Auto

Concursul de Eleganţă a adus la Sinaia unele dintre cele mai frumoase „bijuterii“ pe patru roţi din lume

29 aug 2017 903 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Concorso d'Eleganza Villa d'Este este celebru în întreaga lume datorită automobilelor „înstrăinate“ temporar de către cei mai pretenţioşi colecţionari din lume care astfel îşi prezintă „bijuteriile“ publicului curios şi pasionat. De asemenea, este locul unde aproape an de an Ion Ţiriac participă cu automobilele sale din Ţiriac Collection. Villa d'Este are însă de câţiva ani un „frate mai mic“, mai exact un corespondent în România.

 
 

Concursul de Eleganţă de la Sinaia, organizat anual la începutul verii pe Domeniul Regal Peleş, este unul dintre cele mai speciale evenimente din regiune dedicate  automobilelor de epocă.

Anul acesta, spre exemplu, la evenimentul ce a fost organizat pe 24 iunie au fost confirmate 32 de automobile de colecţie din patru ţări, iar divizia internaţională BMW Classic participă în premieră în România cu o flotă de automobile de epocă. În plus, un automobil emblematic BMW a revenit în România după 77 de ani, BMW 328 Mille Miglia Roadster.

Pare rupt dintr-un film de epocă. Dar cu eroi. E o maşină demnă de James Bond.

Evenimentul din acest an din România, organizat sub înaltul Patronaj al M.S. Regelui Mihai I al României, beneficiază de un cadru de excepţie: Domeniul Regal Peleş, castelul pentru prezentarea şi parada concurenţilor şi Casinoul Sinaia pentru festivitatea de premiere.

Concursul de Eleganţă Sinaia a fost organizat pentru prima dată de Automobil Clubul Regal Român (ACRR) în urmă cu mai bine de opt decenii, în două ediţii (1934 şi 1935). Retromobil Club România (RCR) a reluat tradiţia organizării evenimentului în parteneriat cu Primăria Oraşului Sinaia şi Muzeul Naţional Peleş. Anul acesta, Concursul de Eleganţă de la Sinaia a fost încadrat ca eveniment de categoria A în calendarul Federaţiei Internaţionale de Automobile de Epocă (FIVA) şi se bucură, în premieră, de susţinerea oficială a BMW Classic, alături de o deja tradiţională colaborare cu BMW Group România.

Pentru ediţia din 2017 s-au înscris 32 de automobile în şase categorii, cu reprezentanţi din patru ţări: România, Bulgaria, Ungaria şi Marea Britanie. Sunt înscrise multe exemplare de excepţie, aşa cum este modelul Ego 4/14 din 1924, unul dintre cele două exemplare existente la nivel mondial, prezentat şi în filmul „Restul e tăcere“ semnat de Nae Caranfil. 

Mai mult, Ţiriac Collection a venit la start cu una dintre puţinele limuzine de serie din lume care dispune de un motor cu 16 cilindri, un model Cadillac Series 90. În total, colecţia construită de fostul tenisman, actualmente unul dintre cei mai puternici antreprenori români, Ion Ţiriac cuprinde nu mai puţin de 150 de automobile, de bijuterii pe patru roţi. Ca orice nestemate, unele sclipesc mai tare ca altele, în funcţie de gusturile privitorilor.

Singura diferenţă faţă de bijuteriile clasice este că acestea ascund sub capotă herghelii de cai-putere.

În cazul maşinilor de colecţie,  timpul se scurge în favoarea lor. Ele nu îmbătrânesc niciodată, atenţia constantă, supravegherea atentă şi îngrijirea minuţioasă făcându-le să strălucească încă, de parcă ar fi abia scoase de pe linia de producţie. Mai mult, devin mai elegante parcă odată cu vârsta. 

Cine se luptă pentru titlul de cea mai elegantă maşină la concursul de la Sinaia? Porsche 356 Cabriolet, Jaguar E Type sau Citroën DS 21 Cabriolet Chapron sunt doar câteva dintre automobilele spectaculoase înscrise în concurs.

Dar nu doar maşinile au o poveste aparte în acest caz, ci şi colecţionarii. Ca reprezentant al Marii Britanii este violonistul român Remus Azoiţei, cu un Renault 12 TL din 1971. Violonistul s-a format la Conservatorul din Bucureşti şi a beneficiat de o bursă la renumita Juilliard School din New York. Aceasta i-a deschis drumul către o carieră de prestigiu, cu concerte în marile săli ale lumii, precum Carnegie Hall în New York, Konzerthaus Berlin, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacio nal Madrid sau Konzerthaus

Viena. În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemenea cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano făcută în anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra. Atunci când nu îşi încântă audienţa cu acordurile sale fine, maestrul îşi dedică timpul unei alte pasiuni. Automobilele de epocă. Modelul Renault 12 TL din 1971, cu care Remus Azoiţei se va prezenta la Sinaia, este precursorul Daciei 1300, iar un necunoscător ar putea chiar să le confunde. Nu şi un ochi format, de pasionat, care remarcă detaliile tehnice şi liniile de design dintr-o privire. Iar la Sinaia, exponatele prezentate au fost o „sărbătoare de neuitat“ pentru privirile cunoscătorilor, vorba lui Hemingway.

Participarea internaţională a BMW Classic la Concursul de Eleganţă de la Sinaia a însemnat prezenţa unei flote importante de  automobile care au celebrat şi o serie de momente speciale din istoria mărcii. Prima generaţie BMW Seria 7 (E23) aniversează 40 de ani de la lansarea modelului şi întoarcerea BMW în segmentul limuzinelor de lux, BMW Seria 7 750i (E38) marchează 30 de ani de la primul motor V12 german de după cel de-al doilea Război Mondial, iar un model BMW Z1, probabil primul care circulă pe drumurile din România, serbează 30 de ani de la relansarea roadsterelor BMW. 

Concursul de Eleganţă Sinaia din acest an a fost şi scena unui alt moment important din istoria mărcii BMW, un model deosebit revine în România după ce în 1940 participa la Marele Premiu al oraşului Braşov, la numai câţiva kilometri de Sinaia. Este vorba de legendarul BMW 328 Mille Miglia Roadster, carosat de Touring, unul dintre cele trei modele produse vreodată şi, cu siguranţă, unul dintre cele mai emblematice modele din istoria mărcii. În acelaşi context, la ediţia de anul trecut, BMW a onorat piloţii români care au contribuit la succesul mărcii în sporturile cu motor. Printre cei menţionaţi se numărau celebrul Petre Cristea, Marin Dumi trescu, maşina căruia a fost prezentată în acest an - BMW 328 Mille Mi glia Roadster - Alexandru Papană, Dan Tătuşescu şi Alexe de Vassal. 

Frumuseţea este subiectivă, dar sunt unele lucruri ce nu pot fi contestate nici de cei mai critici dintre critici. Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place.