Javier Garcia del Valle are o experienţă de aproape 30 de ani în industria turismului şi locuieşte în România de mai bine de un deceniu, când a preluat conducerea agenţiei Happy Tour, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil. Este pasionat de golf, de motoare şi, bineînţeles, de călătorii.
Când nu merge cu motorul îi place să rămână activ şi să facă sport. Este un avid jucător de golf, sport pe care îl practică cu regularitate. E o mare pasiune de-a sa, pe care a moştenit-o din familie, de la tatăl său. Mai mult, fratele său l-a iniţiat în tainele acestui sport nobil.
Javier Garcia del Valle s-a născut în Malaga, Costa del Sol, numită şi Costa del Golf. De altfel, tatăl său şi nişte prieteni au fost membri ai Clubului de Golf din Malaga.
Când nu joacă golf, când nu pleacă în călătorii sau acasă în Spania, când nu merge pe două roţi, descoperă Bucureştiul pe care îl defineşte ca fiind minunat.
Care a fost prima dumneavoastră legătură cu România? Dar cu Bucureştiul?
Prima mea legătură cu România şi cu Bucureştiul a fost în septembrie 2007, când am fost invitat de fondul de investiţii GED să mă pronunţ cu privire la o companie din turism pe care intenţionau să o cumpere. Ca om de turism, cu ani de experienţă în domeniu, ştiam de România, normal, dar nu aveam foarte multe informaţii şi nu fusesem până atunci în ţară. Înainte de ’89, ţări ca Cehia şi Polonia aveau o notorietate mai mare pe turism decât România.
Care a fost prima impresie pe care v-a lăsat-o Bucureştiul când aţi venit aici?
Sincer, încă din prima clipă am crezut că Bucureştiul este un oraş plin de oportunităţi, un oraş cu potenţial, chiar dacă la prima vedere părea un centru urban rămas în urmă comparativ cu celelalte metropole vestice. Am remarcat că era infrastructura creată, oraşul e plin de monumente istorice, oamenii sunt foarte primitori şi am simţit asta chiar din prima clipă.
Care consideraţi că este principala schimbare ce s-a petrecut în oraş de atunci?
Sunt foarte multe schimbări. Practic, oraşul pe care-l ştiam în 2007 e foarte diferit de Bucureştiul de azi. Vorbim de două oraşe diferite :) Da, mi-ar fi plăcut totuşi o dezvoltare mai rapidă, însă nu poţi nega că oraşul s-a îmbunătăţit vizibil, drumurile sunt mult mai bune, s-au construit facilităţi şi pentru biciclişti, cablurile nu mai atârnă peste tot şi sunt subterane, transportul public s-a dezvoltat (chiar dacă mai are mult de dezvoltat), s-au reabilitat multe clădiri istorice. Bucureştiul are altă faţă.
Care este locul dvs. preferat din Bucureşti şi de ce?
Am, dacă pot spune aşa, două locuri preferate. Ador parcurile şi grădinile din Bucureşti. Nu unul anume, ci toate. Bucureştiul are aşa multe parcuri mari şi frumoase, cum nu găseşti în multe alte oraşe. E o plăcere să te plimbi şi bucureştenii trebuie să fie mândri şi să se simtă norocoşi că au parte de atâtea grădini şi spaţii verzi. Al doilea loc preferat este centrul istoric. Este un master piece şi trebuie prezervat. Vedem uneori că se dărâmă clădiri vechi, în loc să fie recondiţionate, sunt multe case istorice care sunt lăsate în paragină sau neîngrijite, iar pentru acestea trebuie o mentenanţă, că altfel e păcat şi se pierd, ajung să fie demolate. Altfel, centrul istoric este viu, plin de localuri bune, monumente şi locuri care merită descoperite.
Dezvăluiţi-ne o descoperire recentă din oraş.
Bucureştiul s-a extins aşa de mult că încă şi azi, după mai bine de un deceniu, trec prin locuri pe care nu le ştiu şi astfel descopăr lucruri noi. Am fost de curând la Hanul lui Manuc şi am descoperit în apropiere cea mai veche biserică din Bucureşti. Ştiam până atunci că Stavropoleos este cea mai veche, dar nu, am descoperit-o de curând pe cea mai veche.
Cum arată, pe scurt, un weekend pe care îl petreceţi în Capitală? Care sunt locurile frecventate, activităţile preferate?
Bucureştiul este un oraş plin de oportunităţi. Are viaţă de noapte, cluburi, restaurante bune, zona de nord a Capitalei este foarte frumoasă şi verde, sunt parcuri şi restaurante cu mâncare bună. Problema este însă că transportul public nu acoperă bine toate zonele oraşului, în special nordul, aşa cum se întâmplă în toate metropolele, forţându-te astfel să iei Uber, taxi. Transportul public ar ajuta traficul. În zona de nord, de exemplu, mai ales în cartierele dezvoltate în ultimul deceniu, nu există metrou, iar autobuzele nu ajung peste tot. Aşa că e nevoie de maşină chiar şi în weekend pentru deplăsări în acea parte a oraşului. Dacă un prieten vine în Bucureşti, îl duc în locurile turistice, în primul rând, bineînţeles, centrul istoric, Lipscani, Ateneul Român, Piaţa Revoluţiei, Palatul Parlamentului, dar îl plimb şi în zonele limitrofe, gen Palatul Mogoşoaia.
În încheiere, cum aţi descrie oraşul într-o frază sau într-un cuvânt?
Un oraş minunat cu foarte mare potenţial.