Departe de a mai fi o formă de exprimare doar a rebelilor, tatuajul a devenit un simbol pentru oricine vrea să-şi manifeste într-un mod plastic un crez, o idee, o cauză. Orice client intrat pe uşa unui salon de profil se traduce ca un vot de încredere pentru artistul care urmează să pună o pecete eternă pe pielea doritorului de tatuaje, astfel că universul tatuatorilor se rafinează din ce în ce mai mult.
La fel ca în multe alte domenii, şi în universul tatuajelor tendinţele ajung să conducă mersul lucrurilor în anumite perioade, aşa că artiştii tatuatori trebuie să dea dovadă de versatilitate pentru a integra aceste direcţii în stilurile proprii.
„De exemplu, de câţiva ani, există cerere mai mare pentru tatuaje ce reprezintă statui antice, pentru minimalism, pentru fine-line, de multe ori aceste elemente şi caracteristici fiind integrate în acelaşi proiect. Oamenii au trecut de la tatuajele mari, realiste, la cele mai mici, minimaliste. Dar depinde de fiecare artist dacă doreşte şi reuşeşte să le integreze în propriul stil de muncă“, povesteşte Dragoş Calmuc, un tânăr artist tatuator care a pus bazele Cactus Ink, un salon de profil din Bucureşti.
El spune că se adaptează foarte uşor la cerinţele clienţilor săi, aşa că în această perioadă lucrează proiecte de dimensiuni mai mici în care încorporează aceste tendinţe minimaliste, dar în care păstrează şi tehnicile de realism care l-au ajutat să crească de-a lungul timpului.
„Dacă înainte lucram proiecte care ocupau un spate întreg sau o coapsă, acum mi se cer şi ofer, la rândul meu, variante de proiecte mai mici, mai aerisite, mai curate vizual.“
Dragoş Calmuc a început să lucreze într-un salon de tatuaje în urmă cu zece ani, la îndrumarea unui prieten care deja profesa în acest domeniu. La început doar a observat şi învăţat, apoi a avut primii clienţi. Pe unii încă îi mai tatuează şi astăzi.
„În 2018 mi-am făcut curaj şi mi-am deschis propriul salon, un spaţiu dedicat creativităţii, în care mi-am dorit ca atât eu, ca artist, cât şi clienţii să ne simţim cât mai deschişi, inspiraţi, ca să lucrăm la proiecte unice. Mi-a plăcut întotdeauna să desenez, îmi place arhitectura, sunt fascinat de arta renascentistă şi cred că fiecare dintre aceste elemente şi-a adus contribuţia în munca mea de zi cu zi, în proiectele pe care le concep.“
Nu şi-a propus niciodată să devină tatuator, dar nu regretă această decizie, deoarece îi place ceea ce face şi se bucură că lucrările lui călătoresc, la propriu, prin toată lumea.
Pentru Dragoş, ziua de lucru începe de dimineaţă cu o sesiune de cunoaştere pe care o are cu clientul care vine la el. Indiferent că este o persoană nouă sau cineva care a mai fost, identifică împreună ce stă la baza dorinţei de a-şi face un (alt) tatuaj, care sunt ideile, simbolurile, personajele pe care şi le doreşte, precum şi mărimea şi amplasamentul. Apoi, artistul se retrage pentru a face proiectul.
„Îndată ce agreăm toate detaliile, transpun proiectul pe pielea clientului cu ajutorul unei imprimante termice şi începem munca.“
În funcţie de mărime şi de zona aleasă, poate să dureze o zi sau mai multe zile până când este gata lucrarea, iar acest lucru este stabilit încă de la început. „Unele zone de pe corp şi chiar unele tipuri de piele sunt mai dificile, de aceea trebuie să insist pentru ca tuşul să prindă. Astfel, poate să dureze mai mult decât ne-am programat.“
Un tatuaj nu poate fi realizat într-un număr fix de ore, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru sesiuni mai lungi. Cât priveşte aparatura, Dragoş Calmuc este mereu la curent cu noutăţile şi investeşte în instrumente care îi uşurează cât mai mult munca, dar care şi livrează tatuaje de calitate. Tehnologia evoluează destul de repede şi investiţiile în acest sens sunt permanente.
„De asemenea, tuşurile pe care le folosesc sunt în acord cu toate standardele UE, în special de când au fost interzişi anumiţi pigmenţi. Există, la nivel mondial, câţiva producători de tuşuri foarte buni, iar la salon am un suport în care ţin sute de nuanţe din care aleg sau pe care le combin pentru a obţine culorile pe care mi le doresc.“
În ultima vreme, şi-a concentrat atenţia pe a-şi crea un portofoliu de proiecte digitale din care oamenii care-şi doresc să se tatueze la el să poată alege. Acest lucru îi uşurează mult ziua de muncă, întrucât proiectul este deja făcut atunci când clientul vine la sesiunea de tatuat şi se pot apuca direct de treabă.
„Rezultatul este influenţat de mai mulţi factori – de mâna artistului, de tehnicile de tatuat, precum şi de îngrijirea de după. Aceasta din urmă este la fel de importantă ca executarea. La finalul fiecărei sesiuni, aplic pe tatuaje o folie de tipul second-skin care trebuie să rămână pe piele timp de patru zile. Are rolul de a proteja zona de bacterii, dar şi grăbeşte vindecarea.“
După ce folia este îndepărtată, creaţia se curăţă delicat cu soluţii special concepute pentru îngrijirea tatuajelor, iar pielea se hidratează constant până la vindecarea completă. Mersul la sală, la piscină, precum şi băile şi saunele sunt interzise cel puţin până la dezlipirea foliei. Apa infiltrată sau sudoarea afectează procesul de vindecare şi rezultatul s-ar putea să fie dezamăgitor.
„Sunt mereu în contact cu clienţii mei pentru a şti că totul decurge bine. De asemenea, pentru ca un tatuaj să reziste testelor timpului şi pentru sănătatea tuturor, indicat este ca pielea să nu fie expusă la soare pentru foarte mult timp. Trebuie să se folosească SPF întotdeauna, chiar şi pe timpul iernii. Dacă respecţi aceste instrucţiuni, un tatuaj bine lucrat şi bine îngrijit va arăta impecabil foarte, foarte mult timp“, garantează artistul.
4U Tattoo este un alt salon de tatuaje din Capitală, în spatele lui stând talentul lui Nicolae Georgian Logofătu. Sau Logo, aşa cum îi spun prietenii. Pasiunea lui pentru tatuaje s-a născut – sau mai bine zis a fost descoperită – în 2016, într-o perioadă în care îşi concentra atenţia pe sport de performanţă şi cocheta cu hairstylingul. După o perioadă de ucenicie într-un salon de tatuaje, a ales să facă din pasiune un business şi să ia responsabilitatea pe cont propriu, aşa că a fondat 4U Tattoo.
Iar astăzi, la câţiva ani de la începuturi, remarcă preferinţa clienţilor pentru tatuajele minimaliste, simbolice şi cele realizate în stil fine-line.
„Oamenii caută modele personalizate, care să reflecte identitatea lor sau momente semnificative din viaţa lor. De asemenea, motivele florale şi cele inspirate din natură câştigă popularitate“, spune Logo.
Îşi descrie spaţiul de lucru ca pe un amestec de creativitate şi confort, gândit pentru a inspira atât artiştii, cât şi clienţii. Ziua lui începe cu pregătirea echipamentelor şi cu consultaţii cu clienţii.
„Lucrăm cu echipamente de ultimă generaţie şi folosim tehnici variate, de la linii fine la acuarelă, pentru a ne adapta la preferinţele individuale ale clienţilor. Utilizăm numai instrumente de unică folosinţă pentru a evita orice risc de infecţie. De asemenea, avem un proces riguros de curăţare şi dezinfectare a tuturor suprafeţelor din salon, pentru a ne asigura că mediul nostru de lucru este complet steril şi sigur.“
Mai mult decât atât, Nicolae Logofătu şi colegii săi înţeleg că procesul de tatuare poate fi o experienţă emoţională pentru multe persoane, de aceea fac tot posibilul să creeze un mediu prietenos şi lipsit de judecată, unde clienţii se simt confortabil în a-şi împărtăşi ideile şi dorinţele legate de tatuaje.
„Durata unui proiect variază în funcţie de complexitatea tatuajului. Procesul începe cu discuţii pentru a înţelege dorinţele clientului şi pentru a crea un design personalizat.“ Realizarea efectivă implică atenţie la detalii şi precizie, iar îngrijirea ulterioară este esenţială pentru o vindecare optimă. „Îndrumăm clienţii cu privire la paşii de îngrijire posttatuaj pentru a asigura rezultate durabile şi sănătoase.“
Logo îşi aminteşte că la începutul relaţiei cu soţia lui a surprins-o cu un tablou pictat de el, după ce se hotărâse să creeze ceva handmade pentru a o impresiona, chiar dacă nu mai desenase niciodată în afara orelor de profil de la şcoală. Această experienţă l-a determinat însă să-şi exploreze mai profund latura lui artistică.
„Prietenul meu Flavius, un artist tatuator care m-a tatuat şi pe mine, mi-a propus să mă înveţe arta asta şi aşa a început călătoria mea în această lume.“
A explorat diverse tehnici şi stiluri şi a început să lucreze într-un mod profesional acum zece ani, iar astăzi salonul pe care îl deţine, aflat undeva în zona Aviaţiei-Pipera, este o expresie a pasiunii lui pentru artă.
„Clienţii noştri sunt foarte diversificaţi. Avem oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale. De la cei care doresc tatuaje mici, cu semnificaţii personale, până la cei care aleg opere de artă complexe şi elaborate. Tatuajele au devenit o formă de exprimare deschisă tuturor.“
Indiferent dacă este vorba despre o mamă care doreşte un tatuaj cu numele copilului sau de cineva care caută un design personalizat pentru a-şi exprima individualitatea, la 4U Tattoo ideea se poate concretiza.
Paleta de clienţi este variată şi în cazul salonului lui Dragoş Calmuc, unde ajung studenţi, medici, oameni de vânzări, sportivi, oameni la primul tatuaj sau oameni la al zecelea. Multora le-a lucrat primul tatuaj la începutul carierei, iar ei au continuat să vină la Cactus Ink fiindcă le-a inspirat încredere, le-a oferit mereu proiecte noi, concepute de la zero pentru ei.
„Se întâmplă, desigur, să nu mă înţeleg cu toate persoanele care vin, să nu fim pe aceeaşi lungime de undă sau să nu agreăm aceleaşi idei. Şi asta e OK, firesc şi de preferat în schimbul unor compromisuri cu care clientul rămâne toată viaţa.“
Dragoş lucrează doar proiecte create de el, niciodată reproduceri sau copii. Sunt persoane care vin cu o idee de tatuaj văzut la altcineva şi îi cer acelaşi lucru, însă mereu încearcă să afle povestea sau motivaţia fiecăruia, ideea care i-a atras la început. De acolo, personalizează şi dezvoltă un nou proiect.
„Sunt şi clienţi care îmi dau mână liberă în a crea ceva pornind de la un simplu indiciu, o povestioară, un personaj. Aceste proiecte îmi permit să-mi las amprenta ca artist şi să creez ceva cu adevărat unic, care reprezintă atât clientul, cât şi pe mine.“
De exemplu, atunci când propune un model, are în vedere şi amplasamentul, şi ce alte tatuaje mai are persoana respectivă, dacă este cazul, precum şi paleta de culori cu care a lucrat sau s-a lucrat înainte.
Cele mai bune şi apreciate rezultate sunt acelea când clienţii au încredere în artist şi în viziunea sa, în tehnicile sale, nu când încearcă să controleze procesul de creaţie şi să modifice prea mult perspectiva artistică. Până la urmă, e un vot de încredere.
În ceea ce priveşte tehnicile, ino-vaţia se vede cu precădere la nivelul aparaturii folosite, care, astăzi, permite realizarea unor tatuaje cu detalii precise precum cele ale unei poze sau ale unei picturi. Totul depinde de răbdarea şi delicateţea cu care artistul lucrează şi cu care doreşte să redea aceste detalii.
La 4U Tattoo, salonul lui Nicolae Logofătu, unii clienţi vin cu idei foarte clare şi cu referinţe vizuale cu privire la ce tatuaj îşi doresc, în timp ce alţii sunt nehotărâţi şi vor să exploreze opţiuni şi să primească consiliere. Colaborarea strânsă cu fiecare client este esenţială pentru a înţelege cu adevărat viziunea acestuia şi pentru a oferi un rezultat care să depăşească aşteptările.
„Suntem de părere că tatuajele trebuie să fie despre oameni, nu chiar despre artişti. Indiferent dacă este mic sau mare, simplu sau complex, fiecare tatuaj este important şi semnificativ pentru persoana care îl poartă.“
Cert este că aceste opere de artă pe piele şi saloanele de profil au fost întotdeauna atractive. Ceea ce s-a schimbat însă în ultimii ani este percepţia socială asupra lor, astfel că oameni tot mai diverşi vin să se tatueze.
„Eu am clienţi de toate vârstele, cu backgrounduri profesionale foarte diverse şi interesante, care vin la mine atât din România, cât şi din străinătate. Pentru aceştia mi-am deschis în 2018 propriul salon, unde am încercat să clădesc un spaţiu creativ, în care oricine este binevenit şi unde propria mea creativitate funcţionează la capacitate maximă“, povesteşte Dragoş Calmuc.
Saloanele sunt la fel de diverse precum artiştii şi fiecare client are acum posibilitatea de a alege ceea ce i se potriveşte. La fel ca multe alte sectoare artistice, şi acesta este unul dinamic.
„Mă bucur că nu mai este tabu să ai tatuaje, că şi în România au început să dispară preconcepţiile cu privire la asta şi că acestea încep să fie înţelese pentru ceea ce sunt - lucrări de artă.“
Tendinţele şi dorinţele oamenilor se schimbă şi odată cu generaţiile, dar mereu vor exista persoane care vor vrea să se exprime şi să se deschidă către lume prin lucrările pe care le poartă pe ei.
„La nivel mondial apar tot mai mulţi artişti noi şi foarte buni care mă uimesc şi mă motivează să învăţ şi să-mi perfecţionez tehnicile. Cred că această artă va rămâne o prezenţă constantă şi mereu atractivă.“
Salonul de tatuaje este o destinaţie creativă, unde oamenii merg cu dorinţa de a-şi desena ceva pe piele pentru restul vieţii, ceea ce înseamnă şi o mare responsabilitate pentru tatuatori.
„De fiecare dată când pasiunile noastre se întâlnesc cu dorinţele clienţilor, iese o operă de artă pe care o vor purta cu mândrie. Înţelegem că tatuajele sunt o formă de expresie personală, o modalitate de a eterniza pe piele ceva care este important“, spune Nicolae Logofătu de la 4U Tattoo.
El se declară optimist cu privire la viitorul tatuajelor, despre care crede că vor deveni tot mai acceptate şi mai apreciate ca formă de artă, o formă aparte de exprimare personală şi de conexiune cu propria identitate.