
Sănătatea este unul dintre cele mai valoroase active ale unei societăţi, dar o viaţă sănătoasă este un ideal care pare de multe ori să contrasteze cu ritmul alert în care ne-am obişnuit să trăim. Tocmai de aceea, conceptul de abordare medicală integrativă – care include sănătatea fizică, bunăstarea mintală şi emoţională, precum şi elemente ale de stilului de viaţă care pun accent pe wellbeing – câştigă rapid teren. Potrivit unui raport publicat de Allied Market Research, piaţa globală a medicinei integrative ar putea atinge valoarea de 182 de miliarde de dolari până în 2030. Mai mult, conform unui studiu efectuat în 2023 de McKinsey, aproape două treimi din instituţiile medicale europene au adoptat o abordare integrativă a sănătăţii, care îmbină aspectele fizice, mintale şi comportamentale, un segment extrem de important în acest ansamblu fiind cel al prevenţiei. Un studiu realizat de Grand View Research arată că piaţa serviciilor medicale de prevenţie a atins, în 2023, valoarea de 270 miliarde de dolari şi urmează să crească în continuare cu aproximativ 12% anual.
Stilul de viaţă, principalul responsabil pentru afecţiunile de azi. Ce soluţii există
Bolile cronice netransmisibile reprezintă principala cauză de deces la nivel global, generând aproximativ 80% dintre decesele raportate în Europa, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aceste afecţiuni includ bolile cardiovasculare, afecţiunile respiratorii, cancerul, diabetul şi obezitatea, iar specialiştii atrag atenţia că două treimi dintre aceste boli sunt direct legate de un stil de viaţă nesănătos, putând fi, în mare măsură, combătute cu ajutorul prevenţiei. Prin promovarea şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi o alimentaţie echilibrată, activitatea fizică regulată şi reducerea stresului, impactul acestor afecţiuni ar putea fi diminuat în mod semnificativ. În acest sens, MedLife, liderul pieţei locale de servicii medicale private a lansat, în 2023, un proiect de impact pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor: Centrul de Medicină a Stilului de Viaţă – Better Me, prima unitate medicală cu acest profil din România. Acesta promovează o abordare integrată, reunind diverse specialităţi medicale şi non-medicale cu un impact direct asupra stilului de viaţă, precum nutriţia, psihologia, somnologia, activitatea fizică, tratamentul adicţiilor şi mindfulness-ul. În cadrul centrului, pacienţii beneficiază de o evaluare cuprinzătoare a acestor parametri, de planuri de intervenţie personalizate şi de un proces continuu de monitorizare. Acest model de îngrijire se adresează atât persoanelor sănătoase, interesate de îmbunătăţirea stilului de viaţă, cât şi celor care se confruntă cu probleme de sănătate precum supraponderabilitatea, afecţiuni cronice sau alte patologii specifice. Echipa multidisciplinară a centrului include nutriţionişti, specialişti în medicină sportivă şi kinetoterapie, medici cu competenţe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi şi experţi în sănătatea mintală.
Sănătatea mintală devine prioritară
Pe lângă sănătatea fizică, bunăstarea mintală şi emoţională a devenit un subiect major de interes. Raportul OMS din 2022 indică faptul că aproximativ unul din opt oameni, la nivel global, suferă de o problemă de sănătate mintală. Pandemia de COVID-19 a amplificat această problemă, crescând, de pildă, prevalenţa depresiei cu 25% în doar doi ani, conform unui studiu publicat de The Lancet. În acest context, investiţiile în soluţii pentru bunăstarea emoţională au crescut exponenţial. Date ale companiei Market Research Future arată că piaţa globală a serviciilor de terapie şi consiliere mintală va depăşi 26 de miliarde de dolari până în 2027, în condiţiile în care se afla la valoarea de 12 miliarde de dolari în urmă cu patru ani. Compania de servicii profesionale Deloitte a raportat, la rândul său, că investiţiile globale în serviciile de sănătate mintală au depăşit 150 miliarde de dolari în 2023, 40% dintre acestea fiind direcţionate către integrarea serviciilor psihologice în protocoalele medicale standard.
MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România, şi-a exprimat intenţia de a extinde, la nivel naţional, reţeaua de centre de excelenţă în psihiatrie şi psihoterapie, Mindcare. Cu o experienţă solidă de peste 18 ani în sănătatea mintală, conceptul MindCare a devenit un reper pentru cei care caută îngrijire specializată şi personalizată în acest domeniu. Astfel, în mai 2024, MedLife a inaugurat primul Centru de Excelenţă MindCare în Constanţa, pentru ca doua luni mai târziu să deschidă şi o nouă clinică MindCare în Craiova. Potrivit reprezentanţilor companiei, pe termen mediu şi lung reţeaua va ajunge la minimum 10 unităţi mari în toată ţara.
”Obiectivul nostru major de a face România bine împreună nu poate fi atins dacă nu ne îndreptăm atenţia şi resursele spre o nişă considerată încă tabu sau aproape inexistentă pe agenda publică. Stigmatizarea, lipsa accesului la servicii adecvate şi deficitul de specialişti în domeniul sănătăţii mintale sunt provocări semnificative pe care MedLife, în calitate de lider al serviciilor medicale private, are capacitatea de a le confrunta. Prin planul de extindere naţională al MindCare, ne asumăm un nou angajament puternic, acela de a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate mintală în România şi de a contribui semnificativ la creşterea gradului de conştientizare şi de îngrijire în acest domeniu esenţial al sănătăţii”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife.
Demersul jucătorului vine ca urmare a faptului că în piaţa locală cererea pentru servicii de sănătate mintală creşte într-un ritm accelerat, reflectând un dezechilibru persistent între nevoile populaţiei şi resursele disponibile. Statistici recente indică faptul că România dispune, în medie, de doar 12 medici psihiatri la suta de mii de locuitori, comparativ cu o medie europeană de 17.
Tehnologia deschide noi uşi în lumea medicinei
Tehnologia aduce acum şi alte oportunităţi – spre exemplu, dispozitive portabile care permit monitorizarea continuă a sănătăţii au devenit un instrument util în prevenirea bolilor cronice. Datele furnizate de Statista arată că piaţa globală a dispozitivelor de monitorizare a sănătăţii ar putea atinge 73,4 miliarde de dolari până în 2025, iar adoptarea acestor tehnologii este deosebit de evidentă în ţări precum SUA şi Germania, unde 30% din populaţie le utilizează deja. Şi industria globală a fitnessului, evaluată la 96 de miliarde de dolari în 2022, s-a îndreptat către soluţii hibride care combină antrenamentele online cu cele tradiţionale, pentru a răspunde cererii diversificate a consumatorilor.
O direcţie clară de urmat
State precum Suedia şi Danemarca au adoptat deja politici care promovează abordări holistice în sistemul de sănătate publică. Spre exemplu, Suedia cheltuie în medie 10.5% din PIB pentru sănătate, dintre care 15% sunt alocaţi iniţiativelor de prevenţie, potrivit datelor OECD. Industria privată joacă, la rândul ei, un rol decisiv în dezvoltarea acestor soluţii. Companiile de biotehnologie şi cele din tehnologie, în general, investesc sume importante în soluţii bazate pe AI şi big data pentru a personaliza abordările medicale. Devine astfel evident că în contextul în care costurile asociate sănătăţii sunt tot mai mari, natalitatea scade, iar populaţia îmbătrâneşte la nivel global, o abordare 360°a medicinei este soluţia corectă pentru un viitor mai sănătos.
