Cu impact în tratarea unui spectru larg de maladii, de la boli infecţioase la afecţiuni cardiovasculare sau oncologice şi nu numai, pe măsura creşterii investiţiilor mediului privat în tehnologii de ultimă generaţie, medicina de laborator a prins un avânt simţitor şi în România. Această nişă, care se estimează că a depăşit valoarea de 233 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit Grand View Research, oferă pacienţilor şansa de a beneficia de condiţii rapide de diagnostic în ţară, fără costurile implicate în trecut de necesitatea unor investigaţii făcute peste graniţe. Până în 2030, pe fondul creşterii incidenţei bolilor cronice şi a cererii în creştere pentru diagnostice timpurii, piaţa de profil va înregistra o creştere anuală compusă (CAGR) de 3,5%, indică aceeaşi sursă.
Având la bază nevoia de a furniza date precise pentru diagnosticul clinic, astfel încât procesul de monitorizare şi tratare a bolilor să fie unul cât mai personalizat, medicina de laborator reprezintă un instrument esenţial la nivelul industriei sănătăţii, fiind, de asemenea, şi una dintre cele mai tehnologizate arii din domeniu.
Probe medicale “la înălţime”
Una dintre cele mai mai moderne facilităţi aduse pe plan local pe această nişă e reprezentată de transportul cu drone pentru probele biologice de laborator, o tehnologie care reduce timpii de livrare, creşte gradul de accesibilitate şi reduce riscul de contaminare a probelor. MedLife este primul operator medical privat din regiunea Europei Centrale şi de Est care a pus în funcţiune un astfel de sistem după ce, la nivelul Uniunii Europene, s-a dat undă verde la folosirea acestor tehnologii.
Jucătorul, lider al pieţei de servicii medicale private, a lansat primele zboruri autorizate în vestul ţării, în şase localităţi din Arad şi Bihor, obiectivul pe termen mediu şi lung fiind extinderea la nivel naţional. Având ca partener logistic producătorul australian Skyy Network, jucătorul operează cea mai lungă rută de zbor cu drona pentru probe medicale de pe continent, zbor parcurs în mai puţin de o oră. În cifre, acest tip de transport oferă o reducere de 50% a timpului de livrare, în comparaţie cu transportul la sol în condiţii bune de trafic, şi rezultate în aceeaşi zi pentru peste 75% din gama de analize, alături de o creştere a volumului de probe care pot fi recepţionate şi analizate per locaţie, printre altele.
Investiţii de impact pe nişa secventierii genetice
Tot la baza strategiei de creştere a accesibilităţii serviciilor medicale de laborator în rândul pacienţilor români se numără şi investiţiile pe care MedLife le-a realizat în direcţia secvenţierii genetice, unde deţine, de asemenea, poziţia de lider pe plan local. Operatorul are în portofoliu un număr de cinci secvenţiatoare dotate cu tehnologii de ultimă oră, precum secvenţiatorul Ion Torrent Genexus (Genexus Integrated Sequencer) – o investiţie de aproape jumătate de milion de euro, aflat în laboratorul OncoTeam Diagnostic. Alt centru de genetică umană intrat sub umbrela MedLife este Personal Genetics, care oferă servicii avansate de diagnostic genetic pentru o multitudine de maladii din sfera oncologiei, onco-hematologiei, ginecologiei şi bolilor rare.
Trackingul probelor, crucial în reducerea erorilor medicale
Un nou trend care prinde avânt pe piaţa serviciilor medicale de laborator este trackingul probelor, un sistem care facilitează gestionarea probelor şi asigură trasabilitatea acestora pe tot parcursul procesului de colectare, transport, analiză şi depozitare.
Dimensiunea pieţei sistemelor de tracking de probe medicale la nivel global a fost evaluată la 886,2 milioane de dolari în 2023 şi se estimează că va creşte cu o rată anuală compusă (CAGR) de 10,5% între 2024 şi 2030, în timp ce la nivel european aceeaşi nişă se estimează că va atinge o valoare de 567,7 milioane de dolari până în 2030, cu o creştere anuală compusă de 9,9% între 2023 şi 2030, potrivit Grand View Research.
Pe plan local, MedLife lucrează în prezent la implementarea unei soluţii de tracking al probelor, obiectiv pe care compania şi-a propus să îl atingă la începutul anului următor. Acest serviciu urmează să ofere medicilor din laboratoarele reţelei acces în format digital la toate informaţiile despre probele prelevate, începând cu momentul recoltării, locaţia în timp real a acestora, date cu privire la condiţiile transportării, temperatura la care au fost păstrate, ba chiar şi dacă probele au suferit sau nu şocuri.
„Alături de expertiza şi pregătirea medicilor şi specialiştilor noştri, obţinerea unui act medical performant are la bază, în acelaşi timp, şi mijloacele tehnologice. Ca parte a misiunii noastre de a oferi pacienţilor cea mai bună îngrijire, investim constant în modernizarea Grupului MedLife cu echipamente de ultimă generaţie. Toată această deschidere către inovaţie, dar şi curajul de a experimenta, ne-au ajutat să ne consolidăm poziţia de lider al pieţei, contribuind totodată la modernizarea medicinei româneşti”, spune Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte MedLife Group.
Fiecare dintre aceste tehnologii reprezintă paşi importanţi către un sistem medical optimizat, în care să primeze rapiditatea şi precizia, care pot salva vieţi, iar implementarea lor în sistemul de sănătate public şi privat este esenţială pentru a face faţă provocărilor viitoare ale industriei sănătăţii, dominată de presiunea creşterii incidenţei bolilor cronice la nivel global.