Ştii un medic bun? Cum a evoluat piaţa medicilor din România şi ce face mediul privat pentru a ţine medicii în ţară
În ultimele decenii, piaţa medicală din România a cunoscut o transformare semnificativă, marcată de evoluţia tehnologiei, apariţia şi extinderea operatorilor privaţi şi investiţiile în infrastructura medicală.
În ceea ce priveşte numărul de medici practicanţi, în 2021, ultimul pentru care există date disponibile, România avea puţin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori, potrivit Eurostat, înregistrând a opta cea mai mică valoare dintre statele membre ale UE. Astfel, în 2021 România avea 67.096 de medici, topul clasamentului european fiind condus de state ca Grecia (629,2) şi Portugalia (562), care au înregistrat cel mai mare număr de medici autorizaţi la 100.000 de locuitori, urmate de Austria, cu o valoare de 540,9, potrivit BUSINESS Magazin.
Evoluţia mediului privat
Una dintre priorităţile majore în evoluţia pieţei medicale din România a fost achiziţia de echipamente medicale de ultimă generaţie, pentru a oferi medicilor posibilitatea de a lucra cu instrumente şi aparatură la standarde internaţionale. Acest pas a contribuit semnificativ la creşterea calităţii actului medical şi a atractivităţii României ca destinaţie pentru dezvoltarea unei cariere medicale, în detrimentul emigrării, determinând medicii care anterior ar fi ales să practice în străinătate să profite de oportunitatea de a lucra cu tehnologii de vârf acasă, pentru români.
„În ultimii trei-patru ani, exodul medicilor s-a mai domolit, tot mai mulţi medici cu înaltă calificare alegând să rămână şi să profeseze în România. Mai mult, a devenit tot mai evidentă tendinţa medicilor români plecaţi în afară, în special chirurgi, dar nu numai, de a se întoarce în ţară, unde acum pot face intervenţii şi tratamente complexe la aceleaşi standarde de calitate ca în spitalele de top din Vest. Spitalele private, cu precădere, le oferă condiţiile, echipamentele, tehnologia de care au nevoie pentru a-şi face meseria cu pasiune şi suplimentar, au familia şi prietenii aproape”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România.
De-a lungul anilor, compania a marcat numeroase premiere din punct de vedere al inovaţiilor aduse în pe plan local, precum primul aparat de RMN 3Tesla din ţară, investind constant în cele mai noi tehnologii precum roboţi chirurgicali, echipamente de imagistică de ultimă generaţie, secvenţiatoare şi analizoare de top. Cu astfel de facilităţi, cadrele medicale din echipa MedLife au la dispoziţie instrumentele necesare pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, vorbind inclusiv de bolile cronice.
Ca urmare a acestor investiţii, jucătorul a reuşit să atragă şi specialişti de top, fiind în prezent unul dintre cei mai mari angajatori din sistemul medical privat din România, cu o echipă de 4.700 de medici, conform raportării anuale pentru anul 2023, adică un procent de aproape 7% din numărul total de medici la nivel naţional, de 71.300 de cadre.
Investiţia în pregătirea cadrelor medicale, o modalitate eficientă de a contribui la retenţia specialiştilor
O altă modalitate de a contribui la retenţia cadrelor medicale pe piaţă este reprezentată şi de investiţia în educaţia continuă a medicilor şi de programele de schimb de experienţă între diferite instituţii medicale, ambele oferind profesioniştilor din domeniu oportunităţi de dezvoltare comparabile cu cele din străinătate. Pentru a menţine un nivel ridicat de competenţă, MedLife a decis să susţină performanţa medicală şi prin dezvoltarea unui hub de inovare şi învăţare continuă pentru medicii din cadrul Grupului, iniţiativă care se traduce nu doar prin oportunităţi de perfecţionare şi supraspecializare oferite medicilor, ci şi prin beneficii cu impact direct asupra pacienţilor.
„Conştienţi fiind că un act medical de calitate depinde în mare măsură de competenţa şi experienţa personalului, vrem să le oferim medicilor posibilitatea de perfecţionare şi învăţare continuă în cadrul unui centru dedicat. Schimburile de experienţă implică medicii MedLife şi medici din centre renumite din afara ţării, având ca obiectiv supraspecializarea pe arii medicale de interes. Cu alte cuvinte, punem la dispoziţia medicilor noştri toate condiţiile pentru a-i încuraja să facă performanţă medicală, acasă, în România”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife.
Programele de wellbeing şi beneficiile extrasalariale atractive reprezintă, de asemenea, un punct-cheie în retenţia specialiştilor, pentru a le oferi o calitate a traiului comparabilă cu cea oferită peste graniţe.
Operatorii privaţi precum MedLife joacă un rol crucial în această evoluţie, contribuind la modernizarea sistemului medical românesc şi la crearea unui mediu atractiv pentru profesioniştii din domeniu. Aşa că, pe măsură ce România continuă să investească în sistemul său medical şi să se alinieze la standardele europene, perspectivele pentru piaţa medicală locală rămân promiţătoare, cu potenţial de a oferi servicii medicale de calitate comparabile cu cele din ţările din Vest şi de a reţine tot mai mulţi medici talentaţi în ţară.