Travel

Trei dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români ne poartă pe cărări nebătătorite prin ţară pentru a ne arăta destinaţiile lor preferate. Astăzi, Vlad Căpuşan: Multe dintre cele mai frumoase locuri nu se află în circuitul turistic. GALERIE FOTO

27 aug 2020 7772 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Sunt puţini oameni care să fi ajuns pe unde au călcat ei. Unii se tem să meargă şi doar cu gândul la peste 8.000 de metri altitudine. Alţii visează să ajungă o dată în viaţă acolo unde muntele se apropie ameninţător de cer. Ei au făcut-o, chiar de mai multe ori, s-au aventurat pe „drumuri“ nebătătorite, au escaladat culmile cele mai înalte ale lumii şi şi-au dat întâlnire acolo sus cu ei înşişi. Vlad Căpuşan, Horia Colibăşanu şi Alex Găvan sunt trei alpinişti români pentru care muntele nu e o destinaţie de bifat sau de cucerit, ci e mai degrabă o experienţă umană, o oportunitate de dezvoltare personală. Fiecare expediţie e o poveste despre întâlnire şi regăsire. Acum, pandemia de Covid-19 îi ţine pe toţi trei acasă. Le-a dat unele planuri peste cap, le-a redesenat altele şi i-a îndemnat să găsească noi surse de inspiraţie la mai mică altitudine. Dar au găsit-o, fie în propria grădină, fie în satele din România, fie în munţii pe care i-au descoperit în copilărie şi la care se întorc mereu cu drag, Carpaţii. Tocmai pentru că sunt acasă şi tocmai pentru că vara e sezonul vacanţelor, i-am provocat pe cei trei să ne poarte fiecare în parte printr-o călătorie prin România lor de suflet, prin locuri mai puţin bătătorite, pe culmi mai puţin cunoscute şi spre destinaţii de suflet. Ce a ieşit? Trei hărţi pur subiective, nu foarte turistice, dar extrem de pitoreşti! Şi cum orice călătorie e mai frumoasă în doi, partenerul nostru în această incursiune este Mastercard care a lansat campania naţională „Trăieşte noul de nepreţuit. Hello Priceless!“. Prin campania „Trăieşte noul de nepreţuit. Hello Priceless!”, Mastercard îşi propune să împărtăşească cu românii o altă perspectivă de a privi lucrurile pentru a-i inspira să descopere şi să se bucure de momente de nepreţuit în „noul normal“.

Vlad Căpuşan este alpinist profesionist, însă e totodată şi development manager în cadrul Trust Invest Holding, un grup ce se axează pe investiţii în turism, imobiliare şi industrie. Businessul dezvoltat de Nicolae Căpuşan, tatăl lui Vlad, are în portofoliu printre altele hotelurile SunGarden din Turda, SunGarden Therme din Dej şi complexul hotelier SunGarden Resort din Cluj. Şi planurile de dezvoltare nu se opresc aici, la fel cum nici Vlad nu se va opri din explorat lumea cea mare. Înainte de a porni într-o incursiune peste mări (mai degrabă munţi) şi ţări, l-am invitat pe Vlad la o plimbare prin România, mai exact prin locurile care îi sunt lui cele mai dragi.

„Deşi nu e foarte mare, cred că puţini români îşi cunosc cu adevărat ţara, fiindcă multe dintre cele mai frumoase locuri nu se află în circuitul turistic şi sunt în general greu accesibile“, spune el. Cu toate astea, când vine vorba de locuri pe care le-ar recomanda în această perioadă celor care vor să exploreze România în vremuri în care călătoriile peste graniţă sunt limitate, iar turismul intern este la îndemână, el menţionează trei destinaţii despre care spune că sunt mai puţin cunoscute, dar uşor accesibile oricui.

„Primele destinaţii sunt Parcul Domogled şi Băile Herculane. Dincolo de patrimoniul istoric deosebit şi de izvoarele cu apă termală din Herculane, Valea Cernei oferă o frumuseţe uluitoare şi aş aminti doar câteva repere precum cascada Vânturătoarea, Lacul lui Iovan şi Grota cu Aburi.“

Un alt loc drag lui e satul Rimetea din judeţul Alba. E unul dintre cel mai bine păstrate sate secuieşti, cu circa 200 de case îmbrăcate într-un alb imaculat şi decorate atent cu flori roşii sângerii la fereastră. Mai mult, satul e înconjurat de pereţi de calcar din masivul Piatra Secuiului. „Iar dacă ajungeţi pe aici, merită să încercaţi tradiţionalul kurtos kalacs“, adaugă Vlad, pentru ca experienţa să fie completă.

Pentru cea de-a treia recomandare alpinistul se întoarce acolo unde-i place cel mai tare, în natură, şi propune chiar o aventură, parcurgerea crestei Făgăraşului de la Turnu Roşu până la Plaiul Foii, o tură de aproximativ 4-5 zile pentru cei care vor să se îmbete cu frumuseţile munţilor locali.

„Pentru mine, aceasta a fost una dintre primele aventuri la munte şi cred că parcurgând creasta m-am îndrăgostit profund de România. Creasta munţilor Făgă­raş e cel mai potrivit loc pentru a privi de la înălţime nordul şi sudul ţării noastre în toată splendoarea sa.“

Şi pentru că am ajuns să discutăm de munţi, ar fi fost practic imposibil să nu îl punem pe alpinistul român în dificultate şi să nu îl întrebăm care sunt cei mai spectaculoşi munţi din România.

„Greu de răspuns, fiindcă fiecare masiv montan are ceva spectaculos şi special.“ Însă munţii săi de suflet sunt Apusenii şi asta nu doar datorită frumuseţii naturale de aici, ci în special datorită tradiţiilor uitate în timp, bunătăţii oamenilor, bogăţiilor naturale şi nu în ultimul rând datorită zonelor noi pe care chiar şi acum le descoperă cu fiecare ieşire.

„Cred că o călătorie pe munte nu trebuie să însemne doar atingerea unui vârf sau a unui obiectiv turistic, ci în special e vorba de experienţa umană şi culturală pe care o dobândeşti pe parcurs.“

Munţii Apuseni oferă nenu­mărate trasee turistice, care nu necesită o experienţă montană deosebită, spune Vlad, în schimb dăruiesc o experienţă superbă de călătorie, care poate schimba oricui optica legată de frumuseţea României, atât naturală, cât şi umană.

Vlad Căpuşan a descoperit muntele când avea 13 ani. Era prima zi de căţărat din Cheile Turzii. „Monumentalitatea turnurilor de calcar şi emoţia primei mele ascensiuni pe verticală, neantul de sub mine, care deşi mi-a oferit un gol în stomac la început, m-au făcut să descopăr libertatea extraordinară a alpinismului, aşa sună amintirea acelei zile.“ Uitându-se în urmă, crede că a fost încă de la început surprins şi entuziasmat de lupta cu propriile limite, atât fizice, cât şi men­­tale, iar asta l-a ambiţionat me­reu de atunci. Cuiva care se luptă cu teama de înălţime, Vlad îi spune să meargă pe munte. Doar aşa va putea să scape de răul de înălţime, învingându-şi propriile temeri. „Depăşirea limitelor interioare mi se pare una dintre cele mai fascinante părţi ale alpinismului şi escaladei, iar lecţiile învăţate acolo sus ne pot spune multe despre smerenie, spirit de echipă şi atingerea unor vise.“

În ultimii ani alpinistul român s-a îndrăgostit de America de Sud, în special de Patagonia. A găsit acolo nişte zone neexplorate, cu un potenţial uriaş pentru aventură şi alpinism. „O vacanţă ideală înseamnă dincolo de locul perfect, şi oamenii potriviţi alături de nişte cărţi bune în rucsac.“ În orice nouă aventură contează compania în primul rând, fiindcă oamenii potriviţi vor da sens locului. Cele mai faine expediţii pe care şi le aminteşte nu au fost neapărat cele în care a avut succes, ci mai degrabă cele în care a avut alături de el oameni cu care a legat o strânsă prietenie. 

Cum arată planurile de călătorie pentru 2020? Diferite de cele iniţiale.

„Anul acesta plănuiam o expediţie în America de Sud, dar în contextul actual şi-a pierdut sensul şi importanţa. Am ales să îmi schimb focusul, fiindcă anul acesta am încredere că românii îşi vor redescoperi ţara, iar în condiţiile acestea, am lansat un magazin online de echipamente montane, cu produse testate şi recomandate pentru publicul larg.“ De asemenea, el va oferi sfaturi şi recomandări tuturor celor care vor să călătorească pe munte, în ţară şi nu numai. Magazinul se numeşte rocknsnow.ro.

Pentru un începător în ceea ce priveşte muntele, Vlad recomandă fără să clipească circuitul Rezer­vaţiei Scăriţa Belioara. „Nu dau detalii pentru a nu strica surpriza“, adaugă el. Spune că la rândul său mai are munţi de explorat şi vârfuri de cucerit în România. Recu­noaşte însă că pentru el nu vârful a contat neapărat, ci mai degrabă călătoria în toată profunzimea ei.

„Am savurat fiecare zonă şi m-am bucurat în special de destinaţiile noi şi de oamenii pe care i-am descoperit acolo. Edmund Hillary (alpinist, explorator şi filantrop - n. red.) spunea, referindu-se la expediţiile lui: «Nu cucerim munţii, ci pe noi inşine». Cred că e destul de corect.“