scorţişoară”, adaugă Alina Vasile de la Brutăria Marco.