Undeva nu prea departe de Alba Iulia, şi totuşi în inima naturii, în vara anului trecut KontainerLoft şi-a deschis porţile. După cum îi spune şi numele, este vorba de un container care a fost transformat într-un loft, mai exact într-o unitate de cazare care poate găzdui până la maximum patru persoane. Într-o mare de proiecte de turism de tip A-Frame, Adrian Cernat, fondatorul KontainerLoft, şi-a dorit ceva diferit. Atât ca formă, cât şi ca fond. Şi i-a reuşit.
„Totul a plecat de la dorinţa mea de a închiria un spaţiu de cazare pentru o perioadă scurtă de timp. Nu am găsit însă nimic disponibil, atunci când eram eu liber, aşa că am decis să construiesc ceva“, povesteşte Adrian Cernat.
Pentru că în ultimii ani, pe plan local, s-au dezvoltat foarte multe cabane de tip A-Frame – construcţii în formă de A -, el a vrut să vină cu ceva nou în turismul românesc, o piaţă unde oferta de locuri de cazare e tot mai generoasă, dar nu la fel de diversificată.
„În toamna anului 2021 am pus totul pe hârtie. În decurs de câteva luni urma să finalizăm proiectul.“
Dar, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din teren, a durat ceva mai mult până când totul a fost gata. Astfel, KontainerLoft s-a conturat în forma lui actuală abia în vara lui 2022. Totuşi, nu prea târziu faţă de termen, dacă ne gândim ce se întâmplă în piaţa de profil.
„Este un prim proiect de turism pentru mine, dar nu vreau să mă opresc aici“, spune Adrian. De profesie fotograf de eveniment, el a devenit între timp şi antreprenor în turism. Se ocupă în continuare de fotografie, dar în paralel administrează proiectul KontainerLoft.
„Am de gând să realizez mai multe căbănuţe de genul acesta, însă pe diferite dimensiuni şi cu detalii aparte.“ Totuşi, vrea să păstreze conceptul şi materialele folosite, vrea să existe o unitate.
Conceptul este acela de container transformat în loft, mai exact în loc de cazare. Fondatorul proiectului spune că s-a lăsat inspirat de containerele folosite în transportul pe mare pentru a construi ceea ce a devenit astăzi KontainerLoft.
„Iniţial, am vrut să achiziţionez mai multe containere maritime, însă am renunţat la idee pentru că eram limitat de lăţimea interioară a acestora.“ Aşa că, a construit la faţa locului un „container“, doar că pe structură de lemn şi cu o dimensiune aleasă chiar de el.
Mai departe, pentru amenajare, Adrian a lucrat cu un designer din Cluj, cu care a fost pe aceeaşi lungime de undă. Au mers mult pe lemn şi fier, pe culori naturale de tip negru, maro, verde şi gri.
Spaţiul este unul minimalist, dar totuşi primitor, perfect pentru a fugi câteva zile ca să uiţi de lume. Este locul ideal pentru a asculta liniştea sau, maximum, muzica naturii. KontainerLoft poate fi închiriat pentru minimum două nopţi de până la patru persoane. Casa este dotată cu un pat dublu şi o canapea extensibilă. Preţul este de 1.200 de lei pe noapte.
„Cred că proiectul nostru se remarcă în piaţă datorită dormitorului care are vedere spre râu, spre munte, dar şi datorită terasei din faţă, care oferă aceeaşi privelişte.“
Dormitorul are un perete complet vitrat, astfel că interiorul este bine conectat cu exteriorul. Natura intră şi se continuă în casă datorită materialelor şi tonurilor folosite în amenajare. Iar în acest spaţiu perfect intim, nu foarte generos, tronează un pat imens, din mijlocul căruia poţi admira zăpada care cade (wishful thinking!), poţi număra stelele de pe cer sau, de ce nu, poţi asculta liniştea.
„Livingul este cozy, este primitor, perfect pentru a savura un pahar de vin, ideal pentru a te relaxa.“ Aceeaşi menire o au şi terasa din spate, cu şemineu, dar şi jacuzzi-ul amplasat pe o platformă suspendată. „Peste tot am mers pe un design minimalist.“ Mobilierul a fost realizat în mare parte pe comandă, doar anumite piese au fost comandate online.
La întrebarea ce şi-a dorit de fapt de la acest proiect, Adrian Cernat afirmă că dormitorul şi l-a imaginat exact aşa, a vrut să aibă priveliştea nestingherită de nimic.
„Totul a plecat de la o plimbare cu bicicleta. Am văzut terenul, mi-a plăcut, l-am cumpărat. Cam asta a fost, ne-am ales reciproc“, spune el despre cum a ajuns KontainerLoft să fie unde e astăzi, la câţiva kilometri de localitatea Laz din judeţul Alba, în mijlocul naturii, la vreo 30 de kilometri de Alba Iulia.
Vizitatorii nu se vor plictisi însă aici. Pot merge la Râpa Roşie de la Sebeş, pot descoperi o serie de lacuri de acumulare precum Tău sau Oaşa ori pot vizita Alba Iulia.
„Cei care vor doar să se relaxeze o pot face la cabană, unde îi aşteaptă jacuzzi-ul. Vrem să mai adăugăm însă nişte elemente perfecte pentru relaxare până la vară.“
Spaţiul este gândit ca fiind unul de tip self catering, aşa că nu există un restaurant propriu sau un loc unde să se poată lua masa. „Avem însă bucătărie dotată cu tot ce este necesar pentru a găti.“
Pentru 2023, fondatorul KontainerLoft vrea să aibă ocupate, în medie, 10 nopţi pe lună. De când a deschis porţile pentru oaspeţi, această ţintă a fost depăşită.
„Momentan avem doar această casă, ce poate fi închiriată fie pe platforma de rezervări Booking, fie prin intermediul paginii proprii de Instagram.“
De altfel, în prezent, cele mai multe cereri vin prin intermediul reţelei de socializare. Deşi a listat KontainerLoft, pentru moment, doar pe o platformă - Booking, vor urma şi altele. Ca de altfel şi alte unităţi de cazare sub acelaşi concept.