Travel

Vânătorul de comori: Un antreprenor descoperă case vechi din zona Transilvaniei, le recondiţionează şi le transformă în pensiuni. Cum arată cele mai frumoase proiecte? Galerie FOTO

14 dec 2018 4467 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Din 2008, Călin Noru Stamatoiu descoperă case din zona Transilvaniei, le recondiţionează şi, partea cea mai bună, le deschide pentru călătorii interesaţi de evadări. Proiectul său Dominic Boutique include acum proprietăţi refăcute din Sighişoara, dar şi din Cloaşterf, un sat de lângă comuna Saschiz, Mureş, iar vânătoarea de „comori“ continuă, spre bucuria noastră, a tuturor.

„Urmare a unor perioade petrecute în străinătate şi cochetând de mai multă vreme cu antichităţile, decora­ţiu­nile şi grădinăritul, am ajuns la concluzia că petrecerea unui timp, chiar şi limitat, în mijlocul unui ambient în care vechiul se îmbină armonios cu noul poate face diferenţa într-un peisaj turistic care se vrea cât mai atrăgător“, spune Călin Noru Stamatoiu.

Astfel, proiectul Dominic Boutique a început cu achiziţia primei proprietăţi în Sighişoara, pe Strada Tâmplarilor, în anul 2008. Achiziţia a fost un fel de evadare din Bucureşti şi a fost mânată şi de o pasiune mai veche legată de salvarea arhitecturală.

„Nu în ultimul rând, eram în căutarea culorilor şi a energiilor pozitive la care Transilvania excelează.“

Fără a şti, prima achiziţie s-a dovedit a fi a doua cea mai veche clădire din Cetatea Sighişoarei, mai exact a fost construită în anul 1576, conform frescei murale încă vizibile pe unul dintre pereţii exteriori ai clădirii. „A urmat spaţiul mai nonconformist din Stradela Cetăţii, care este compus în partea de jos dintr-un mic apartament, iar în partea de sus, podul mansardat găzduieşte o cafenea, Café Imanol, alături de o galerie de artă şi de decoraţiuni sub denumirea Saxon Romantic.“ Primii oaspeţi au venit în 2012, dar de atunci au fost deschise şi alte proprietăţi în afara celor din Sighişoara. „Am fost vizitaţi de români şi străini deopotrivă, existând clar un aflux mai mare în timpul verii, în ultima vreme observându-se însă o deschidere şi spre celelalte anotimpuri.“

După frumosul oraş medieval, achiziţiile au continuat în Cloaşterf, un sătuc de care nu ştia nimeni, dar care aparţinea de faimoasa comună Saschiz.

„Relativ în aceeaşi perioadă, am fost atraşi de frumuseţea naturii şi a arhitecturii satelor săseşti şi am avut şansa de a întâlni în peregrinările noastre Cloaşterful. A fost dragoste la prima vedere, iar decizia de a restaura o gospodărie tradiţională săsească de la 1775 a venit în mod firesc.“

Toate proprietăţile au avut nevoie de restaurare fiind vorba de clădiri cu vechime de sute de ani, iar materialele folosite - bârne, cărămidă, ţiglă - au fost de asemenea vechi, conform regulilor specifice.

„În sat am încercat schimbarea destinaţiei anumitor anexe gospodăreşti, cum ar fi fosta bucătărie de vară, afumătoarea, atelierul sau un mic grajd şi transformarea lor în spaţii locuibile pentru turişti, păstrând însă cât mai mult din substanţa istorică a clădirilor.“

Iar munca merge mai departe, pentru că, spune Călin Noru Stamatoiu, dacă ţii bine ochii deschişi, comori sunt peste tot, dar stau ascunse, ca trufele negre preţioase.

„Dominic Boutique este un concept care trăieşte în mare măsură şi din energia fiecărui loc special pe care îl avem la dispoziţie spre a-l regândi şi decora. Din acest punct de vedere, suntem încrezători că într-o ţară atât de frumoasă şi variată cum este România, locaţiile posibile sunt la tot pasul. Pe moment ne-am dori să repetăm experienţa pozitivă cu un imobil istoric aflat tot în Cloaşterf.“

Aparent, un nou diamant neşlefuit a fost scos la suprafaţă.